Den omdiskuterade M65-regeln stannar. I allafall om förbundskapten Staffan Lidbeck och det nybildade sportrådet får sin vilja fram.
Sportråd vill ha kvar M65

M65-regeln går i korthet ut på att svenska ryttare som vill tävla internationellt utanför Norden måste ha ett kvalificerande resultat på nationell tävling i motsvarande klass med högst 65 straff. Förbundskapten Staffan Lidbeck var drivande när regeln infördes och han berättar att det fanns många anledningar till att regeln kom till.
– Dels är det sätt att förenkla godkännandet för starter internationellt. Det blir också en tydlighet med vad som gäller och vad ryttarna ska prestera för att få tävla utomlands. Det kan också bli en sporre för dem som vill utomlands att försöka förbättra sina resultat, säger Staffan Lidbeck.
Regeln har funnit ungefär två år och har fått blandade reaktioner. De som tycker att den är bra har varit tysta och nöjda medan kritikerna bland annat skickade ett öppet brev för ett tag sedan.
De som har varit kritiska till regeln menar bland annat att den slår orättvist mellan dem som är utlandsstationerade och dem som tävlar i Sverige, att regeln kan få ryttare att chansa och rida för fort i terrängen för att undvika straff för tiden och det inte tas någon hänsyn till omständigheter som väder och underlag eller vilken skala dressyrdomarna ligger på. I det öppna brevet krävde en grupp med fälttävlansryttaren Anna Hassö i spetsen att M65-regeln ska avskaffas och att Sverige i stället ska tillämpa Internationella Ridsportförbundet, FEI:s, kvalificeringssystem.
Men så blir det inte om det sportråd för fälttävlan som bildades i somras får bestämma.
– Nej, vi var eniga om att behålla regeln, säger Staffan Lidbeck.
Hans motargument till kritikerna är bland annat att det finns en hel del marginal för tidsstraff för den som gör en dressyr runt 50 straff.
– Och om det angivna tempot i klassen är för snabbt är frågan om ekipaget är klart för nivån, säger han.
I sportrådet sitter samtliga ledare för de svenska landslagstrupperna i fälttävlan, SvRF:s sportchef Wiveca Lundh, Lars Christensson, Jan Jönsson och en ryttarrepresentant. Vid senaste mötet i samband med tävlingarna på Friends var det Ludwig Svennerstål som förde ryttarnas talan.
Innan M65-regeln infördes skulle Staffan Lidbeck godkänna varje enskild start utomlands som svenska seniorer vill göra. Detta är ett krav från FEI. Nu kontrollerar den grenansvarige på Svenska Ridsportförbundets kansli att aktuellt ekipage uppfyller M65-regeln. Om ekipaget gör det godkänns starten av henne. Om regeln tas bort är det fortfarande Staffan Lidbeck som bestämmer.
Så egentligen kan du fortsätta att ha M65 som regel även om den tas bort?
– Ja, i praktiken kan jag det.
Sportrådet är ingen beslutande instans men det ska lämna sina synpunkter på M65 till Fälttävlanskommittén. Hur framtiden för M65 ser ut återstår att se.
– Om jag ska säga något är att det kanske kommunicerades ut lite dåligt när regeln lanserades. Och det blev också lite knepig skrivelse i TR när det gällde lång och kort klass, säger Staffan Lidbeck.
Sportrådets förslag på M65 inför 2016:
- Den som vill rida enstjärnig klass utanför Norden ska ha gjort en start i enstjärnig klass med max 65 straff.
- Den som vill rida tvåstjärnig klass utanför Norden ska ha gjort två enstjärniga eller en enstjärnig och en tvåstjärnig med max 65 straff.
- Den som vill rida trestjärnigt ska ha gjort två tvåstjärniga klasser med max 65 straff.
- Den som vill rida fyrstjärnigt ska ha gjort två trestjärniga klasser med max 65 straff.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på