Veterinärt
19 juni 2023 18:02
Ridsportplus

Sprutan som kan rädda din häst

HästhälsaHästar är mycket känsliga för stelkramp, en infektionssjukdom med ett ruggigt förlopp. Turligt nog finns ett fungerande vaccin.

Sprutan som kan rädda din häst
Stelkrampsbakterien växer i syrefri miljö, i djupa sår med liten ingång. Spiktramp är ett typiskt exempel. Foto: Henrik Jansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Stelkramp är en livshotande och smärtsam infektionssjukdom orsakad av bakterien Clostridium tetani. Denna är sporbildande och sporerna är bakteriens vilostadium. De kan överleva i miljön i decennier. Om stelkrampsbakteriens sporer förs in i kroppen genom ett sår, aktiveras bakterien och bildar nervgiftet tetanustoxin.

  Stelkramp kallas även tetanus. Hästar, får och människor hör till dem som är mest känsliga för stelkramp.

  Stelkramp
  Häst i sågbockställning.
  Tredje-ogonlocket-120906697_abfa4
  Det tredje ögonlocket. Foto: Paula da Silva/Arnd.nl

  Sågbocksställning typisk

  Namnet stelkramp säger mycket om hur sjukdomen drabbar hästkroppen; det första som märks är att hästen rör sig stelt. Nacken blir styv och stel, hästen får svårt att äta och tredje ögonlocket faller ner.

  En stelkrampsdrabbad häst blir mycket känslig för all yttre retning som ljud, ljus och beröring och reagerar överdrivet för detta.

  Mycket typiskt är att hästen står med halsen och huvudet spänt sträckta framåt och svansen ut från kroppen – som en sågbock. Vid kraftig infektion kan hästen stå med hö i munnen utan att kunna äta det eller dricka. Hästen faller lätt omkull.

  En drabbad häst får intensivvård i ett tyst och mörkt rum. Den ges kramplösande och näring, och såren rensas upp.

  Tetanus-istock-1281423293
  Bakterien är vanligt förekommande i jord och i avföring från olika djur. Foto: iStockphoto

  Vaccinera!

  Pic118woundonleg,ailments
  Kontrollera alltid att hästar med sårskador är vaccinerade enligt rekommendation; om inte, vaccinera så fort som möjligt. Det är viktigt att sårskador undersöks och sköts noga för att förhindra stelkramp. Foto: Bob Langrish

  De allra flesta hästar vaccineras idag mot stelkramp, ofta som en kombination med vaccin mot hästinfluensa. Föl kan påbörja sin vaccination vid cirka sex månaders ålder.

  Två vaccinationer ges med fyra till sex veckors mellanrum, sedan en tredje efter sex till 17 månader. Revaccination vartannat år.

  En rad olika sår kan bli inkörsport för stelkramp, framför allt sår i hud eller hov som har förorenats med jord eller gödsel.

  Hovböld, kastration, livmoderinflammation och sår med utbredd vävnadsskada är också i riskzonen. I samband med ovanstående brukar hästen få en boosterdos av vaccin.

  Istock-531260760
  Fram tills fölet är sex månader och kan påbörja sin vaccination, skyddas det genom stoets antikroppar under förutsättning att hon har blivit revaccinerad sex till fyra veckor före fölning. Foto: iStockphoto
  Istock-1250500954
  1 till två veckor anses vara vanlig inkubationstid, men denna kan variera från dagar till månader. Foto: iStockphoto

  Vaccinera dig själv också!

  Eftersom stelkrampsbakterien förekommer i gödsel är det viktigt att alla som håller på med hästar är relevant vaccinerade. Rostiga spikar kan ge sår som stelkrampsbakterien trivs i.

  Hästförsäkringar brukar ha krav på att hästen är vaccinerad mot stelkramp och ersätter inte kostnader för vård av stelkrampsdrabbad häst om den saknar vaccinationsskydd. Vaccinet ger god immunitet om vaccinationsschemat följs.

  Ju mer toxin som har bundits till nervsystemet, desto svårare symtom utvecklas. Prognosen beror på hur långt sjukdomsförloppet gått, men även hur stor infektionsdosen är. Ju tidigare i sjukdomen som behandling sätts in, desto bättre prognos.

  Fakta

  Serum i krisläge

  1istock-928418862
  Stelkramp har hög dödlighet. Bild: iStockphoto

  100 Procent av ovaccinerade och obehandlade hästar dör.

  Det finns ett serum med färdiga antikroppar mot tetanus, som veterinärer kan sätta in i förebyggande syfte vid sårskada eller operation på en häst som inte är fullständigt vaccinerad. Det används för att påverka det toxin som ännu inte bundits till nervsystemet.

  Hästar används inte för serumframställning. Tidigare tillverkades stelkrampsserum för människor från blod från hästar som medvetet infekterats med stelkrampsbakterier. Det görs inte idag.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden