HästhälsaHästar är mycket känsliga för stelkramp, en infektionssjukdom med ett ruggigt förlopp. Turligt nog finns ett fungerande vaccin.
Sprutan som kan rädda din häst

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Stelkramp är en livshotande och smärtsam infektionssjukdom orsakad av bakterien Clostridium tetani. Denna är sporbildande och sporerna är bakteriens vilostadium. De kan överleva i miljön i decennier. Om stelkrampsbakteriens sporer förs in i kroppen genom ett sår, aktiveras bakterien och bildar nervgiftet tetanustoxin.
Stelkramp kallas även tetanus. Hästar, får och människor hör till dem som är mest känsliga för stelkramp.


Sågbocksställning typisk
Namnet stelkramp säger mycket om hur sjukdomen drabbar hästkroppen; det första som märks är att hästen rör sig stelt. Nacken blir styv och stel, hästen får svårt att äta och tredje ögonlocket faller ner.
En stelkrampsdrabbad häst blir mycket känslig för all yttre retning som ljud, ljus och beröring och reagerar överdrivet för detta.
Mycket typiskt är att hästen står med halsen och huvudet spänt sträckta framåt och svansen ut från kroppen – som en sågbock. Vid kraftig infektion kan hästen stå med hö i munnen utan att kunna äta det eller dricka. Hästen faller lätt omkull.
En drabbad häst får intensivvård i ett tyst och mörkt rum. Den ges kramplösande och näring, och såren rensas upp.

Vaccinera!

De allra flesta hästar vaccineras idag mot stelkramp, ofta som en kombination med vaccin mot hästinfluensa. Föl kan påbörja sin vaccination vid cirka sex månaders ålder.
Två vaccinationer ges med fyra till sex veckors mellanrum, sedan en tredje efter sex till 17 månader. Revaccination vartannat år.
En rad olika sår kan bli inkörsport för stelkramp, framför allt sår i hud eller hov som har förorenats med jord eller gödsel.
Hovböld, kastration, livmoderinflammation och sår med utbredd vävnadsskada är också i riskzonen. I samband med ovanstående brukar hästen få en boosterdos av vaccin.


Vaccinera dig själv också!
Eftersom stelkrampsbakterien förekommer i gödsel är det viktigt att alla som håller på med hästar är relevant vaccinerade. Rostiga spikar kan ge sår som stelkrampsbakterien trivs i.
Hästförsäkringar brukar ha krav på att hästen är vaccinerad mot stelkramp och ersätter inte kostnader för vård av stelkrampsdrabbad häst om den saknar vaccinationsskydd. Vaccinet ger god immunitet om vaccinationsschemat följs.
Ju mer toxin som har bundits till nervsystemet, desto svårare symtom utvecklas. Prognosen beror på hur långt sjukdomsförloppet gått, men även hur stor infektionsdosen är. Ju tidigare i sjukdomen som behandling sätts in, desto bättre prognos.
Fakta
Serum i krisläge

100 Procent av ovaccinerade och obehandlade hästar dör.
Det finns ett serum med färdiga antikroppar mot tetanus, som veterinärer kan sätta in i förebyggande syfte vid sårskada eller operation på en häst som inte är fullständigt vaccinerad. Det används för att påverka det toxin som ännu inte bundits till nervsystemet.
Hästar används inte för serumframställning. Tidigare tillverkades stelkrampsserum för människor från blod från hästar som medvetet infekterats med stelkrampsbakterier. Det görs inte idag.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på