Debatt
2 maj 2014 09:35

SPS vs stilbedömning

Detta är vad Svensk Ponnysport tycker om stil!

Det verkar ha rått oklarheter i varför SPS är emot stilbedömning på SM och vi ska här försöka reda ut begreppen. Först vill vi betona att vi är för god ridning men att vi anser att stilbedömning ska bort från SM av flera skäl. Här kommer en förklaring och lite historik:
Stilbedömning på ponny-SM infördes 2011 utan någon som helst förberedelse varken för ryttare eller domare. Mycket har blivit fel sedan dess:

1. Första gången förklarade domare hur ryttaren skulle vara klädd och ”friserad” för att få höga poäng på utseende. Den delen av bedömningen var borttagen för många år sedan men det visste tydligen inte domaren.

2. Första året användes fel protokoll, ett som var ”skrotat” för flera år sedan och som fokuserade nästan lika mycket på utseende som sits och inverkan. Ingen av domarna reagerade på detta.

3. Det råder oklarheter om vem som får döma. Enligt SvRFs hemsida ska domare vara A- eller B- domare i stilbedömning, begrepp som beslutades för fem år sedan men fortfarande inte existerar. Alla domare i listan är ”stildomare” men inte A eller B. Enligt denna regel har flera av ponny-SMs domare varit obehöriga under åren. Enligt Hoppkommittén är alla A- och B-tränare behöriga att döma. Detta finns inte i skrift någonstans och tränarna är inte informerade eller utbildade i att använda protokollet. Med denna ”regel” är dock fler av de som hittills dömt behöriga, men alla har inte uppfyllt ens detta kriterium. Trovärdigheten för SvRF blir låg när man inte följer sina egna regler för behörighet att döma.

4. Domare och stildomare har inte alltid varit uppdaterade på TR. Stilbedömning ska dömas enligt regler för lokal tävling. Det innebär t ex att ekipage blir uteslutet först vid tredje olydnaden. Flera ekipage har blivit uteslutna vid andra olydnaden och har därmed fått avbryta sitt SM trots att de enligt TR haft rätt att fortsätta.

5. Domare har dömt egna elever och släktingar. Detta är inte emot TR men olämpligt på en så viktig tävling som ett svenskt mästerskap.

6. Domare har påverkat slutresultat genom att bestämma vem som ska vinna klassen innan alla ridit och anpassat poängsättningen för efterföljande ekipage.

7. Varje ryttare har fått en offentlig summering av ritten i högtalarna medan ryttaren är kvar på banan. Många upplever detta som mycket obehagligt. Även om den övervägande kritiken varit positiv är detta ett ovisst moment som upplevs onödigt och obehagligt. Trots flera påpekanden och vädjanden att ta bort denna (dessutom tidsödande) del av bedömningen har man fortsatt att kommentera offentligt.

8. Stilbedömningen har varit oerhört tidsödande. Normalt tar en ritt 1,5 – 2 minuter. Med stilbedömning där domarna, två stycken, ska konferera med varandra och döma tillsammans efter diskussion, samt den offentliga kritiken i högtalaren har varje ritt tagit 3-4 minuter. Detta har inneburit att det vid flera SM varit så att flera C- och alla D-ponnyryttare ridit sent på kvällen och därmed missat den roliga SM-banketten som ingår i tävlingen. Trots flera påstötningar om att försöka snabba på stilbedömningen och lägga om tidsprogrammet så att SM-klassen inte går sist på dagen har man fortsatt med detta upplägg gång på gång.

9. Ett av de viktigaste skälen till att SPS är emot stilbedömning i SM är att det är så många ryttare som är så jämna och ”lika bra” att vi tycker att de ska få göra upp om placeringarna på ett objektivt sätt med felpoäng samt fel och tid om det blir omhoppning om medaljer. Vid alla stilbedömda SM visar det sig att ryttarna på den övre halvan av resultatlistan har ganska likvärdiga omdömen. De har cirka 80-90% av maxpoäng allihop. Det betyder att deras ridning bedöms som ”bra” respektive ”mycket bra”. Låt dem göra upp med hopptävlingsregler istället för att någon ska ”tycka” vem som ska vinna!

10. Sammantaget tycker vi att de sex SM som ridits med stilbedömning har genomförts på ett slarvigt och respektlöst sätt mot ryttarna. Förberedelser har varit obefintliga och informationen mycket knapphändig. Man har inte heller lyssnat eller agerat på den kritik som kommit under vägen.

11. Slutligen, Svensk Ponnysport tycker att stil/inverkansridning är mycket viktig och grunden som ridningen vilar på. Vi tycker att sits, balans, harmoni, följsamhet, känsla för rytm, inverkan och samverkan är honnörsord i ridning. Vi kan tänka oss att stilbedömning hör hemma och kan vara till hjälp på tidigare nivåer än på SM. Rätt utförd och vid rätt tillfälle kan stilbedömning vara en hjälp på vägen i träning och utveckling av ryttare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden