Träningstips
22 juni 2017 15:39
Ridsportplus

Stabil form är inte statisk

Olof Axelssons dressyrtips, del 3En stabil form hos hästen äˆr ett resultat av ett gott arbete och en god balans hos båŠde ryttare och häˆst. Häˆr föˆrklarar Olof Axelsson hur man tränar för att hitta den rätta formen.

Stabil form är inte statisk
Du ska kunna välja vilken form du vill arbeta hästen i. Här är formen lång och låg, och hästen avslappnad. I nästa moment ska du kunna höja och korta formen utan att skapa spänning.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ett vanligt bekymmer för dressyrryttaren är att hästens form inte är helt stabil. Det kan vara så att ryttaren upplever att hästen arbetar bakifrån och över ryggen, men hals och nos pendlar mellan olika lägen. Det kan också vara så att ryttaren har svårt att hitta rätt läge där hästen arbetar optimalt och stabilt med ett driv bakifrån.

    Olof Axelsson förklarar att en stabil form är ett resultat av ett gott arbete och en god balans hos både ryttare och häst.
    – Hästen ska driva lika mycket från båda bakbenen och bära upp kroppen väl. Ryttaren ska vara så pass vältränad och stabil att den klarar av att själv bära upp sin bål och sina armar. Om detta inte nns på plats blir inte formen stabil.

    Bålstyrka och koordination

    Olof betonar vikten av ryttarens bålstyrka och koordination. Detta behövs för att hästen ska få rätt förutsättningar att arbeta.
    En stabil form betyder inte att den ska vara statisk. Hästens hals och huvud måste harmoniera med rörelsen och ryttaren måste vara följsam och inte låsa hals och huvud i ambitionen att hålla formen stabil.
    – Tänk dig att du ska gå med ett ägg i en sked, förklarar Olof. Om handen är helt still kommer ägget att hoppa ur skeden. Om handen och armen i stället tar upp och kompenserar rörelsen från föryttningen och du använder din balans för att stötta upp, klarar du av att ha ägget kvar i skeden.

    ”Kontakten måste finnas”

    En annan vanlig fundering från ryttare är hur mycket tryck eller tyngd de ska ha i tyglarna. Ska du sträva efter att hästen ligger stabilt där bakbenen driver in i ett stöd, eller är det bättre att ha en fjäderlätt kontakt?
    – Ett bra stöd går inte att mäta i kilo. Lätt stöd är bra, men löst är dåligt. Kontakten måste finnas där för att kommunikationen ska fungera. Om du kramar i tyglarna ska hästens huvud och hals följa med, mjukt.

    Om hästen hänger med huvudet i tyglarna, springer på eller drar blir kommunikationen dålig. Om tygeln glappar innebär det att ryggen är spänd. Det är alltså kvaliteten i kontakten som är det viktiga, inte hur stark den är.

    Hästen blir spänd

    Målsättningen är att hästen ska dra upp magmusklerna och arbeta med en välvd hals som hänger i nackbandet. Om ryggen i stället kortas och dras ihop, får det till följd att halsen inte kan hänga på samma naturliga sätt. Hästen blir spänd i hela kroppen och formen blir instabil.


    Ryttarens stabilitet och sits är viktig för hästens form. Du ska ha vikten fördelad i båda stigbyglarna. Träna på bålstyrka och koordination. Foto: Lottapictures.

    En annan risk är att hästen hänger mer på ena tygeln än den andra. Det kan heller aldrig bli bra. Det ger en statisk kontakt och hästen ramlar ner på bogarna. I och med att den tippar i framvikt blir det dessutom ofta ett glapp i tyglarna.
    – Oliksidighet är en mycket vanlig orsak till att formen inte är stabil. Hästen måste driva jämnt med båda bak, ge en jämn känsla under ryttarens båda sittben och gå fram till ett jämnt stöd på bettet.

    Olof betonar att stabil form mycket sällan har med tygelkontakten eller längden på tyglarna att göra, även om tygellängden måste vara någorlunda rätt. Den får inte låsa hästens huvud och hals, men får inte heller vara för lång så kontakten glappar.

    Balanserad häst

    Formen börjar bakifrån och handlar om att hästen arbetar rätt med hela kroppen. Magmuskler och ryggmuskler växelverkar, hästen är balanserad och driver jämnt med båda bakbenen.
    – Därfram läser du av situationen därbak, sammanfattar Olof. Fokusera inte på vad du har framför dig utan bygg pyramiden från botten.

    Olof säger även att även om ryttaren ska sträva efter en stabil form är det viktigt att det inte är samma form hela tiden. Hästar i frihet använder halsen för att balansera upp kroppen. Vid svängar kan de till exempel vrida halsen utåt för att balansera rörelsen.

    Viktigt att variera formen

    Vid ridning definieras den önskade formen av ryttaren, inte av hästen. Genom att hästen begränsas förändras dess rörelsemönster och ryggens och bakbenens funktion. För att undvika förslitningsskador är det viktigt att variera formen för att ge hästen bra förutsättningar att stärka sig och klara av arbetet.

     

    Fakta

    Din tränare: Olof Axelsson

    171222_safardulatthetifronten_lottapictures2

    Gör: Bedriver egen verksamhet parallellt med beridarjobb, och är lärare på Flyinge.

    Utbildning: Diplomerad unghästutbildare genom yrkesprov och B-tränare i dressyr.

    Bakgrund: Har ägnat sig åt utbildning av dressyr-hästar på heltid sedan 1999. Red SM som ponnyryttare och junior, och åkte som 17-åring till Tyskland där han tillbringade två år som arbetande elev hos Jonny Hilberath. Var därefter Ehrengranathstipendiat på Flyinge under två och ett halvt år. Har ridit flera bruksprov och visat ett stort antal hästar på unghästtester.

    Expandera

    Här finns en film där Olof visar övningar för att arbeta med formen. Där visar han även hur du som ryttare kan diagnosticera din häst och se vad som behöver mer arbete för att formen ska bli stadigare:

    Denna text publicerades första gången den 22 juni i Ridsports pappersutgåva nummer 12-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym