SegrareTvå ponnyer drog åt sig en stor del av uppmärksamheten under Svenska Ponnyavelsförbundets ungponnychampionat i Vetlanda. Minsta gemensamma nämnaren är pappa Stackarps Jackson. "Väldigt komplett" och "outstanding" lydde några av omdömena.
Stackarps Jacksons avkommor dubbelsegrare i ungponnychampionatet
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Septembersolen sken extra mycket på två halvsyskon under Svenska Ponnyavelsförbundets ungponnychampionat i Vetlanda. Stoet Eks Majlis blev både Årets Ponny och bästa 4-åriga gångartsponny och hingsten Ängsbackens Manetric vann såväl hoppningen som gångarterna i 3-årsfinalen. Gemensam nämnare är pappa Stackarps Jackson.
New foresthingsten Stackarps Jackson vann under åren 2013-16 i tur och ordning 3- och 4-årsfinalerna i gångarter och 5- och 6-årschampionatet i dressyr. Sedan exporterades han till Danmark och försvann till sporten. Han fick bara 10 registrerade avkommor. Men bland dem ryms alltså stjärnor som helgens båda dubbelvinnare.
Majlis var vackrast av de vackra
Det började redan i meetingets första klass. Tävlingen Årets Ponny, där champions från de olika rasföreningarnas riksutställningar möts för att göra upp om vem som har allra bäst rastyp, exteriör och rörelser, avgörs av tradition i samband med ungponnychampionatet. Där imponerade new forestrasens representant Eks Majlis RNF 2885 (e Stackarps Jackson u Stackarps Manda RNF 2376 e Rodlease Dancing Gold, äg o uppf Elin Krantzén) med sin osedvanligt goda rörelsemekanik. Hon valdes till Årets Ponny av domaren Helena Kättström, finklädd för dagen som det anstår den som dömer de vackraste av de vackra bland årets ponnyer.
Sist kvar i ringen och därmed moralisk tvåa och trea gick två av förhandsfavoriterna: den numera snövite, internationellt meriterade och mycket rörlige welsh mountainhingsten Salstas Mountain Mint, själv utsedd till Årets Ponny för sju år sedan, och den exteriört framstående, maskuline shetlandshingsten Nightingales Kingsman, lillebror till 2018 års vinnare Nightingales Hashtag.
– En väldigt komplett ponny med fin typ och väldigt välbalanserade rörelser, kommenterade Helena Kättström sitt val av vinnare.
Segrade bland få 4-åringar
Med den inledningen var det med viss förväntan vi såg fram emot att få se Eks Majlis under ryttare i gångartsfinalen för de 4-åriga ponnyerna på söndagen. Förväntningarna infriades. Med poängen 8-8-8 för skritt-trav-galopp och 9:or för temperament och utvecklingsbarhet blev hon högst bedömd.
Ägaren och uppfödaren Elin Krantzén driver new forestavel och utbildningsstall i Lagan. Det var Elin som red Stackarps Jackson under åren när han segrade i ungponnychampionatet, och hon är förstås glad att ha en så fin avkomma som Majlis kvar efter honom:
– Hon är min ”mini-Jackson”.
Framtidsplanen för Eks Majlis är enligt Elin att gå i pappas hovspår i ungponnychampionatet i dressyr för 5- och 6-åringar. Men om allt går vägen kommer hon att göra det som 6- och 7-åring. Elin Krantzén har haft Burley Time Lord på station i år och Majlis är betäckt med honom. Som fölsto finns det möjlighet att tävla i samma klass som de ett år yngre ponnyerna som inte varit mammalediga.
3-åringar ur alla kategorier
4-årsfinalerna i hoppning och dressyr lockade i år bara en handfull ekipage. Troligen är det inte bara de senaste årens historiskt låga betäckningssiffror bland ponnyerna som spelar in. Möjligheterna att kvala är också tämligen begränsade för 4-åringarna. Det är inte så många regionala ponnyavelsföreningar som arrangerar kvalitetsbedömning längre. Kanske är det dags att diskutera om det går att hitta andra vägar för kval till ponnyernas 4-årsfinaler.
3-årstest är det fler som ordnar och det lockar även fler deltagare. För uppfödarna är 3-årstest enklare. Där visas ponnyerna enbart för hand och i löshoppning. Man behöver alltså inte ha tillgång till passande ungponnyryttare, vilket inte alla ponnyuppfödare har. Med fler kvaltillfällen blir det även ett större deltagande i finalen. I år var det 1 kat A, 1 kat B, 2 kat C och 4 kat D i hoppningen, och 1 kat A, 3 kat B, 1 kat C och 7 kat D i gångartsfinalen.
Ängsbackens Manetric en multitalang
För dem som fått dubbel utmärkelse på 3-årstestet var det möjligt att starta i både hopp- och gångartsfinalen. En av dem som gjorde just det var new foresthingsten Ängsbackens Manetric RNF 230 (e Stackarps Jackson u Zahara Hippios RNF 2897 e Mister Malthe, äg o uppf Linn Forsström). Utdelningen kunde inte bli bättre. Först klämde han till med serien 8,5 – 9,5 – 9,5 – 9 för galopp – hoppning teknik/förmåga – hoppning temperament/allmänt intryck – utvecklingsbarhet under lördagens hoppfinal för kategori D. Dagen därpå inkasserade han 7 – 8 – 10 – 9 för skritt – trav – galopp – utvecklingsbarhet i gångartsfinalen för samma kategori. Därmed blev han dagens högst bedömda ponny i båda grenarna.
Ängsbackens Manetric är ende son i aveln till Stackarps Jackson. Han har under sin premiärsäsong på Stuteri Ängsbacken i Sköllersta betäckt 9 ston, vilket får anses vara en bra siffra för en 3-årig new foresthingst som betäcker naturligt. Linn Forsström är främst inriktad på att avla ponnyer för dressyrsporten, men efter framgången med Manetric i hoppfinalen sa hon att hon kanske får lov att tänka om. Hingsten är en multitalang. Men det blir sannolikt i dressyrfinalerna vi får se honom de närmaste åren.
Väl förberedda hopponnyer
Hopp- och dressyrfinalerna skulle egentligen ha bedömts av Hans Wallemyr. Men en förkylning ändrade planerna på ett sent stadium. Istället tog Magnus Dyrendahl hand om hopponnyerna och Ruth Börjesson tog sig an de unga gångartsponnyerna.
– Vi är väldigt tacksamma för att de ställde upp med så kort varsel, sa Maria Andersson i arrangörskommittén.
Magnus Dyrendahl tyckte att han fick se en jämn samling ponnyer och att de var väl förberedda sett i relation till att de inte visas av några professionella unghästutbildare. Ängsbackens Manetric ansåg han var outstanding.
– En trevlig individ med god galopp för hoppning, god taxering, påverkbar med god benteknik och ganska god ryggverkan, löd hans verbala omdöme om ponnyn.
Över 8,0 poäng i snitt blev det även för new foresthingsten Eks Wellington RNF 229 i kategori C och för de båda connemarastona Holmtebo Imelda och Holmtebo Maible i kat D. De båda senare ägs av Tyresö Ryttarförening som har ett nära samarbete med familjen Ljungstorp på Holmtebo stuteri, och visades förtjänstfullt av ridskolans elever.
New forest har gått framåt
Om gångartsponnyerna tyckte Ruth Börjesson att de var väl presenterade, i fint skick och fint visade. Hon kommenterade särskilt att hon tyckte att new forestrasens representanter utvecklats som gångartsponnyer jämfört med när hon sist besökte ett ungponnychampionat.
– Något som är positivt i ungponnychampionatet är att ponnyerna tävlar kategorivis. Jag önskar bara att det vore fler deltagare, sa hon.
Hennes näst bästa 3-åriga ponny poängmässigt var det lilla welshstoet Daboli Sunrice Holiday (e Buddy Holly u Fleur e Whatton Copper Beach, uppf Cecilia Andersson, äg Moa Berrek) som segrade i kategori B. Här blev det 9:or för både trav och utvecklingsbarhet och 8:or för skritt och galopp. Inte illa för ett sto som ursprungligen köpts som sällskapsponny.
Resultat 5- 6- och 7-åringar gångarter
Resultat 5- 6- och 7-åringar hoppning
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på