Fälttävlan
2 mars 12:08
Ridsportplus

Staffan Lidbeck om föreslagna OS-formatet: ”Rätt väg”

Los Angeles 2028Dressyr-hoppning-terräng. Det är huvudförslaget när det gäller fälttävlans format till OS i Los Angeles 2028. "Jag är jätteglad över förslaget, men samtidigt besviken över att krav på förändringar i sporten kommer utifrån. Ridsporten borde själv leda utvecklingen," säger veterinären och den förre svenske förbundskaptenen Staffan Lidbeck.

Staffan Lidbeck om föreslagna OS-formatet: ”Rätt väg”
Staffan Lidbeck. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var när Internationella Ridsportförbundet, FEI, höll ett öppet, digitalt seminarium om fälttävlan i januari som det kom fram att fälttävlans status i OS i Los Angeles 2028 är skakigare än vad som tidigare kommunicerats.

    Det vore mycket bättre för hästarna om de får gå sin terräng och sedan får tid att återhämta sig i stället för att hoppa.

    Staffan Lidbeck.

    Internationella Olympiska Kommittén, IOK, har gett klartecken för hoppning, dressyr och fälttävlan i Los Angeles, men med vissa förbehåll för fälttävlan. Ett av villkoren för fälttävlan i Los Angeles är att grenen ska kunna gå på samma arena som hoppning och dressyr och inte heller bli för dyr. Det handlar också om att fälttävlan ska kunna nå en bredare publik och bli enklare att förstå.

    Därför har ett förslag på ett nytt OS-format arbetats fram. Formatet liknar det korta formatet med terrängen sist som redan används mycket, bland annat i Aachens stortävling varje sommar. På OS skulle dock terrängen vara längre än i det traditionella korta formatet.

    Terrängen sist

    Förslaget med terrängen sist ligger i linje med vad några starka svenska fälttävlansprofiler föreslog för några år sedan, då med hästarnas bästa för ögonen.
    – Jag är jätteglad över förslaget, det är rätt väg. Jag tror att det skulle bli mycket bättre för hästarna, säger Staffan Lidbeck, före detta förbundskapten för det svenska landslaget och en av dem som stod bakom kravet på förändring för några år sedan.

    Staffan Lidbeck har också varit landslagsveterinär och tävlat själv på allra högsta nivå. Han är dessutom banbyggare och har haft en plats i den speciella säkerhetsgruppen för fälttävlan inom FEI; Risk Management Steering Group, länge.
    – Jag har lyft detta med att ha terrängen sist som en hästvälfärdsfråga i den gruppen under lång tid, men har talat för döva öron. Att sporten nu kanske blir tvingad in i det här av IOK är ett farligt tecken. Samtidigt som jag är glad över förslaget är jag besviken över att krav på förändringar i sporten kommer utifrån. Ridsporten borde själv leda utvecklingen, fortsätter han.

    Jag börja känna att det svårt, att jag inte längre kan stå upp för sporten. Vi måste hela tiden fråga oss ”är det här okej”.

    Staffan Lidbeck.

    Dressyren har fått utstå en massiv kritikstorm när det gäller hästvälfärden efter de senaste månadernas avslöjande om våldsamma träningsmetoder hos etablerade ryttare och hästutbildare. För fälttävlan är hård kritik gällande hästarnas bästa långtifrån nytt.

    ”Skyddad bubbla”

    Staffan Lidbeck tillhör dem som länge har förstått hur allmänhetens bild av sporten på sikt till och med kan påverka så mycket att sporten förbjuds.

    Fakta

    Förslag på OS-format i fälttävlan inför 2028

    Dag 1: Dressyr+hoppning lag.
    Dag 2: Dressyr+hoppning lag.
    Dag 3: Terrängprov, efter det medaljutdelning för lagen.
    Dag 4: Individuell hoppning, efter det medaljutdelning individuellt.
    En variant av förslaget är att även den individuella hoppningen görs innan terrängen.

    Expandera

    – Vi som håller på med sporten måste förstå att vi lever i en skyddad bubbla, långt ifrån verkligheten. Jag upplever ofta att de inom sporten inte vill se problemen. Lever man lite i den ”vanliga” världen förstår man de här frågorna bättre, säger han.

    Staffan Lidbeck har länge funderat på hur sporten kan utvecklas för att bli säkrare för både hästar och människor. Hans huvudargument för att som standard ha terrängen sist i stället för det klassiska formatet med banhoppning dagen efter terrängen, är att det handlar om hästarnas bästa.

    Hålla längre

    Han har själv erfarit hur stora insatser det inte sällan har krävts under kvällen och natten efter en terräng för att få hästar startklara inför den avslutande hoppningen. Det handlar om långvarig kylning med is av ben, promenerande i timmar för att undvika stelhet, dropp med vitaminer och elektrolyter, streching, massage, ljusterapi och elektromagnetiska alternativa behandlingar.
    – Det vore mycket bättre för hästarna om de får gå sin terräng och sedan får tid att återhämta sig i stället för att hoppa, säger Staffan Lidbeck som också menar att tid för återhämtning efter terrängen skulle minska skador hästarna och få dem att hålla längre.

    Hårdare tag av funktionärer

    De som kritiserar formatet med terrängen sist menar att det inte är så hästvänligt, att ryttarna skulle rida sina hästar hårdare om det inte är hoppning dagen efter och att en skadad häst kan vinna. Denna kritik avfärdas dock av Staffan Lidbeck.
    – Hästarna drivs hårt redan nu och vi har alla sett hästar som har vacklat in i mål även i dagens format med hoppningen sist. Dessutom blir banorna kortare och det måste till hårdare tag av funktionärer att stoppa hästar som är trötta, säger han.

    Fredrik_bergendorff__cci3_l_kcl5151
    Fredrik Bergendorff. Foto: Kim C Lundin

    Nuvarande svenska förbundskaptenen Fredrik Bergendorff är inte lika rigid som Staffan Lidbeck när det gäller fälttävlansformatet och hästvälfärd.
    – Men det är oerhört viktigt för sporten att vi får vara kvar på OS och för mig är det här förslaget helt okej. Sedan är jag inte säker på att det är bättre för hästväldfärden att ha terrängen sist. Men som tävlingsform är det bra och det fungerar till exempel utmärkt i Aachen som är en stor tävling.
    – Jag tror dessutom att konceptet med terrängen sist är enklare att förstå för publiken, fortsätter han.

    Inga negativa signaler

    Hittills har han inte uppfattat några negativa signaler från de aktiva när det förslaget inför Los Angeles 2028.
    – Det man inte vill är att det ska bli en tävling som är avgjord efter dressyr och hoppning. Terrängen ska fortfarande vara spännande, säger Fredrik Bergendorff som också menar att det formatet med terrängen sist är en modernisering av fälttävlan.
    – Från början var tanken att stämma av ifall arméhästar fortfarande kunde vara alerta och försiktiga efter ett uthållighetsprov. Den tanken är kanske inte så relevant längre.

    ”Är det här okej”

    Staffan Lidbeck menar också att det blir enklare för publiken att hänga med och förstå sporten om terrängen går sist, och återkommer till hur viktigt det är att förstå allmänhetens betydelse för sportens framtid.
    – Jag börja känna att det svårt, att jag inte längre kan stå upp för sporten. Vi måste hela tiden fråga oss ”är det här okej” och agera på ett sätt som vi kan vara helt transparenta med, säger han.

    Under seminariet där bland annat aktiva, officials, FEI-representanter, förbundskaptener, media och andra intressenter närvarade framkom ingen direkt kritik mot förslaget om ett nytt OS-format. Däremot lyftes frågan om hästbesiktningar, som i det traditionella formatet är före dressyren och efter terrängen. Hur det blir med dessa i ett eventuellt nytt format ska FEI återkomma med.

    Ingen ändring i Paris

    I sommarens OS i Paris behålls det nuvarande formatet: hästbesiktning, två dressyrdagar, terräng, hästbesiktning, laghoppning och avslutande individuell hoppning för det bästa ekipagen. De ändringar som gjordes inför OS i Tokyo 2021 med endast tre ekipage i lagen samt möjlighet att sätta in en reserv efter att tävlingen börjat finns kvar även i Paris.

    Besked om fälttävlan i OS 2028 ska komma runt mitten av mars.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden