Fälttävlan
12 juli 2014 08:00
Ridsportplus

Staffan Lidbeck om VM-uttagningen

I en exklusiv intervju berättar Sveriges förbundskapten Staffan Lidbeck hur han resonerar kring sin uttagning av svenska ekipage till VM.

Staffan Lidbeck om VM-uttagningen
Staffan Lidbeck berättar för Ridsports läsare hur han tänker om de VM-aktuella fälttävlansekipagen. (Arkivfoto)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den svenska fälttävlanstruppen till VM i franska Normandie i slutet av augusti ska vara nominerad senast den 21 juli. Staffan Lidbeck har tidigare aviserat att han kommer att vänta med att ta ut vilka ryttare han skickar till VM till efter tävlingarna i Aachen.  Där avslutas fälttävlans Nations Cup lördagen den 19 juli. Både Aachen och Malmö är viktiga tävlingar på svenskarnas väg till VM dit Sverige får skicka sex ekipage. Till Aachen åker Johan Lundin, Ludwig Svennerstål, Malin Petersen och Niklas Lindbäck.

Nu berättar Staffan Lidbeck exklusivt för Ridsport hur han resonerar kring de VM-aktuella ekipagen.

Ludwig Svennerstål/Alexander och King Bob
– Det ”Ludde” gjorde i Badminton genom att komma åtta med Alexander gör honom självklar i VM-laget om inget oförutsett händer. Han är även högaktuell med sin andra häst King Bob som också gjorde en mycket bra tävling i Badminton men uteslöts på grund av en teknalitet, säger Staffan Lidbeck.
– ”Ludde” är även väldigt stabil mentalt. Det har han visat både på OS där han var en av de allra yngsta ryttarna och på EM förra året.

Niklas Lindbäck/Mister Pooh.
– I min värld är det dumt att inte ha med ett så rutinerat ekipage i laget om hästen är frisk. Deras uppladdning är långt från optimal då Mister Pooh fick en lättare skada nyligen. Men situationen var densamma förra året och då gjorde de ändå det bästa svenska, individuella resultatet på EM, säger Staffan Lidbeck.
– Det har förekommit uppgifter om att Niklas skulle vara favoriserad på något sätt men så är det inte. Man måste se vilka alternativ jag har i denna vingklippta trupp. Vi har tid att kolla formen på ekipaget, inte bara på tävlingar utan även på träningar. Men visst är det en risk att ta med ekipage med så få tävlingar gjorda. Men det är en risk jag kanske får ta.

Johan Lundin/Johnny Cash.
– Johan gjorde en mycket bra terräng i Badminton. Han red sent på dagen och jag är imponerad över hur han kunde prestera som han gjorde med tanke på allt som hände där. Dressyren var godkänd, säger Staffan Lidbeck.
– Han är en av dem som absolut är påtänkta till VM. Det som gäller för honom är att trygga upp tävlingssituationen. Vi arbetar mycket med att skapa rutiner och prata om hur man håller sitt fokus en hel tävling. För att träna ytterligare på detta får han ta med sig två hästar till Aachen.

Malin Petersen/Sofarsogood.
– Det här ekipaget har inte heller gjort så mycket i år men har mycket rutin, framförallt från lagsammahang på OS och EM. Sofarsogood har också en otrolig galoppförmåga och sekunderna kan bli viktiga i Normandie. Malin har också flera hästar att tävla och är i god form själv, säger Staffan Lidbeck.
– Haken med Sofarsogood är hennes dressyr där hon kan få sina små utbrott. Något litet utbrott är en sak, men det får inte bli mer. Nu ska hon gå både Aachen och Malmö och vi tränar mycket på det här.
– Men jag är medveten om att det kan vara en risktagning att ha henne i laget. Återigen – jag får titta på vilka andra alternativ jag har.

Dag Albert/Tubber Rebel.
– Dag gjorde en bra terräng i Luhmühlen och är alltid stabil i hoppning och terräng. Han är absolut tänkbar för VM, men jag håller Johan före honom, säger Staffan Lidbeck.
– Jag är besviken på att han fortfarande inte har förbättrat sin dressyr. Jag hade velat se en mer positiv utvecklingskurva för Dag. Den har varit plan en lång tid nu.

Anna Hassö/Clover.
– Ekipaget gjorde en av de allra bästa hoppningarna av alla i Luhmühlen. Och deras terrängmoment var också mycket bra efter krånglet vid andra hindret där de var utanför repen. Däremot var hon en liten besvikelse i dressyren. Trots detta är hon i allra högsta grad aktuell för VM, säger Staffan Lidbeck.
– Anna är stabil mentalt hemma och här slår hon de bästa hela tiden. Men när hon kommer ut internationellt är hon kanske fortfarande lite tagen av att hon har lyckats ta sig tillbaka till den nivån efter sina skador. Hon behöver jobba lite med att hålla sitt fokus.

Viktoria Carlerbäck/Volt af Källstorp.
– Hon är en joker i min rockärm som jag kanske tar fram till VM. Hon är bra att ha med i ett lag och sprider positiv energi omkring sig. Hon red väldigt aggressivt och bra med tuff attityd när hon tog guld på SM. Och i Badminton gjorde hon en riktigt bra dressyr. Sedan blev hon nog lite tagen av stundens allvar i terrängen och red sämre än vad hon egentligen kan, säger Staffan Lidbeck.
– Vi får se hur det går i Malmö för henne.

Anna Hilton/Matrix W.
– Anna Hilton är en ryttare som har gjort fantastiska prestationer under sin karriär och hon är kvalad till VM. Hon kämpar på utan att briljera men finns med i mina tankar inför VM. Jag håller dock Viktorias prestationer före Anna Hiltons just nu, säger Staffan Lidbeck.

Anna Nilsson/Luron.
– Anna är en ryttare som har förekommit i VM-diskussionen. Hon är en skicklig ryttare som tar för sig på hemmaplan. Det jag saknar för att hon ska kunna bli aktuell för VM är ett bevis på hästens uthållighetsförmåga för långa tävlingar. Det har den inte riktigt visat, säger Staffan Lidbeck.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden