Nyheter
21 december 2017 12:47

Stakkato i topp, Fürstenball klättrar

Kalenderbitare – gläd erSWB publicerar avelsindex för hingstar med tio eller fler testade avkommor efter att årets unghästtester och tävlingsresultat bearbetats. Det ger ommöblering i hopptoppen men Donnerhalls ättlingar behåller greppet i dressyrtoppen.

Stakkato i topp, Fürstenball klättrar
Eva Bitter med Stakkato och Ines Westendarp med Fürstenball. Arkivbilder Foto: Jacob Melissen/Kim C Lundin

I dagarna publiceras de värderande avelsindexen, uppdelade disciplinvis med en säkerhet kopplad till sitt siffervärde. I första skedet är indexen publicerade i Excel-tabeller. Så småningom kommer SWB:s härstamningssida blup.se att uppdateras med både värderande och beskrivande avelsindex för hingstarna. Utformningen av indexet säkerhet har fått en ny och mer pedagogisk utformning som låg, medel och hög säkerhet.

Årets största nyhet är en avgörande urvalsändring som i år och under kommande år kommer att ge index åt fler hingstar. Tidigare år har det krävts 15 testade avkommor för att en hingst ska få index, något som gjort att många mindre använda hingstar inte fått index under överskådlig tid. Nu sänks gränsen till tio avkommor och det ger en första boost av många även äldre hingstar med nytt index i år. För hopphingstarna innebär det att Stakkato, Baloubet du Rouet och Casall tar sig in på topp med Cardento kvar på en tredje plats. Men det ska mer till för att bryta D-linjens dominans i dressyrlistans topp. Europas mesta förärvare Fürstenball kliver i alla fall in på en tionde plats. Wladimir O.A får, alltför sent tyvärr då han är både kastrerad och såld utomlands, sitt rätta erkännande i aveln med en tolfte plats i kraft av avkommornas prestationer.

Bland de unga hingstar som får index med gott resultat märks Casilius som användes allt för lite, Corporal VDL fortfarande aktiv och Canvas Plus som tyvärr dog alltför tidigt efter endast en årgång. Av gångartshingstarna med nytt index märks Stedinger vars avkommor gör succé Europa runt, medan Riccione, Royal Diamond, Insterburg och Don Laurie känns passé.

Bland de som klättrat mest är Quaterback, inte ny på listan men ny på översta toppen med en åttonde plats i kraft av många tävlande fina avkommor. Samma trend ses Europa runt, Quaterbacks avkommor är mer till sin fördel högre upp i klasserna, riktiga dressyrhästar. På topplistan har Quaterback sällskap av Johnson och Silvano som är enda med andra linjer än D primärt. Bland hopphingstarna märks inga raketer på samma sätt men några yngre hingstar hävdar sig. 

Topp-20 yngre hingstar Hoppning
De 20 bästa avelshingstarna med avkommor i SWB:s databas från 2007 och framåt. 
Namn, Hopp-index, Säkerhet index
Cosmeo, 156, Hög
Ci Ci Senjor Ask, 155, Hög
Diarado, 154, Hög
Starkko, 150, Hög
Casilius NY, 147, Hög
Corporal VDL NY, 147, Hög
Canvas Plus (SWB) NY, 144, Hög
Baltimore, 143, Hög
Cabachon, 142, Hög
Boss, 142 NY, Hög
Corlensky G, 142, Hög
Fetcher N (SWB), 142, Hög
Vivaldi K, 141, Hög
Click and Cash, 141, Hög
Callahan VDL, 140, Hög
Contant Q, 139, Hög
Carmargue, 139, Hög
Cohiba, 139, Hög
Quintender, 139, Hög
Common Sense (SWB), 138, Hög

Hela listan över hopphingstar (Excelfil som laddas ner)

Topp-20 yngre hingstar Dressyr
De 20 bästa avelshingstarna med avkommor i SWB:s databas från 2007 och framåt.
Namn, Dressyr-index, Säkerhet index
Skovens Rafael, 173, Hög
Quaterback, 165, Hög
Fürstenball NY, 159, Hög
Wladimir O.A. NY, 157, Hög
Dalwhinnie (SWB), 156, Hög
Sir Donnerhall II, 150, Hög
Blue Hors Hotline, 148, Hög
Luxus CML (SWB), 146, Medel
Santana, 144, Hög
Zuidenwind, 142, Hög
Daytona VDL (ex Wolters), 142, Hög
Floricello, 142, Hög
Connaisseur, 141, Hög
San Amour, 141, Hög
Firenze, 140, Hög
First Wish, 140, Hög
Highlander, 137, Hög
Ampere, 135, Hög
Highcruiser, 133, Hög
Flash Dancer I. M. (SWB), 132, Hög

Hela listan över dressyrhingstar (Excelfil som laddas ner)

SWB:s analys av årets indexuppdatering

Källa: SWB

Fakta

Fakta SWB:s avelsindex

Med start 2017 omarbetades framtagningen av avelsindex. Nu skapas index på hingstar som har 10 eller fler testade avkommor. Det värderande avelsindexets säkerhet uttrycks numera i tre graderingar, en positiv förenkling för indexens användning.

Följande fakta har ställts samman av Emma Thorén Hellsten, SWB och Åsa Viklund, SLU, och publicerades först på SWB:s webbsida.

Fakta Avelsindex

Avelsindexen anger hur hingstar och ston förväntas förärva sig – alltså inte i första hand hur de själva kommer att prestera/har presterat/ser ut. Det fina med avelsindexen är att man kan jämföra hästar ur olika generationer med varandra och att metoden som används (Best Linear Unbiased Prediction – BLUP) också korrigerar för kvalitén på ston en hingst har tillförts och tvärtom. Alla släktingars resultat vägs in när avelsindex beräknas, men mest betyder förstås de närmaste släktingarnas resultat och individens egna resultat. SWB publicerar två typer av avelsindex: Värderande avelsindex och Beskrivande avelsindex.

Värderande avelsindex

De värderande indexen anger kvalitén på hästens förväntade förärvning i olika egenskaper i förhållande till avelsmålet. Ju högre index, desto bättre är det. Med hjälp av de värderande indexen kan man rangordna hingstar och ston. De värderande avelsindexen baseras på tävlingsresultat från regional nivå och uppåt samt poängen från unghästtest för 3- och 4-åriga hästar. Huvudindexen är för Dressyr och Hoppning. När dessa två index beräknas är målegenskapen tävlingsprestation och hästens egna och avkommornas tävlingsresultat har stor betydelse.

100 är medelindex i den nu levande och tävlingsaktiva populationen (f.1999-2013). För att en individ ska skilja sig signifikant från medel bör den ha ett index som är ca 20 enheter högre eller lägre än 100. Bland avkommeprövade avelshingstar i samma åldersgrupp (f.1999-2013) är medelvärdet högre, men varierar för olika egenskaper. T.ex. är det 106 för Hoppning och 116 för Dressyr (både dressyr och hopphingstar medräknade i båda fallen). För att en hingst ska ligga bland de 5 % bästa hopphingstarna behöver han ha 143 i hoppindex, för att ligga bland de 10 % bästa 136. Motsvarande indexnivåer för hingstar i dressyr är 148 för att ligga bland de 5 % bästa och 134 för att ligga bland de 10 % bästa.

Beskrivande avelsindex

Beskrivande index anger hästens förväntade förärvning för olika egenskaper utan att göra en värdering av dem. De beskrivande avelsindexen baseras på den linjära beskrivningen som görs vid 3-årstest. Vid unghästtesterna beskrivs hästens egenskaper på en skala från A till I. De beskrivande indexen anges däremot på en skala från 88 till 112, med 100 i mitten. Här anger inte ett högre index att individen är ”bättre” för den egenskapen. För någon egenskap är det optimalt att ha ett index som drar mot 88, för en annan kan det vara optimalt att dra mot 112 och vissa är mest optimala om de ligger runt 100, t.ex. alla egenskaper som har med benen att göra. Det finns inte någon optimal profil utan det är kombinationen av olika egenskaper som avgör hästens starka och svaga sidor.

De beskrivande indexen hjälper uppfödaren att hitta en hingst som optimalt förstärker och kompletterar stoets egenskaper.

Indexens säkerhet anges på nytt sätt

Det man ska ha i åtanke när kraven på antal testade avkommor för publicering sänkts är att indexen för vissa av hingstarna kommer att ha lägre säkerhet än tidigare och därmed kan komma att variera mer från år till år. För att förenkla och tydliggöra indexens säkerhet har SWB beslutat att införa graderingen ”hög, medel, låg” även för de värderande indexen från och med i år. Tidigare har säkerheten för de beskrivande indexen angivits på det sättet.

Låg säkerhet = Osäkert index som kan ändras mycket från år till år (mer än 18 enheter).

Medel säkerhet = Ganska säkert index som visar tendenser i förärvningen och som kan användas vid matchning av hingst och sto. Kan variera en del från år till år (ca 15-17 enheter)

Hög säkerhet = Säkert index som säger mycket om hästens förärvning av en egenskap. Kan med fördel användas vid matchning av hingst och sto. Varierar inte så mycket mellan år (oftast mindre än 10 enheter)

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden