Hoppning
30 januari 2022 20:59
Ridsportplus

Stall Zet satsar vidare: ”Han är vårt ess i vår lilla hopparmada”

Ställer omDouglas Lindelöw och Stall Zet har skiljts åt, men nu satsar det framgångsrika travstallet vidare tillsammans med det brittiska stjärnskottet Harry Charles och hans systrar. Att lämna hoppsatsningen har aldrig varit aktuellt. Ridsport har pratat med Daniel Redén om flytten av hopphästarna, framtiden och känslan efter Propulsion.

Stall Zet satsar vidare: ”Han är vårt ess i vår lilla hopparmada”
Casquo Blue har varit stjärnan i samarbetet mellan Douglas Lindelöw och Stall Zet. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För ett par veckor sedan meddelade Douglas Lindelöw via Instagram att EM-hästen Casquo Blue (OS val f-10 e Chacco-Blue-Carthago Z, uppf Gestuet Lewitz, äg Stall Zet) hade lämnat stallet och att samarbetet med travstallet Stall Zet därmed avslutas.

    I veckan stod det klart att Casquo Blue samt hästarna Jezebel (BWP sto f-09 e Toulon-Artos Z, uppf Patrick Vandereyt, äg Stall Zet) och Cinca 3 (HOLST sto f-09 e Casall-Carthago, uppf Peter Wylde, äg Stall Zet) tas över av familjen Charles på Heathcroft Farm i England. Ridsport har pratat med Stall Zets Daniel Redén om hur tankarna går kring satsningen på ridsport och framtiden.

    – Vi kommer att fortsätta satsa på hopphästarna, men i mindre skala. Egentligen har vi sex hopphästar, men det är Casquo Blue som har synts mest, säger Daniel Redén.

    Tanken är att tre eller fyra av hästarna på sikt ska säljas.
    – Vi kommer att ha kvar Casper, som vi kallar Casquo Blue, och så har vi en ny häst som heter Cinca, som verkar väldigt lovande. Att valet föll på Harry och hans syskon handlar om att vi hade gemensamma känningar och har haft lite kontakt, berättar Daniel Redén.

    ”Bättre att växa långsamt”

    Varför hästarna inte blev kvar hos Douglas Lindelöw är han förtegen om.
    – Det är alltid känsligt när man flyttar hästar och jag vill inte gå in på några detaljer. Vi tog ett beslut att flytta hela rörelsen till Heathcroft Farm och på den vägen är det.

    Tanken är att satsa vidare, men kanske inte lika stort som innan.

    Det brittiska familjeteamet lovar gott inför framtiden. Pappa Peter Charles var med och tog OS-guld i lag för Storbritannien 2012, och sonen Harry Charles red OS i Tokyo. Strax innan jul tog blott 22-årige Harry dessutom dubbla skrällsegrar när han vann både världscupkvalet och London Grand Prix vid London International Horse Show. Även systrarna Sienna Charles och Scarlett Charles är framgångsrika hoppryttare.

    Att helt avveckla ridsportsatsningen har inte varit aktuellt – Daniel Redén tycker det är alldeles för roligt med stallets hopphästar.
    – Jag älskar djur, oavsett om det handlar om hoppning, galopp eller trav är det väldigt kul. Det är fascinerande att hästarna ställer upp på allt det vi begär. Tanken är att satsa vidare, men kanske inte lika stort som innan. Det gick lite fort där ett tag med många hästar, det är bättre att växa långsamt.

    Pitstop med Harry Charles

    Daniel Redén är glad över framgångarna som har varit med Douglas Lindelöw.
    – Hästarna har varit jättefina, speciellt Casquo Blue. Men hopphästar är i en helt annan prisklass om vi jämför med travhästar. Det kostar en del att köpa in travhästar också, men om du köper en lovande yngre hopphäst är det ganska dyrt samtidigt som det tar längre tid att träna upp den. En bra travhäst når sin topp mycket snabbare, säger Daniel Redén.

    Douglas Lindelöw och hans nya samarbetspartner Daniel Redén (här med en annan häst).
    Douglas Lindelöw och Daniel Redén vid samarbetets början 2017. Foto: Annelie Frank

    Anläggningen i Belgien, som var tänkt som gemensam bas för Douglas Lindelöw och Stall Zet, är under utveckling, berättar han. Tidigare tränaren för svenska landslaget, Henk Nooren, har drivit anläggningen innan Stall Zet kom dit. Stall Zet äger dock inte anläggningen, utan hyr in sig med målet att kunna husera både travhästar och ridhästar.
    – Vi har format om anläggningen lite för travhästarna. Jag är här just nu och ikväll kommer Harry hit med några hästar. Han är på väg ner till Spanien för att tävla. Tanken är att vi ska surra lite om hans visioner, vad han tror om Casquo Blue och framtiden, och de andra hästarna, berättar Daniel Redén.

    Jag tror att det finns mycket kvar i honom och han är väl vårt ess i vår lilla armada av hopphästar.

    Förtroendet för det nya teamet är gott.
    – Harry är ung och mycket lovande, och han verkar väldigt seriös när vi har pratat med honom.

    Förhoppningarna finns det också.
    – Casper har en enorm fysik och har visat sig vara väldigt kapabel. Han kan utvecklas en del till, och då tillhör han redan eliten som han är nu. Jag tror att det finns mycket kvar i honom och han är väl vårt ess i vår lilla armada av hopphästar. Sedan vet man aldrig. Cinca är väldigt ny och där får vi bilda oss en uppfattning, säger Daniel Redén.

    Harry Charles har redan hunnit göra ett par felfria 1,45-starter med Casquo Blue. Cinca 3 ”kom till på slutet” och hittades av Douglas Lindelöw, som trodde mycket på henne, berättar Daniel Redén. Skimmelstoet reds tidigare av nyzeeländaren Daniel Meech, och ekipaget red i det nyzeeländska OS-laget i Tokyo tillsammans med Sverigebaserade Bruce Goodin.

    Propulsion-härvan var ett hårt slag

    Stall Zet har runt 90 travhästar på Örsundsbro utanför Enköping. Dessutom är 35 fölston utplacerade runt om i Sverige och på Irland. Syftet med att ha en bas i Belgien är, som för svenska hoppryttare, närheten till tävlingar. Speciellt under vintersäsongen.
    – Det kom lite med hopphästarna. På vintern är det mycket travtävlingar i Paris och vi har bara 3,5 timme dit härifrån. Vi får se hur allt utvecklas framöver och om vi väljer att vara kvar. Det är ett väldigt fint ställe, men Rom byggdes inte på en dag, säger Daniel Redén.
    – Tanken är att andra ska kunna hyra in sig, så att trav- och hoppfolk kan samsas här.

    Stall Zet är ett av Sveriges mest framgångsrika travstall, men har som många känner till haft ett par turbulenta år. Detta efter avslöjandet 2020 om att stallets stjärna Propulsion visat sig vara nervsnittad och stallet krävts på mångmiljonbelopp i återbetalningar av prispengar.

    Det kommer väl alltid att vara ett hål och ett ärr i mitt hjärta.

    I september 2021 friades Daniel Redén från påföljd av STAD, Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd, i Propulsion-härvan. Superhästen är förbjuden att delta i tävling för all framtid.

    ”Det finns enligt nämndens uppfattning inte något som tyder på att Daniel Redén haft någon anledning att misstänka att Propulsion genomgått någon otillåten behandling innan hästen kom till Sverige”, står det att läsa i domen.

    Propulsion ägs fortfarande av Stall Zet men är just nu i USA, ”där han betäcker för fullt”, berättar Daniel Redén.
    – Tanken är att han ska få komma hem, men när vet vi inte. Jag hoppas att han kan få några fina år där han ändå tränade och tävlade mycket. Det vore fantastiskt att få hit honom till den här gården, vi har jättefina hagar här, säger Daniel Redén.

    Känns det som att du har kommit ut på andra sidan av allt?
    – Det kommer väl alltid att vara ett hål och ett ärr i mitt hjärta. Han var ju den här muskulösa jänkaren som kom över och inte hade kontroll på sin kropp. Sedan när han växte i sig själv började han leverera. Han har lärt mig otroligt mycket om hur jag ska träna och forma mina hästar idag, säger Daniel Redén.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden