Sverige
12 februari 2019 08:55
Ridsportplus

Stänger för besökande hästar: ”Hellre förlorar vi pengar än hästar”

Smitta oroarMed anledning av EHV-1 stänger ridskolor och anläggningar i Mälardalen och Uppland på löpande band för besökande hästar.
− Vi har inte råd att chansa, säger Ellinor Lindestam, ridskolechef på en av de klubbar som har vidtagit säkerhetsåtgärden.

Stänger för besökande hästar: ”Hellre förlorar vi pengar än hästar”
Flera ridskolor har stängt för gästande hästar på grund av smittan. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De senaste veckorna har det rapporterats om utbrottet av EHV-1. Många hästar hos Skånsta Ryttare har insjuknat och smittan har kostat några av hästarna livet.

Ellinor Lindestam är ridskolechef för Håbo Ridskola i Uppland, som i går beslutade stänga för besökande hästar.
− Ridskolan fungerar som vanligt, men elever som besöker flera stall uppmanas att tvätta kläder mellan besöken. Vi har också pratat om att ha jackor och skor till utlåning, säger Ellinor Lindestam.

Dessutom stänger familjens träningsanläggning i Bålsta, där det regelbundet arrangeras träningar.
− Vi förlorar ett antal tusen på att ställa in träningar, och ännu mer på att inte åka ut och tävla med våra hästar och få resultat, men vi har inte råd att chansa.

Ellinor Lindestam
Ellinor Lindestam. Foto: Privat

Att få in den neurologiska formen av EHV-1 är en mardröm för varje stall, och hellre förlora lite pengar än hästar, menar Ellinor Lindestam.
− Jag hoppas bara att alla förstår allvaret, och även om vi får stopp på det neurologiska EHV-1 finns fortfarande kvarkan och influensan där. Vem vill ha en hästs liv på sitt samvete? Det kommer alltid en träning och en tävling till.

Även Sigtuna Ridskola har stängt för utomstående hästar, liksom Trosa Ridsällskap, samt ridskolor i Katrineholm och Vingåker, för att bara nämna några. ”Ingen utifrån är välkommen hit med sina hästar och ni som står här får inte åka iväg (…) Säsongen är lång och det är smartare att hålla sig hemma nu när smittan sprids som värst”, skrev exempelvis Sigtuna Ridskola på sin Facebook då de vidtog säkerhetsåtgärden i söndags.

Vem vill ha en hästs liv på sitt samvete? Det kommer alltid en träning och en tävling till.

Vägde för och emot

Samtidigt valde Lurbo Ridklubb att genomföra sina planerade hopptävlingar i helgen som gick.
− Vi vägde för och emot, i samråd med tävlingsveterinären. Vi  har en bra anläggning där vi kan hålla våra egna hästar åtskilda från tävlingshästarna, och stallarna var stängda för besökare, säger Alexandra Eriksson, verksamhetschef på Lurbo Ridklubb.

Friendship Between Man And Horse
EHV-1 kan smitta via exempelvis noskontakt, men även via luften, föremål och personer. Arkivbild: Chabala/Istock

Dessutom skilde man på ut- och insläpp till tävlingsbanan så att hästar inte skulle mötas, och bara segraren fick komma till häst på prisutdelningen.
− Sedan fick vi funktionärer vara lite tråkigare än vanligt och säga nej till att hålla hästar eller ta emot täcken, fortsätter Alexandra Eriksson.

”Alltid smittorisk”

Före tävlingarna fick arrangörerna många frågor om de verkligen tänkte genomföra tävlingarna.
− Att arrangera tävlingar innebär alltid en risk för att smittor sprids, i dag och i framtiden, och det krävs en planering. Många var tacksamma för att vi ändå valde att genomföra.

− Det är mycket som sprids via sociala medier i sådana här skeden, och då gäller det att hålla huvudet kallt och vara påläst, säger Alexandra Eriksson.

Stor oro

Inga nya fall av neurologiska formen av virusabort, EHV-1, har rapporterats sedan de två utbrotten hos Skånsta Ryttare och i ett stall i Östhammar i januari.
− Oron är fortfarande stor hos hästägare, och den neurologiska formen av EHV-1 är en obehaglig sjukdom, så jag har all förståelse för oron. Men vi ser inga tecken på någon vidare smittspridning, och har därmed ingen anledning att gå ut med något allmänt varningslarm, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden