Dressyr
7 september 2023 18:55
Ridsportplus

Starka känslor hos guldlaget – svenskarna nöjda trots allt

EM i dressyrDet blev lagseger för Storbritannien och ännu en gång första platsen utanför pallen till Sverige.
− Med tanke på hur det hela började var vi aldrig i närheten av något annat, säger Sveriges förbundskapten Bo Jenå.

Starka känslor hos guldlaget – svenskarna nöjda trots allt
Det brittiska guldlaget bestod av fr v Gareth Hughes / Classic Briolinca, Charlotte Dujardin / Imhotep, förbundskapten Caroline Griffith, Charlotte Fry / Glamourdale och Carl Hester med Sverige-bekante Fame. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är segerrusigt och stora känslor på podiet där det brittiska guldlaget tagit plats efter prisutdelning och ärevarv.

    Charlotte Dujardin får ordet först och lovordar  Imhotep (KWPN, f -13 valack  e. Everdale–89 äg Carl Hester, Coral Ingham).
    − Han är bara 10 år och utvecklas hela tiden. Jag känner skillnad i dag jämfört med  Aachen, säger Charlotte.
    − Han har också ett så fint sinnelag. Han vill alltid sitt bästa och det gör mig så berörd, säger hon.

    Både Imhotep och kollegan Carl Hesters hästar går dessutom ute dygnet runt.
    − Jag säger inte att alla hästar ska gå ute hela dygnet, och ibland hör vi hur de leker Grand National i hagen på nätterna, och undrar hur många ben de ska bryta. Men vi ser hur gott det gör med hästarna. Och så är det billigt, säger Carl, som berömmer lånehästen Fame (KWPN, f -10, val  e. Bordeaux–89 äg Fiona Bigwood, Penny Bigwood, Anders Dahl, Mette Bigwood).
    − Jag har ridit Fame i nio eller tio månader, vilket är ganska kort tid med tanke på hur jag brukar göra, och därför stannade jag hemma för att träna i somras i stället för att åka ut och tävla.
    − Mitt medskick till mig själv efter lagdressyren är att rida början av programmet som jag red slutet av programmet i går.

    Charlotte Dujardin
    Charlotte Dujardin och Imhotep aka ”Pete” Foto: Kim C Lundin
    Guldvinnande Britter
    Carl Hester och Gareth Hughes på gott humör. Foto: Kim C Lundin

    För Gareth Hughes var det första guldet och han var märkbart tagen över detta.
    Han uttryckte sin stolthet och tacksamhet över sina lagkamrater.
    − Carl har coachat mig i många år och Charlotte är den bästa tävlingsryttaren i världen. Det är en ära att få vara i detta lag.
    − Du är en enastående person Gareth, vi är så glada över att ha med dig i teamet och att du nu får guldmedalj, kontrade Carl Hester om sin vän.
    − Du lär dig vilka som är vänner efter att ha varit två veckor i Tokyo tillsammans, fortsatte han och syftade på OS, där Gareth var med som reserv.

    Siktar på upprepning

    Senast Storbritannien tog EM-guld i lagdressyr var 2011, året före OS, där de sedan tog lagguld.
    − Vi tar guld på OS i Paris, sade Charlotte Dujardin som också lovade göra sitt yttersta i kampen om de övriga medaljerna på EM.
    − Jag tänker inte åka hem utan en god fight. Jag vill känna att jag har gjort mitt bästa.

    Regerande världsmästaren Charlotte Fry lovade också att göra sitt absolut bästa,
    − Allt är möjligt med Glammy, men det handlar om åtta minuter i arenan.

    Fei European Championships Riesenbeck 2023
    Charlotte ”Lottie” Fry och Glamourdale körde eget varv under priscermonin. Foto: Kim C Lundin
    Guldvinnande Britter
    Det brittiska guldlaget. Foto: Kim C Lundin
    Silvervinnande Tyskland
    Tysklands silverlag med Fredric Wandres / Bluetooth OLD, Isabell Werth / DSP Quantaz, Jessica von Bredow Werndl / TSF Dalera BB och Matthias Rath/Thiago Foto: Kim C Lundin
    Bronsvinnande Danmark
    Danmark tog brons. Förbundskapten Anne-Mette Binder omges av från vänster Daniel Bachmann Andersen / Vayron, Carina Cassøe Krüth / Heiline’s Danciera, till höger Nanna Skodborg Merrald / Blue Hors Zepter och Andreas Helgstrand / Jovian. Foto: Kim C Lundin

    Lagmästerskapet var första mötet på tävlingsbanan mellan giganterna Charlotte Fry och Jessica von Bredow Werndl, ett möte som slutade med att Jessica fick högre procent och var den individuella ryttare som hamnade i topp i lagtävlingen med 84,612 procent.

    − Jag har inte haft fokus på Charlotte eller vad hon gör, eller hur hon tränar. Jag fokuserar på mig själv, det är allt jag kan påverka, vad jag gör och vad Dalera gör. Och så kommer jag att fortsätta, sade Jessica von Bredow Werndl efter sin ritt.
    − Jag har absolut inte undvikit Charlotte. Jag har gjort en plan tillsammans med förbundet och startat ett antal världscuper och världscupfinaler

    Har hon undvikit dig?
    − Kanske det, men jag har inte haft fokus på det och jag kommer inte att ha det i framtiden heller.

    Silver Och Bronsmedaljörer
    Silver-tyskar och brons-danskar, Isabell Werth och Jessica von Bredow Werndl i första ledet följt av Daniel Bachmann Andersen och Carina Cassøe Krüth. Foto: Kim C Lundin
    Patrik Kittel Touchdown-11
    Patrik Kittel och Touchdown. Foto: Kim C Lundin
    Tessan Dante-8
    Therese Nilshagen och Dante Weltino. Foto: Kim C Lundin

    Tyskland tog lagsilver medan lagbronset gick till Danmark. Och Sverige blev fyra. Igen. Men det är ändå ett resultat som Sveriges förbundskapten Bo Jenå är nöjd med, efter omständigheterna.

    − Det började lite tveksamt, kan man säga. Både Johanna Due-Boje och Malin Wahlkamp Nilsson som red första dagen kan mycket bättre, så är det. Det är både atmosfär som påverkar, liksom allvaret i ett mästerskap, och framför allt Malins häst är inte van vid så stora tävlingar.

    − Malin är också mästerskapsdebutant. Johanna har ju ridit mästerskap förut men den här gången blev det lite fel, och lite spänning.

    − Sedan gjorde Therese Nilshagen en bra ritt i dag. Jag är nöjd med henne, absolut. Det blev ett litet omslag innan första piruetten, annars var det bra.

    Patrik Kittel gjorde en väldigt jämn runda, och alla vi som stod vid sidan tyckte att det var lite snålt med poängen. Men domarna dömer, och det kan se annorlunda ut från domarkuren, så det är inget man kan tycka något om.

    Finns det något du kunde ha gjort annorlunda i uttagningen eller förberedelser?
    − Nej, det tycker jag inte. Vi har gjort vad vi har kunnat, hästarna har sett jättefina ut, vi har haft en bra teamkänsla och alla har gjort det bästa de har kunnat. Sedan att det inte går lika bra på banan som på träning, det är sådant som händer.

    Hur viktigt är det att ge de nya en mästerskapsrutin?
    − Det är jätteviktigt, det är så vi bygger för framtiden

    Och ännu en gång en fjärdeplats?
    − I dag är det där Sverige är. Efter första dagen var vi inte i närheten av någon annan plats. I dag hoppades vi komma på fjärdeplatsen, och det gjorde vi. Ska vi komma till medaljer får vi rida på högre procent helt enkelt, och fortsätta jobba med detaljer.

    Är det de här ryttarna du tror på framöver?
    − Vi har fler som är intressanta för framtiden. Det kommer fler.

    Patrik Kittel säkrade fjärdeplatsen

    Patrik Kittel var sista ryttaren ut i det svenska laget, och red ihop 75,171 procent med Touchdown.
    − Att vi slutar fyra är ändå väldigt bra med tanke på att en av våra starkaste ryttare är borta. Så jag är väldigt nöjd.

    Kunde Malin gjort mer?
    − Vi analyserar förstås, men man ska rida sitt första mästerskap vid något tillfälle och det är inte alltid så lätt. Hon behöver få mer rutin och kanske göra andra saker under träning.
    − Mitt första mästerskap var i Hong Kong på OS och jag var väldigt nöjd med min 17:e plats där. På den tiden red man på 67 procent och var väldigt nöjd med det, och de som red på 72 procent tog medalj.

    − Det var lite andra förutsättningar då, och jag tycker att det är bättre nu med så många duktiga ryttare och så många fantastiska ritter, säger Patrik Kittel.

    Ridsports samlade rapportering om EM i dressyr och paradressyr

    Lagresultat EM

    Individuella resultat lagklassen

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden