Hoppning
29 augusti 2023 19:20
Ridsportplus

Startordningen klar för Sveriges EM-lag: ”Vi tar en runda i taget”

EM i MilanoSverige går ut precis i mitten av startfältet när första EM-rundan rids i Milano på onsdagen. Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona har även satt startordningen för laget, som är noga genomtänkt.

Startordningen klar för Sveriges EM-lag: ”Vi tar en runda i taget”
Henrik Ankarcrona tänker en runda i taget. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Efter veterinärbesiktningen och den efterföljande träningshoppningen på tisdagen hade förbundskaptenerna det sedvanliga mötet för att lotta lagens startordning. Sverige drog startnummer nio av sexton lag. Lagets startordning i första rundan blir Wilma Hellström/Cicci BJNRolf-Göran Bengtsson/ZucceroJens Fredricson/Markan Cosmopolit och sist ut är Henrik von Eckermann/IlianaPetronella Andersson/Castres van de Begijnakker Z rider individuellt.

    – Så är planen för onsdagen och sedan brukar jag ändra om lite grann i startordningen inför torsdag. Vi tar en dag i sänder, det är ett långt mästerskap och vi brukar jobba, och bryta ner det, runda för runda, säger Henrik Ankarcrona.

    Rätt ryttare på rätt startnummer

    Startordningen är noga genomtänkt. Debuterande Wilma Hellström och Cicci BJN gjorde i och för sig något mästerskapsliknande i världscupfinalen i Omaha, men det här är ändå ett EM, menar Ankarcrona.
    – Kan hon få gå in och göra sin runda, utan att ha för mycket influenser kring vad hon måste eller inte måste göra, tror jag att det kan vara ganska skönt, säger Henrik Ankarcrona.

    – Rolf är trygg med sin plan – vad han kan och inte kan göra med hästen. Den är inte redo att gå hundra procent mot klockan ännu, fortsätter han.

    – Jens kan absolut dra fördel av vad de andra har gjort. Det är väldigt spännande vad det blir för bana – för Jens skull hoppas vi att det är lite större svängar där han kan plocka bort galoppsprång.

    – Henrik som har den snabbaste hästen vill vi att han ska kunna rida riktigt fort, men inte fortare än vad som krävs. Därför är han sist, förklarar Ankarcrona vidare.

    Hemläxan är gjord

    Det svenska teamet har studerat vad EM-banbyggaren Uliano Vezzani kan tänkas hitta på.
    – Det är en väldigt viktig del. Alla banbyggare har lite sitt sätt att bygga på och inför varje mästerskap tittar man på hur just den banbyggaren bygger, säger Henrik Ankarcrona.
    – Inför ett mästerskap kan man tänka sig att han kanske vill testa lite linjer, och framför allt ryttarna tittar på lite banskisser och hur han har byggt innan. Att man gör hemläxan och ser vad som är signifikant för hans banor. Sedan vet vi inte vad han kommer att bygga, men vi försöker skaffa oss så mycket information och kunskap som möjligt. Och vara förberedda.

    Vad har ni tränat specifikt på?
    – Linjer in i kombination med lite olika distanser och lite olika karaktär på hinder. Sedan kan vi omöjligt veta vilka svängar det blir och vad han har för idé, säger Henrik Ankarcrona.

    Totalt deltar 85 ekipage och 24 nationer i mästerskapet, varav 16 med lag.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym