Veterinärt
19 januari 18:25
Ridsportplus

Statsveterinären om EHV-1: ”Viktigt att hästägare är förberedda”

HästhälsaLuftvägsformen av EHV-1 har i vinter drabbat både större och mindre stall i Sverige.
– Genom att alla formerna av EHV-1 nu är anmälningspliktiga kommer vi att få bra statistik över viruset framöver, säger statsveterinär Gittan Gröndahl.

Statsveterinären om EHV-1: ”Viktigt att hästägare är förberedda”
Paula da silva/Arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På senare tid har två större stall drabbats av luftvägsformen av EHV-1, ekvint herpesvirus typ 1. Det går inte att säga hur frekvent viruset är i Sverige som helhet, eftersom inte alla hästar som har feber eller luftvägsinfektion provtas för virus. 

    Det kommer dock att bli enklare att föra statistik över detta virus framöver, eftersom alla tre formerna av EHV-1, luftvägsinfektion, virusabort och neurologiska problem, är anmälningspliktiga sedan 2021. Tidigare har det bara gällt virusabort och den neurologiska varianten.

    – Det är viktigt att hästägare är förberedda på att stallets hästar kan bli drabbade, det är flera smittsamma sjukdomar i omlopp på vinterhalvåret. EHV-1 kan ligga latent hos hästar som har varit drabbade av viruset tidigare och om en sådan häst blir utsatt för stress, till exempel genom att transporteras, kan den börja utsöndra virus, säger statsveterinär Gittan Gröndahl på SVA

    Två ofta upprepade råd är att vara särskilt noga med att hålla avelsdjur åtskilda från hästar som tränar och tävlar, på grund av att EHV-1-virus kan orsaka sen kastning hos dräktiga ston, samt att slussa in nyanlända hästar. 

    ”Hästägare bör tänka ut en plan i förväg för att hantera smitta.”

    Gittan Gröndahl

    – Inskolning under tre veckor gör att eventuella smittsamma sjukdomar som den nya hästen bär på latent eller har plockat upp under resan visar sig. Om den hålls avskild från övriga hästar behöver de inte bli smittade, säger Gittan Gröndahl.

    – Hästägare bör tänka ut en plan i förväg för att hantera smitta; denna tid på året är det svårare att dela upp hästarna i mindre stallavdelningar när smittan redan är ett faktum. Gruppera hästarna likadant i hagarna utomhus som de är uppstallade inne, så att de inte står åtskilda i stallet men går i samma hage på dagen, tipsar hon.

    Direkt och indirekt smitta

    EHV-1 smittar via noskontakt, men även indirekt via luften, föremål och personer. När en infekterad häst hostar sprider den miljoner viruspartiklar som kan fångas upp i näsborrarna av andra hästar. Droppinfektionen i luften från en virusutsöndrande häst kan spridas i ett stall eller mellan hagar som ligger mycket nära varandra. Smittan sprids normalt inte långa sträckor genom luften, 50 meter brukar anges som säkerhetsavstånd.

    – När ett stallbygge eller en ombyggnad av stall förprövas ställs tyvärr inga frågor kring hur stallet är organiserat för att förhindra att eventuell smittsam sjukdom förs vidare. Det är upp till hästägaren att tänka till och inse att det kan behövas möjlighet att stänga mellan olika stallavdelningar. Det kan räcka med att det finns en dörr, så att det bildas två mindre stall i stället för ett stort.

    Utehagar med ligghallar kan användas för att dela på hästarna, men det gäller att ha gjort upp dessa planer i förväg.

    – Vi har sett att stall med tio hästar eller fler drabbas hårdare av smittsamma sjukdomar överlag. I sådana besättningar är det extra viktigt att kunna ha hästarna uppdelade i grupper. 

    Vaccin saknas delvis

    Pds-ucancora0002
    Vid den neuro­logiska formen av EHV-1 kan hästen börja vingla. Foto: Paula da Silva/Arnd.nl

    Det finns vaccin mot EHV-1 i den luftburna formen samt virusabort, men inte mot den neurologiska formen. 

    – Flockimmunitet kan uppnås om alla hästar i stallet vaccineras mot EHV-1. Ju fler hästar i ett stall som är immuna mot viruset, desto snabbare klingar ett utbrott av, säger Gittan Gröndahl.

    En studie för att kartlägga förekomsten av EHV-1 i Sverige och Norge, vilka virusstammar som cirkulerar samt riskfaktorerna för detta virus har precis inletts. Professorn i epizootologi och smittskydd, Susanna Sternberg Lewerin vid SLU, håller i projektet och även Gittan Gröndahl deltar.

    Provtagning av friska och obducerade eller slaktade hästar tillsammans med insamling av bakgrundsdata kommer att ligga till grund för riskvärdering och kartläggning av smittspridning.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 1/2024.

    Ridsports samlade rapportering om EHV-1.

    Fakta

    EHV-1

    EHV-1 kan yttra sig på tre olika sätt, med skilda sjukdomsförlopp:

    • Luftvägsinfektionen ger feber, trötthet och aptitlöshet. Symtomen kan vara så milda att hästägaren inte märker något eller hög feber, näsflöde och hosta.
    • Livmoderinfektion (virusabort). Innebär att ett smittat sto oftast kastar sitt foster, vanligen under senare delen av dräktigheten.
    • Hjärn- och hjärnhinneinfektion med neurologiska symtom. Hästen blir vinglig i bakdelen, kan inte koordinera sina rörelser och får slapp svans. Hästen kan få svårt att resa sig och har ibland svårt att kontrollera sin urinering. Allt börjar med en febertopp och sedan kan rörelsestörningarna komma några dagar efteråt.

    Det finns vaccin mot EHV-1, men det skyddar inte från den neurologiska formen.

    EHV-1 är anmälningspliktig och insjuknade hästar ska omedelbart isoleras och isoleringen bör hållas i minst tre, helst fyra veckor efter sista symtom.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden