Hoppning
21 juli 2015 18:02

Steve Guerdat avstängd

Regerande olympiske mästaren i hoppning, Steve Guerdat, är avstängd tills vidare då två av de hästar han tävlar har testat positivt för kodein, oriapvin och morfin.

Steve Guerdat avstängd
Steve Guerdat hade två hästar som lämnade positivt dopningsprov i maj. Nu väntar vidare utredning. (Arkivbild)

Det är Internationella ridsportförbundet, FEI, som berättar om avstängningen i ett pressmeddelande.

Nino des Buissonnets tävlades av Steve Guerdat, Schweiz, på det femstjärniga meetinget i franska La Baule i mitten av maj och vann en Grand Prix samma dag som han lämnade ett positivt dopningsprov. Provet var positivt när det gällde de förbjudna substanserna kodein och oripavine samt morfin, en substans som är tillåten vid kontrollerad medicinering. 
 
Under samma tävling testade även Nasa – som också tävlades av Steve Guerdat – positivt för kodein och morfin.I detta test fanns det också små mängder oripavine.

De båda hästarna är nu avstängda i två månader och Steve Guerdat är avstängd tills vidare i väntan på att förhöras av FEI. Han kan begära ett tillfälligt upphävande av avstängningen.

Det finns flera fall med samma kombination av substanser där det har visat sig handla om kontaminering av vallmofrön.
Närvaron av oripavin som inte återfinns i några veterinärmedicinska produkter tyder på att detta skulle kunna vara kontaminering, men vi måste följa standardproceduren, säger FEI: s generalsekreterare Sabrina Zeender i pressmeddelandet.

Steve Guerdat tog individuellt guld på OS i London och är Schweiz stora EM-hopp. Mästerskapet börjar den 18 augusti.

Hästarnas avstängning började gälla den 20 juli.

I ett officiellt uttalande från Steve Guerdats team står att ryttaren ska försöka få avstängningen upphävd i väntan på att B-provet undersöks och det officiella FEI-förhöret. Det uppges också att ryttaren har fullt stöd från hela sitt team och att han håller det för sannolikt att det handlar kontaminering från mat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden