Hoppning
9 april 2019 15:04

Steve Guerdat: ”Jag trodde inte att han skulle vara bra nog”

VärldscupvinnareDet var inte första gången Steve Guerdat vann världscupfinalen i Göteborg. Redan 2016 fick den svenska publiken stifta bekantskap med honom som världscupvinnare - och då vann han finalen för andra året på raken. Här hittar du Ridsports intervju med Steve Guerdat efter världscupsegern för tre år sedan.

Steve Guerdat: ”Jag trodde inte att han skulle vara bra nog”
Steve Guerdat vann världscupfinalen i Göteborg redan 2016. Då red han Corbinian. Foto: Roland Thunholm

Vid 2015 års världscupfinal i Las Vegas kraschlandade han i det sista hindret. Och vann ändå. 2016, när schweizaren Steve Guerdat, 33, vann finalen för andra året i rad, gjorde han i stället en avslutning väl värd en mästare.

Lite snyggare den här gången, eller hur, sa Guerdat med glädjetårar i ögonvrån sedan han lycklig galopperat runt i ärevarv inför fullsatta läktare med en publik som gav honom stående ovationer.

Steveguerdat2016_rolandthunholm_3
Steve Guerdat och Corbinian på väg mot världscupseger i Scandinavium 2016. Foto: Roland Thunholm

Det faktum att han som titelinnehavare var direktkvalificerad till årets final gjorde att han i lugn och ro kunde arbeta med sin häst under vintersäsongen. Det var något som behövdes. Hans häst Corbinian (WESTF val f-06 e Cornet Obolensky-Pilot, uppf Ralf Blüggel, äg Steve Guerdat och La Giraffa SA), är inte den lättaste.  Liksom tredjeplacerade Cornet d’Amour (Daniel Deusser) och fjärdeplacerade Cornado (Marcus Ehning) är Corbinian efter Cornet Obolensky. Att avkommorna efter den hingsten inte är de lättaste att rida kan många vittna om.

Har aldrig slutat tro

Steve Guerdat har haft Corbinian i två år. Han red honom i några nationshoppningar i fjol och i några större Grand Prix-hoppningar.
– Men jag hade svårt att hitta de rätta knapparna. Ofta föll en bom eller två, så det var inte ofta vi fanns med i prislistorna, sa Guerdat.
– Jag har dock hela tiden vetat att det finns stora kvaliteter i Corbinian och jag har hela tiden trott på honom. Men det var just det där med samarbetet mellan honom och mig som inte fungerade riktigt som jag hoppats.

Fakta

Steve Guerdat modell 2016

Född: 10 juni 1982
Smeknamn: Steve Wonder
Idol: Den schweiziska tennisspelaren Roger Federer och ryttaren John Whitaker.
Filosofi: Talang är inte allt, ridning handlar om tålamod och hårt arbete.
Internationell debut: 2007
Främsta meriter: OS-guld i London 2012, OS-lagbrons 2008, världscupsegrar 2015 (Albführen’s Palle) och 2016 (Corbinian), tvåa 2012 och 2013 (Nino des Buissonnets), trea 2007 (Tresor). Gjorde sin tionde WC-final i Göteborg 2016, lagguld EM 2009, brons 1997, 2002 och 2003.

Expandera

Något av en vändning kom i världscupkvalet i London. Guerdat tyckte sig äntligen ana lösningen på kommunikationsproblemet mellan honom och hans häst. Det fick honom att besluta att ta med Corbinian under tre veckors tävlande i Oliva i Spanien.
– Där red jag bara småklasser, helt enkelt för att vi skulle komma underfund med varandra.

I Göteborg såg vi att Guerdats långa, tålmodiga jobb hade lönat sig. Hästen rev inte en enda bom under hela meetinget. Och det trots att Guerdat red omhoppningen i den andra finalen, något han inte behövt. Han hade haft ledningen inför avslutningen ändå.
– Asch, jag har aldrig varit bra på matte, så jag kunde inte räkna ut hur det var med poängen, sa han och skrattade.
– Dessutom är jag ju här för att tävla.
Guerdat avslöjade dock att han var något överraskad över sin hästs prestationer.
– När jag kom hit tyckte jag att jag hade en del kvar att arbeta med. Jag trodde inte att han redan skulle vara bra nog.

Ung i sammanhanget

Det har inte varit helt ovanligt med unga vinnare i världscupfinalen. Minns kanadensaren Mario Deslauries som vann i Scandinavium 1984 med Aramis. Deslauriers var bara 18 år då. Steve Guerdat har lämnat tonåren med råge, men hans 33 år måste ändå anses som ungt i sammanhanget. Ändå har han hunnit med massor, tidigt upptäckt som han var.

Guerdat kommer från Bassecourt i kantonen Jura i Schweiz. Hans pappa Philippe Guerdat red på elitnivå, men det var hos Roger Bourquard i Gloivelier som Guerdat upptäckte glädjen med ridning och hästar. ”Det är på hästryggen jag känner mig totalt levande”, sa han redan då.

Arthur Schmids häst Lampire fick Guerdat en fantastisk ungdomstid; 1994 tog han sig in i det schweiziska juniorlaget. Som 14-åring återvände han till Bassecourt och jobbade med sin pappa.
– Pappa tog just då en paus i sin egen karriär, så det passade bra.

Steveguerdat2016_rolandthunholm_4
En lycklig Steve Guerdat vid världscupsegern i Scandinavium 2016. Foto: Roland Thunholm

Varenda lov och ledig tid åkte Guerdat till Beat Mändli.
– Han hjälpte mig massor och är orsaken till att jag snabbt kom in i den professionella hästvärlden.

1996 gjorde han svårklassdebut samt var femma i schweiziska junior-mästerskapen.
– Från och med då insåg jag att det var hästar som jag ville syssla med i livet.
1997 blev det brons i junior-EM. Två år senare, i januari, vann han sin första bil, i Leipzig.
– Men eftersom jag bara var 17 år sålde jag bilen direkt.

Också young rider-tiden blev framgångsrik för Guerdat. Då var det hans pappa och Jürg Notz som var hans tränare.
2002 blev ett omtumlande år för Guerdat. På väg med lastbilen till en tävling i Zagreb ringde hans telefon. Det var Jan Tops som ville att han skulle komma och arbeta för honom i Valkenswaard. Två veckor senare – efter att ha vunnit nationshoppningen i Zagreb – skrev Guerdat, bara 20 år gammal, kontrakt med Tops.

Under första året lät Tops honom lugnt och steg för steg känna in sig i den nya världen.
– Det var ett fantastiskt tillfälle för mig att med optimala förutsättningar komma in i den professionella världen.
41 månader varade samarbetet, en tid då vi bland annat sett Guerdat på Pialotta, hästen som även reds av Rolf-Göran Bengtsson. Sedan tog det slut.
– Det kändes som den rätta vägen då. Jag ville arbeta med hästar som inte skulle säljas, som skulle stanna kvar i stallet.

Återvände

Knappt hade han lämnat Tops förrän oligarken Alexander Onischenko, baserad i Liége, ringde och erbjöd honom ett dussin hästar. Men då skulle Guerdat, liksom Grégory Wathelet, Katerina Offel och några till, rida för Ukraina. Då sa Guerdat stopp, återvände till Chiétres och sin gamle tränare Jürg Notz. Året efter fann han basen för sig och sina tio–tolv hästar i Rütihof, där Urs Schwarzenbach har en anläggning. Här fick han åtta nya hästar från sin nya sponsor Yves G. Piaget.

Sedan dess har Steve Guerdat fortsatt att arbeta hårt, både med sig själv och med hästarna. Det riktigt stora genombrottet fick han när han vann OS i London med Nino des Buissonnets.

Guerdat förtvivlad

Lika roligt blev det inte två år senare, efter de femstjärniga tävlingarna i La Baule. Både Nino des Buissonnets och Nasa lämnade positiva dopningsprov. Guerdat blev förtvivlad och intygade att hästarna inte hade fått något otillåtet medel. Så småningom fick han rätt. De förbjudna substanserna kodein, oripavine och morfin hade tillförts hästarna via kontaminerat foder (vallmofrön) och Guerdat friades.

Händelsen tog Guerdat hårt och han missade en hel del tävlingar. Dock var han tillbaka till VM och var elva med hingsten Nino des Buissonnets. Och sedan har allt gått på räls. Den svenska publiken minns honom från förra årets Scandinaviumtävlingar där han vann Europafinalen med Albführen’s Palle och sedan tog hem finalen i Las Vegas med samma häst.

Och så nu, ännu en triumf i världscupen, totalt värd cirka 2,5 miljoner kronor.

Steveguerdat2016_rolandthunholm_1
Tre nöjda herrar på prispallen: Harrie Smolders, Steve Guerdat och Daniel Deusser. Foto: Roland Thunholm

Resultat världscupfinalen i hoppning 2016:

  1. Steve Guerdat, Schweiz, 0 fel
  2. Harrie Smolders, Nederländerna, 3 fel
  3. Daniel Deusser, Tyskland, 3 fel
  4. Marcus Ehning, Tyskland, 6 fel
  5. Denis Lynch, Irland, 8 fel
  6. Christian Ahlmann, Tyskland, 8 fel
  7. Callan Solem, USA, 9 fel
  8. Pénélope Leprevost, Frankrike, 9 fel
  9. Simon Delestre, Frankrike, 13 fel
  10. Chris Chugg, USA, 16 fel

Artikeln publicerades första gången 7 april 2016, i Ridsport nummer 7 2016.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden