Hoppning
7 september 2015 11:21

Stjärnor på väg till Kanada

På söndag kan britten Scott Brash bli historisk - om han vinner Spruce Meadows Masters blir han den förste ryttaren någonsin som vunnit Rolex Grand Slam, som innebär tre segrar i rad i Geneve, Aachen och Spruce Meadows.

Stjärnor på väg till Kanada
Hello Sanctos på väg in i containern som han står i under flygresan.

Om 29-årige Brash står högst upp på prispallen efter Grand Prix på söndag belönas han med en miljon euro, utöver prispengarna i klassen. Britten har satsat mycket för att nå hela vägen fram, det blev bland annat ingen EM-start för ekipaget i år. Han har redan säkrat upp 500 000 euro, som en bonus för vinsten i Geneve i december och i Aachen tidigare i år.

Scott Brashs tävlingspartner på vägen till miljonerna är 13-årige valacken Hello Sanctos. I helgen flögs han, tillsammans med andra fyrbenta stjärnor, till Calgary i Kanada. Arrangören ser fram emot att välkomna dem och berättar om hur det gick till i ett pressmeddelande.
På Liège flygplats, som är en de största fraktflygplatserna i Europa, var det full aktivitet redan vid fyratiden på morgonen.
– Just nu ser det ut som totalt kaos. Men så fort vi har börjat lasta går allt som en klocka, säger Jon Garner, tävlingsledare för Spruce Meadows.
Han har åkt från Calgary för att personligen se till att 67 hästar från åtta länder kommer med planet.

Hello Sanctos visar inga tecken på att nervositet, han var en av de sista hästarna som anlände till flygplatsen och tittar nyfiket ut ur containern som han delar med stallkompisen Forever. Valackerna reser i första klass, de är bara två hästar i en container – cirka en tredjedel av hästarna reser så, resten är tre hästar i en container. 
– Det beror på ägarens bokning, och hur bra hästarna kommer överens med varandra. Vi försöker transportera hästar från samma stall tillsammans, för de känner redan varandra. Vi kan så klart inte ställa en hingst bredvid ett sto, och om vi har två hingstar i samma container lämnar vi mittenplatsen tom, berättare Jon Garner.
Tre hästskötare följer med på planet, en Boeing 747, tillsammans med Jon Garner och en kollega från Spruce och en veterinär. Hello Sanctos groom Hannah Colman är en av de tre. 

På söndag vet vi om Scott Brash lyckets skriva in sig själv i historieböckerna – Ridsport har medarbetare på plats i Spruce Meadows så missa inte våra rapporter från andra sidan Atlanten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden