Hoppning
7 december 2013 18:17

Stjärnorna gav råd

Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson höll en kort clinic om framridning i Helsingborg på lördagen. Ņskådarna fick med sig många tips från de båda OS-ryttarna.

Stjärnorna gav råd
Malin Baryard Johnsson hoppade Flip´s Little Sparrow på clinicen i Helsingborg. Kim C Lundin kim@witnet.se

Peder Fredricson stod för hästmaterialet och red själv H&M All In medan Malin Baryard-Johnsson satt på en nästan bekant häst – Flip’s Little Sparrow. Butterfly Flip, som tillsammans med Malin Baryard Johnsson har varit världens bästa ekipage är mamma till Flip’s Little Sparrow. Enligt Malin fanns det likheter mellan sto och avkomma.  

Malin började att prata om vikten av att ha fasta rutiner för framridningen.
– Det gör att hästen blir tryggare, den vet vad som förväntas av den. Du ska göra din egen planering och ha kontroll, du ska äga situationen.

Peder har sitt specifika system för framridning. Han sitter upp med 20 ekipage kvar till sin egen start.
– Det är bra, jag hinner skritta och börjar hoppa när det är tio kvar. Hoppar tio språng, sitter av och sadlar om, fokuserar på banan.

Malin menade att det ibland är så trångt på framridningen att det är farligt.
– Internationellt är det standard att ekipagen skrittar på spåret, trav och galopp innanför. Sakta av efter hindret och jobba med att få tillbaka din häst.

När Malin börjar hoppa Flips Little Sparrow blir hästen lite het och river. Malin ber att få ut markbommen lite. Peder beskriver sitt framhoppningssystem som tio språng i en bestämd ordning.
– Ska jag tävla 1,30 hoppar jag 1,20. Jag avslutar med att hoppa två breda stigsprång, säger han.

Båda menade att nationellt hoppar folk lite för högt och det skapar oro på framridningen. Ekipagen kommer för fort efter hindret med för dålig kontroll.
– Det viktigaste ni kan ta med er in på banan är en bra känsla, en positiv känsla, det här klarar vi. Lycka till där ute, var slutorden från de två stjärnorna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden