Sport
30 november 2014 19:00

Doreen och ”Ankan” vann Stjärnornas hoppning

Det är inte ovanligt att ramla av i Stjärnornas hoppning - men i år slog det kanske ändå rekord. Stilpriset gick till Doreen Månsson - den ryttare som kanske varit allra mest rädd.

Doreen och ”Ankan” vann Stjärnornas hoppning
Doreen Månsson tog hem stilpriset. Anna-Lena Bergqvist

Stjärnornas hoppning är ett populärt inslag som stått på programmet sedan 2007. Några kändisar har fått lära sig att rida under hösten och nervositeten var påtaglig under framridningen. Kändisarna red på lånade hästar med grundomgång och omhoppning efter ny startsignal. Stilen bedöms också, av årets stildomare Jens Fredricson och Lisen Bratt Fredricson.

Anders Johnasson och Deftera var först ut.

– Var hemma på vår gård och då trillade han av ”bara” två gånger, sa Henrik Johnsson.
Denna gång blev det noll gånger efter två mycket stabila rundor.
– Du var inte ens nära en ofrivllig avsittning, sa Jessica Almenäs.

– Otroligt bra ögonarbete där,  du vred i nacken så den nästan gick av. Du sättre ribban mycket högt. Du red mycket rytmiskt, passade bra till musiken, berömde Lisen Bratt Fredricson.

Bolibompa-programledaren Yankho Kamwendo hade slarvat lite med träningen. Han passade dock på att ta igen på träningen innan han fått startsignal och tjuvhoppade några hinder.
– Det är lite som i skolan att man passar på att plugga på rasten, sa Henrik Johnsson.

Yankho vågade ta en snäv omhoppnignssväng men snart efter det blev det en ofrivillig avsittning mitt i blomsterprakten.
– Jag har ingen saliv kvar i munnen, så det är svårt att prata just nu, sa han ståendes på backen.

Men han hoppade upp igen och tog det sista hindret som den ryttare han är.

– Jag tycker Yahnko är duktig faktiskt, kanske lite överladdad i början, men när du väl kom igång var du bra. Mjuk i handen och följsam. Du har ridit ganska bra vägar och satsa. Men när hästen ville åt höger och du till vänster hamnade du mitt emellan, sa Jens om ritten.

43 landskamper, VM-brons 1994 och Mästarnas mästare – det är en meritlista som bara kan tillhöra Tomas Ravelli.

– Med hästar kan man ju chocka dem till framgång.  Du har lite panik i ögonen men det klär dig, säger Henrik Johnsson när Tomas Ravelli har kommit in på banan.

Till tonerna av vinnarlåten ”Gräver guld i USA” satsar han och Alfonzo – resultatet blev åtta fel men noll avramlingar..
– Det där gick ju som en dans, Tomas, sa Jessica Almenäs.
– Åh, hjälp mig! Jag har aldirg varit så rädd i mitt liv! Han springer så fort den här pållen, jag var ju nära att ramla av flera gånger.

– Du sätter en helt ny dimension på det här med hoppnig, jag vet inte vem av oss som är svettigast just nu, skrattade Lisen.
– Vi tycker att du i den här obalanserade rundan är det roligt att du rä så glad. Det tycker vi är bra. Sen har du ganska starkt skänkelläge och en väldigt obalanserad överkropp, sa Lisen.

Doreen Månsson skulle egentligen ha ridit Giraffen, men hon tyckte inte alls att det var särskilt kul att hoppa i Friends efter en tveksam insats i torsdags under Stjärnstafetten. Doreen tog sig istället upp på Deftera och gjorde en snygg och stilfull runda – och var till och med så säker att hon kunde kosta på sig en vinkning och ett bländane leende till publiken mitt emellan två hinder.

– I torsdags kväll tänkte du hoppa av allt, kommenterade Henrik efter ritten.
– Alltså jag har varit så rädd, hela tiden. Men nu gjorde jag det, nu är jag så glad! strålade Doreen.

– Bra runda. Du skulle kanske försökt andas lite emellanåt. Sista vändningen var det Peder Fredricson klass på, sa  Jens.

Hindrena höjdes till 85 centimeter när det var dags för de två sista att äntra arenan.

Nicke Borg vann stilhoppningen förra året. Även i år var tävlingsinställningen på topp – men kanske att det blev hans fall. För föll av gjorde han. Ordentligt.

– Jag såg dig förra året och det var bra. Man blir på riktigt lycklig av att se dig, det märks att du gillar det här. Du har en otrolig känsla i ridningen, men nu ville du kanske för mycket i omhoppningen. Men bra kämpat och bra att du kom igen, sa Lisen.

Zara Larsson var sist ut och förra året kom hon tvåa i tävlingen. Ponnyn Rasmus gillade kanske inte riktit flytten till Friends och var inte med på noterna. Det blev en avramling redan innan första hindret. Men de tvar bara att gå på det igen. Totalt åtta fel i grund och omhoppning.

– Man blir avundsjuk på skänkelläget, särskilt jag då.  Det har hänt mycket sen jag såg dig sist, sa Jens.
– Det gick inte så bra som jag trodde, sa en uppskruvad Zara efter ritten.

Den enda dubbelnollan vann också tävlingen – det var  Anders ”Ankan” Johnsson. Stilrpiset gick till en överlycklig Doreen Månsson efter en väldigt fin ritt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden