Hoppning
1 december 2013 22:04

Rickard Olsson vann Stjärnornas hoppning

Stjärnornas hoppning blev en rafflande avslutning på Globen-helgen där både Ola Selmén och Sara Varga tog ett extra hinder mitt i all spänning. Rickard Olsson vann klassen och Nicke Borg, som endast ridit i sex veckor, tog hem stilsegern.

Rickard Olsson vann Stjärnornas hoppning
Programledaren Rickard Olsson har själv vunnit stjärnhoppningen två gånger. Peter Zachrisson WWW.ZMEDIA.SE

Stjärnornas hoppning, där kändisar lär sig rida och möter varandra i en egen hoppklass i Globen, har blivit ett av populärt inslag hos publiken. Stjärnorna har tränat regelbundet under hösten och har lärt sig ett och annat av helgens framgångsrike Jens Fredricson.

– I år är de lite extra lugna, i år kan de faktiskt prata med varandra, sa Malin Baryard Johnsson som satt i stilbedömningsjuryn tillsammans med Sylve Söderstrand.
– Vad vi kommer att få se vet man aldrig, det finns alla möjliga varianter. Förhoppningsvis att man hoppar alla hinder i rätt ordning, sa Sylve Söderstrand inför första start.

Förra årets segrare Rickard Olsson var först ut på Clinton, en glad och stabil häst som gjorde allt för sin ryttare. Felfri ritt i första fasen, sedan ny startsignal för fas två. Rickard gick ut hårt och tog en nästan omöjlig sväng mot näst sista hindret i omhoppningen. Clinton visade att han gick att lita på till 100 procent och ekipaget blev felfria.
– Tack Clinton, det här är världens finaste häst. Det här är sista gången Clinton kommer att hoppa i Globen, jag tycker vi ska ge honom en rungande applåd, sa en glad Rickard som genast fick gensvar från publiken.
– Du har gjort en enorm utveckling från förra året. Men det är lättare om du andas emellan hindren, då kan du hoppa fler hinder, tipsade Sylve en något andfådd Rickard.

Magdalena Graaf tog det lugnt genom banan på Bingo och gjorde en felfri första ritt i båda faser.
– Framförallt tycker jag att du ser ut som ett proffs, men du kanske är lite för koncentrerad på publiken snarare än banan. Vinka kan man göra när man ridit klart, inte innan, tipsade Malin.

Sissela Benn hade suttit på en häst tre gånger innan träningen inför Stjärnornas hoppning började. Hennes häst McKee verkade dock ha riktigt roligt och ekipaget tog sig igenom banan felfritt. Sissela satsade liksom Rickard på en riktigt snäv och djärv sväng mot sista hindret i omhoppningsfasen.
– Det börjar väldigt bra, den här hästen är lite mer tittig än andra hästar och du visade hästen hindren. Du är hela tiden i en framåt sits, vilket är bra och får hästen att tänka framåt, sa Malin.

Nicke Borg och Quebec tog en tveksam start över första hindret och fortsatte i ett sällsamt tempo men säkrade nollan ändå i båda rundorna. Nicke Borg har bara ridit i sex veckor, efter att han fick hoppa in i sista stund.
– Jag är knockad, Nicke vilken känsla! Du är med hästen, det är så snyggt, det är djupt imponerande, sa Malin om Nickes säkra ritt.
– Sen har du fattat att det är internationell tävling och då hälsar man på domarna och det är du den första som gjort, berömde Sylve som också delade ut de högsta stilpoängen till ekipaget.

Ola Selmén och Raffinet tog en snäv sväng mot näst sista hindret men hann inte styra från det hinder som då kom i vägen. Det blev ett extra skutt över fel hinder, något som i denna bedömning bara gav fyra fel.
– Detta var ju fullständigt magiskt, tack så mycket Globen! utropade en lycklig Ola Selmén efter sin ritt.
– Äntligen händer det något oförutsägbart! tyckte Malin.
– Det heter ju showjumping på engelska och du bjuder ju på både show och jumping och det är jättebra, sa Sylve.

Zara Larsson och  Rasmus satte fart redan på första hindret och red lite som om det vore omhoppning redan i första rundan. Zara visade att hon ville vinna och körde järnet även i andra rundan.
– Framförallt ser man att Zara har den naturliga ryttarsitsen. Du har bra koll och du är väldigt modig, du litar på din häst. Men det kan vara riskfylt med de långa tyglarna, sa Malin.
– Snyggt ridet och bra framåtridning, sa Sylve.
– Det gick fort, sa Zara som höll med om domarnas bedömning.

Sara Varga fick byta häst strax innan start då hennes häst fick kolik. Det var första gången hon satt på Bingo som hon råkade hoppa över ett extra hinder med.
– Du fick pluspoäng för att du red en svårare väg än alla andra, sa Malin om Saras extrahinder.
– Ni alla har bra sits och rider bra vägar, det tycker jag att du också har gjort, berömde Sylve.

Snabbast red Rickard Olsson och Nicke Borg tog hem stilpriset.
– Det var en enormt hög nivå. Om det stämmer att Nicke ridit i sex veckor är det ännu bättre gjort, sa Sylve.
– Så här bra på sex veckor, hur bra kan det inte bli på 2,5 år då, sa Malin och syftade på OS i Rio 2016.

Rickard Olsson var närmast chockad över vinsten även i år.
– Det är lika ofattbart i år som förra året. Jag gick ut först och det var såklart lite extra läskigt, sa han.
Nicke Borg var om möjligt mer chockad än Rickard Olsson:
– Jag har verkligen ingen aning, jag tror ju att folk driver med mig. Det måste vara nån slags artistådra jag gillar att posa, sa Nicke Borg skämtsamt om sin stilseger.

Ola Selmén var trots det extra hoppade hindret nöjd med sin insats.
– När vi började träna hade jag som målsättning att komma topp åtta, så när Ola Rapace hoppade av hade jag som mål att komma sämst topp sju. Och det lyckades jag ju med så jag är väldigt nöjd.
På frågan om de kommer att fortsätta rida räcker Rickard Olsson, Zara Larsson, Sissela Benn och Nicke Borg upp handen.
– Alla här blir väldigt bitna av det här. Det känns förskräckligt att Clinton ska pensionera sig. När vi tränar hemma travar han bara, det är bara här i Globen som han kan galoppera, sa Rickard med ett skratt.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden