Dressyr, Ponny
21 december 2020 19:56
Ridsportplus

Stjärnponnyn White Love B såld: ”Känns ändå som att vi hann vara med”

ÄndstationMary-Sophie Haid-Bondergaard har haft en framgångsrik resa på ponny, en tid som nu lider mot sitt slut. White Love B har fått en ny ryttare och Mary-Sophie satsar vidare som junior med en ny stjärna i stallet. Även om det inte blev något ponny-EM i år, är hon ändå glad över allt som faktiskt blev av.

Stjärnponnyn White Love B såld: ”Känns ändå som att vi hann vara med”
"Whiti är en speciell dam, men väldigt arbetsvillig. Hon kämpar för en varje dag och älskar att tävla", säger Mary-Sophie Haid-Bondergaard. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Mary-Sophie Haid-Bondergaard är en av Sveriges högst rankade ponnyryttare efter att ha radat upp framgångar de senaste åren. 2020 var förhoppningen att EM skulle bli ponnyresans ”grande finale” – och teamet på Kronekulla gård trimmade in i det sista. Pandemin satte till slut stopp för EM-drömmen och nu tickar den internationella ponnytiden mot sitt slut för den 16-åriga landslagsryttaren.

    Först ut att lämna stallet är stjärnponnyn White Love B (RHEIN sto f-08 e White Gold B-Dornik B, uppf Gestüt Bönninger), som nu har fått en ny ryttare i Filippa Lyrå.
    – Det känns förstås tråkigt eftersom man skapar ett starkt band med sina ponnyer. Men jag tycker vi har hittat ett väldigt fint hem. Så även om jag är ledsen känns det ändå bra, säger Mary-Sophie om att lämna ifrån sig ”Whiti”.

    Andor BKO (f -09 e Hagelkruis Valentijn-Morgenland’s Andor) är nu enda ponnyn kvar i stallet, men han ska också säljas, berättar Mary-Sophie som nu satsar vidare som junior.

    Sedan förra hösten har hon värmt upp på häst med Adora Nightingale (sto f-10 e Ampere-Regazzoni, uppf ITY AB/Pernilla Ström). I juni debuterade ekipaget med en tredjeplats i Medelsvår C:1 på 71,905 procent, och därefter har det blivit flera fina placeringar i medelsvåra klasser.

    Juniorhästar med ”egna åsikter”

    För en månad sedan fick ”Doris” sällskap i stallet av 11-åriga fuxstoet Roxy, som Mary-Sophie fått låna av en bekant till familjen.
    – Hon tyckte att jag skulle få en fin juniorhäst, berättar Mary-Sophie.
    – Roxy kommer från England och har väl gått någon junior- och kanske någon young rider-klass. Jag får ha henne så länge jag vill.

    Flest knappar har Mary-Sophie förståeligt nog hittat på Doris, men hästarna känns ändå ganska lika att rida.
    – Bägge är ju ston, Roxy är dessutom rödhårig, och ibland har de sina egna åsikter. Men det får man bara acceptera.

    Eftersom hon redan förra året tog steget till häst har det inte känts så stort.
    – Jag tycker inte att det har varit så svårt, det har inte varit så stor skillnad. Det är klart att hästar är större, Adora är dessutom ganska stor, men jag har fått hjälp av mina föräldrar så det inte ska bli ett så stort hopp.

    Främst tränar Mary-Sophie för pappa Rasmus Haid-Bondergaard, vilket för det mesta fungerar bra.
    – Ibland kan det bli lite jobbigt när man är familj, men jag tycker det går väldigt bra. Det är bara ibland som det kan bli lite krångel.

    Nästa år är målet att börja rida juniorklasser, berättar Mary-Sophie. Förhoppningen är också att komma ut och tävla internationellt, speciellt om tävlingsstoppet på hemmaplan kvarstår.

    Ridsport
    ”Det har gått alldeles för fort, det känns som att jag var 12 år igår. Men så är det ju tyvärr inte”, säger Mary-Sophie Haid-Bondergaard om att ponnytiden nu är över. Foto: Roland Thunholm

    ”Frankrike vägde upp lite”

    Vad tänker du om att ponnytiden snart är slut?
    – Det har gått väldigt snabbt, nästan lite för snabbt med tanke på allt som jag har fått uppleva med mina ponnyer. Det är lite tråkigt nu med corona, men det kunde ju ingen förutse. Jag är ändå glad över det jag fick uppleva i år.

    Att det blev en sista internationell tävling i Frankrike känns lite som plåster på såren när det inte blev något EM. I Frankrike fick Mary-Sophie och White Love B ändå möta delar av den europeiska ponnyeliten, vilket resulterade i en hedrande tredjeplats i den avslutande küren.

    På ponny-SM i Helsingborg blev det dessutom en femteplats i totalen, och i Sweden International Horse Shows ponnykürfinal som nyligen ställdes in slutade ekipaget på en fjärdeplats.

    – Det är såklart tråkigt att det inte blev något EM i år, men det känns ändå som att Frankrike vägde upp det lite, säger Mary-Sophie.

    När hon ser tillbaka på tiden som har gått sedan hon fick White Love B i april förra året, är hon stolt över det de lyckats åstadkomma tillsammans på så kort tid.
    – Egentligen är det helt fantastiskt. Vi hann med Falsterbo, Friends och EM förra året. Så det känns ändå som att vi hann vara med.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden