På vägPå lördagen vann Mathilda Hansson Arena Youth Tour i Billdal och är klar för höstfinalen på Friends. Den regerande svenska juniormästaren är bara 14 år gammal, men storsatsar mot mästerskap samtidigt som hon vill lära sig ta fram unga hästar. Här berättar det unga stjärnskottet om hästarna hon har i stallet och målen framöver.
Stjärnskottet Mathilda Hansson storsatsar med fulltecknad hästlista
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Mathilda Hansson är trots sin ringa ålder redan rutinerad på de stora banorna. Bland de senaste meriterna finns ett lagsilver och en individuell femteplats vid ponny-EM med Helga TH.O. – samtidigt som hon är regerande svensk juniormästare med Hello HX (KWPN sto f-12 e Affelay-N-Aldato, uppf Stal Hendrix, äg Majo Yard AB). På lördagen tog hon hem det sista kvalet i Arena Youth Tour i Billdal med stoet Miu Miu van Overis (BWP sto f-12 e Inshallah de Muze-Darco), men hon var redan innan det klar för höstfinalen i samband med Sweden International Horse Show med Hello HX.
– Dagens klass var en svår och teknisk bana, men passade min häst väldigt bra. Hon hoppade fantastiskt och allt flöt fint inne på banan. Hon har stor kapacitet, är väldigt försiktig och naturligt snabb vilket gör henne väldigt komplett. Hon inbjuder även till bra ridning där jag tvingas vara stilla i handen och tidigt bli klar till hinderna, berättar Mathilda för Ridsport efter segern.
Hon håller fortfarande på att lära känna det 11-åriga stoet, som kallas ”Mimmi” till vardags.
– Jag arbetar mycket med att hålla jämn rytm till varje hinder och att använda så lite hand som möjligt. Jag har ridit henne sedan våras och har nu på senare tid verkligen hittat knapparna. Både dagens bana och omhoppningen passade henne väldigt bra.
Med fyra hästar till start i samma klass, däribland Hello HX som fick ett nedslag, är det mycket att hålla ordning på. Här betyder teamet mycket, menar Mathilda. Vid sin sida har hon som alltid tränaren Pether Markne och groomen Elise Wickström samt mamma Marie och pappa Jonas Hansson.
– Att ställa om mellan starterna är inte helt enkelt, jag har väldigt olika hästar så det gäller att jag ställer om till just den hästen jag ska sitta upp på för att ge den bästa möjliga förutsättningar, säger Mathilda.
Nio hästar på listan
Hemma i stallet på toppanläggningen Majo Stables i skånska Dösjebro finns just nu 18 hästar varav hälften står på Mathildas lista. Utöver Miu Miu van Overis har Mathilda ytterligare sex storhästar som hon rider och tävlar.
Resan har inte alltid varit spikrak, men under det senaste året har vi verkligen hittat varandra.
Mathilda Hansson om Hello HX
JSM-guldhästen Hello HX är stallets stora stjärna, men det tog en stund innan Mathilda kom underfund med det heta 11-åriga stoet som hon har ridit i två år.
– Det är en rätt så liten häst, men hon har en stor galopp och mycket kapacitet. Hon är även väldigt försiktig. Resan har inte alltid varit spikrak, men under det senaste året har vi verkligen hittat varandra, berättar Mathilda.
– Hästen är väldigt ”competitive”, det är en snabb häst. I början när Mathilda fick den hade hon inte riktigt kunskapen att hantera den. Den var lite för het och de kom lite i otakt med varandra. Sedan gjorde man ett omtag och där hjälpte jag till med att förstå vad det handlade om och göra upp en ny plan, berättade Pether Markne för Ridsport när Mathilda vann JSM-guld på Sundbyholm i augusti.
Under 2023 har 14-åriga Mathilda tävlat en del i Europa och gjort fina resultat med Hello HX, bland annat har de vunnit inte mindre än tre Grand Prix-klasser för children och varit andraplacerad i en. Ekipaget har även varit dubbelt felfria för Sverige i nationshoppningar.
– Hello HX är den häst som jag red min första 1,40 på, så under detta året har vi samlat erfarenhet i 1,40. För tre veckor sedan debuterade jag även 1,45 tillsammans med Hello HX och tog en tredje placering, berättar Mathilda.
– Våra mål framöver är att göra ett bra inomhus-SM och Friends, och sedan fortsätta samla erfarenhet i de större klasserna.
Vill lära sig rida unga hästar
Obelix van de Berghoeve (BWP val f-14 e Dublin van Overis Z-Cascavelle) ska också med till SM i Borås, som äger rum om bara några veckor. Mathilda började rida den 9-årige valacken i våras, och tillsammans har de redan hunnit med några större tävlingar så som bland annat Torstensons ungdoms-GP i Falsterbo.
– Det är en en otroligt snäll kille med fantastisk inställning. Han har massor av kapacitet och en stor galopp. Målet är att göra ett bra inne-SM tillsammans och fortsätta lära känna varandra och samla erfarenhet, säger Mathilda.
Kandinsky (KWPN val f-15 e Orlando-Quality Time) är också en häst som Mathilda började rida i våras.
– Det största fokuset hittills har legat på backen och att få dressyrarbetet att fungera samt lära känna varandra. Vi har även hoppat en del 1,40 och samlat erfarenhet där. För tre veckor sedan debuterade jag även 1,45 med honom, där vi hade ett ner men en bra runda. Kandinsky är en otroligt social kille och har massor av kapacitet. Planen med honom är att fortsätta lära känna varandra och samla erfarenhet, säger Mathilda om den storhoppande skimmelvalacken.
Vi köpte båda dessa två som embryon och planen är att fortsätta utveckla dem och att jag ska få erfarenheten att rida unga hästar.
I stallet finns även två lovande 6-åringar, berättar hon vidare.
– Den ena heter Harina Z och är efter Hickstead, det är ett känsligt sto med mycket kapacitet. Det är en väldigt lovande häst som jag tror mycket på.
– Den andra heter A Wonderfull Krista Z och är efter Aganix, det är ett fuxsto med mycket attityd, men hon har en fantastik inställning. Hon har ett stort hopp och är väldigt försiktig. Även hon är en väldigt lovande häst som jag tror mycket på.
– Vi köpte båda dessa två som embryon och planen är att fortsätta utveckla dem och att jag ska få erfarenheten att rida unga hästar, berättar Mathilda, och tillägger att det även finns en fin 4-åring i stallet som hon tror mycket på.
Satsar på världscupen med ponny
Samtidigt som hon bygger för framtiden med sina hästar, är hon dock inte riktigt redo att lämna ponnytiden bakom sig. Med två internationella tävlingsår kvar och två superponnyer i stallet är det förståeligt.
Från första stunden jag satt på henne blev jag helt kär och vi klickade direkt.
Mathilda Hansson om EM-ponnyn Helga TH.O.
Helga TH.O. (KWPN sto f -12 e Q. Breitling LS-P Vancouver, uppf TH. Van Oirschot) hade tidigare fina framgångar med Rachel Törnblom, som tillsammans med brodern Richard var den som tog ponnystoet med den unika stammen till toppen. Det 11-åriga stoet och Mathilda blev också ett ekipage i våras och sedan gick det med raketfart hela vägen till ponny-EM.
– Från första stunden jag satt på henne blev jag helt kär och vi klickade direkt. Planen framöver med henne är att rida världscupen för ponny, där vårt första kval är i Lyon om två veckor. Det ska bli superroligt. Där är målet sedan att kvala in till finalen som går i Mechelen i december, berättar Mathilda.
I stallet finns även D-ponnyn Dance With Me Oak, en 10-årig valack som Mathilda har ridit sedan i maj. Han ägs dock inte av familjen och planen är att rida och tävla honom till försäljning.
Skolan är också viktig
Hur hinner du med alla hästar och allt tävlande ihop med skolan?
– Att hinna med allt med hästar och skola är såklart en utmaning, och för att få ihop allt krävs det mycket planering. Jag får massor av hjälp av mina föräldrar som hjälper till och stöttar samt min lillebror. Utöver familjen har jag även min fantastiska tränare Pether Markne som hjälper mig massor. Både tekniskt med ridningen, men även mentalt då det i slutändan alltid handlat om förmågan att prestera som bäst under press, säger Mathilda.
12-årige Jonathan Hansson följer i sin storasysters fotspår och tog i somras childrenguld på SM med Staralme Esc Z, som var den häst som tog Janelle Larsson till ungdomstoppen.
En dröm är att bli veterinär och med bra stöd runt omkring så tror jag att det är fullt möjligt att kombinera utbildning med min satsning inom ridsporten.
– Dessutom har vi fyra anställda tjejer i stallet som hjälper till med att få verksamheten att rulla. Det som inte heller får glömmas är hela managementet bakom som gör att mina hästar hålls friska och kan prestera på topp, fortsätter Mathilda.
– Sedan får jag även bra stöttning av min skola och mina lärare som stöttar och hjälper till massor.
Målet är att etablera sig i toppsporten, men skolan är också viktig för den unga ryttartalangen.
– För mig är skolan väldigt viktig och jag vill utbilda mig parallellt med min satsning inom ridsporten. En dröm är att bli veterinär och med bra stöd runt omkring så tror jag att det är fullt möjligt att kombinera utbildning med min satsning inom ridsporten.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på