Hästägartips
28 maj 2022 08:58
Ridsportplus

Experten: ”Ston med föl behöver rätt sorts foder”

FoderEtt problem som kan uppstå med ston som fölat är att de faller ur och blir tunna. Det gäller att ha dem på rätt sorts bete, och att vara uppmärksam på om det behövs stödutfodring.

Experten: ”Ston med föl behöver rätt sorts foder”
Nu är det inte lång tid innan avelstoet kommer ut på bete, men innan dess måste du tänka till för att hon ska få i sig all den mat och näring hon behöver. Foto: Therese Eliasson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dressyr
    Margareta Bendroth är husdjursaagronom och hästrådgivare på Hushållningssällskapet i Sjuhärad. Dessutom är hon hästägare och uppfödare. Foto: Roland Thunholm

    Agronomen Margareta Bendroth tror att de ston som faller ur när de går med föl oftast har fått för lite foder, eller foder av fel kvalitet.
    – Min erfarenhet är att stona faller ur om de går på fel bete. Om fölungarna ska gå länge med stoet, och det tycker jag att de ska, får du vara beredd att stötta stoet med den mat som behövs. Många säger att de måste ta fölet från stoet för att stoet är för tunt, men då tror jag många gånger att man fodrat för lite och satt in tillskottsutfodring för sent.

    När Margareta Bendroths ston riskerat att bli tunna har hon fodrat med lusern och vid behov extra grovfoder, eller bytt till bete med bättre proteininnehåll.
    – Det är ofta protein som fattas. Men tänk på att börja i tid, det är det vanligaste felet, att stoet hinner magra av.

    Vissa ston blir tunna innan de ska föla.
    – Ofta handlar det om äldre ston, som inte orkar äta så mycket eftersom de är fulla i magen. Då gäller det att ge dem näringstätt foder så att de får i sig vad de behöver, även om de inte orkar äta så stora mängder.

    Kraftfoder behövs före betessläpp

    Asjomade-20
    Jeannette Lilja är agronom, och driver Åsjömad semin och avel tillsammans med sin man Frank som är veterinär. På Åsjömad finns runt 60 hästar och varje år kommer mellan 10 och 15 föl. Foto: Lottapictures

    Hos Jeannette Lilja på Åsjömad klarar sig stona på bra hösilage under tidig dräktighet och under betessäsongen. Men under sen dräktighet och före betessläppet behövs kraftfoder.
    – Vårt mål är att de ska gå på en grovfoderbaserad foderstat till största delen. Men under sista delen av dräktigheten behöver vi nästan alltid sätta till kraftfoder; även om vi har höga näringsvärden i hösilaget räcker det sällan.

    Även efter fölning behövs ofta kraftfoder.
    – De får fri tillgång på hösilage plus kraftfoder tills de börjar beta.

    De ston som mot förmodan blir tjocka när de går med föl bantas inte.
    – Ston som fölat blir sällan för tjocka, och du kan inte banta ett sto som har föl vid sidan. Jag uppskattar när stona har lätt för att hålla hullet, säger Jeannette Lilja.

    Fakta

    Jeannettes checklista om stoet faller ur

    1. Kolla tänderna – även på avelsston. ”Avelsstona ska ju äta tre gånger mer än vanliga ridhästar”.
    2. Är stoet drabbat av någon sjukdom?
    3. Verkar stoet stressat på något vis?

    Åsjömad- har 70 hagar och två sorters bete; kulturbete för ston med föl och naturbete där lågdräktiga ston går.

    Varje häst har tre hektar bete, och varje hästgrupp har tre hagar vilket möjliggör rotationsbete.
    – Då går det att att hålla top notch på betet. Vi har hästarna ute dygnet runt tills december, när kravet på vindskydd träder i kraft, berättar Jeannette Lilja.
    – Det finns hästar som inte klarar det här, som har dåliga hovar eller tänder, men frågan är om man då ska ha dem i avel. Det blir riktigt starka individet som föds här.

    Under betessäsongen får inte hästarna mineraltillskott utan bara saltsten.

    Tänderna kan vara ett problem

    I och med att Åsjömad alltid har analyserat grovfoder med bra värden går det att anta att det är något annat som är fel om ett sto faller ur. Ett exempel på ett sådant fel är problem med tänderna.

    Fakta

    Vad skiljer kulturbete från naturbete?

    Med naturbete menas ängsmark där gräs, örter, träd och buskar finns. I regel är naturbetet magrare och kan passa bättre för lättfödda hästar.

    Kulturbetet är oftast åkermark där man sått in betesväxter. Ett sådant bete kan gödslas, putsas och även plöjas upp för att så nytt.

    Källa: Hästsverige.se

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden