Veterinärt
28 juni 2018 15:39

Stopp för djurfrågor hos Giftinformationscentralen

SlutinformeratFrån och med söndag svarar Giftinformationscentralen inte längre på frågor som gäller djur.

Stopp för djurfrågor hos Giftinformationscentralen
Växter är ett av de ämnen som Giftinformationcentralens djursamtal har handlat mest om. Foto: Ballistic/Istock

Anledningen till att Giftinformationscentralen från den 1 juli slutar att svara på frågor som rör förgiftningar hos djur är att allt fler ringer med frågor gällande människor. Just frågor om förgiftningar hos människor är Giftinformationscentralens  egentliga uppdrag, men av tradition har den dygnet runt-öppna linjen även besvarat frågor kring djur, uppger de på sin sida. Det finns ingen motsvarande verksamhet i landet för djurägare och veterinärer.

”Vi förstår att detta kommer att medföra olägenheter för både djurägare och veterinärer, men det är en nödvändig prioritering vi måste göra”, säger Luisa Becedas, verksamhetschef på Giftinformationscentralen till Veterinärmagazinet.

Nära 3 000 samtal om djur

Från och med söndag kommer samtal om djurförgiftningar att hänvisas till veterinär och jouröppna djursjukhus, berättar tidningen vidare. Inte heller samtal från veterinärer kommer längre att kunna besvaras.

Veterinärmagazinet berättar att Giftinformationscentralen förra året fick runt 2 700 samtal gällande djur och att 17 procent av dessa kom från veterinärer.

Läs mer om förgiftning hos häst på SVA:s sida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden