Sverige
28 juli 2014 13:09
Ridsportplus

”Stoppa våldet mot hästarna”

I samband med SM i fälttävlan på Flyinge var Djurens Rätts hästgrupp på plats och fotograferade. Bilderna används i organisationens nya kampanj Stoppa våldet mot hästarna. Här berättar gruppens Laban Carlsson om tankarna bakom bilderna och kampanjen.

”Stoppa våldet mot hästarna”
Var går gränsen mellan träning och våld i ridsporten? Ridsport lyfte frågan i nummer 13/2014. Nu har Djurens Rätt gått vidare med sin kampanj. (Arkivbild)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Laban Carlsson är en av de aktiva i Djurens Rätts arbetsgrupp för hästfrågor. Han berättar att syftet med besöket på Flyinge var att observera och dokumentera hur hästarna har det under tävling. 
– Vi brukar försöka ta oss runt på några hästevenemang varje år. På grund av vår nya kampanj kändes det viktigt att vara på ett lite större ridsportevenemang denna gång. Fälttävlan har dessutom varit hårt kritiserat på senare tid då ett antal svåra olyckor med dödlig utgång har inträffat, säger han.
– Vi vill överlag övervaka djurskyddsläget i den professionella ridsporten. Vi vill hålla oss uppdaterade samtidigt som vi vill visa att vi är ute i verkligheten och ser vad som pågår. Vi tror att det är bra att utövarna av hästsport är medvetna om att det finns kritiska ögon bland åskådarna. Vi tror att det är sunt och att det leder till eftertanke.

Djurens rätt har tidigare publicerat bilder från trav- och galopptävlingar och på arabhästutställningar, men det är första gången Djuens Rätt publicerar bilder från en ridsporttävling. 
– Men vi är ute och rör oss i Hästsverige mycket även om vi inte fotograferar, säger Laban Carlsson.

Bilderna finns på Djurens Rätts hästgrupps Facebooksida. Det är framförallt bilder på hästars munnar och ryttares skänkellägen. Laban Carlsson tycker att bilderna visar användning av för skarpa bett, för hårt åtdragna nosgrimmor och sporrar som verkar i hästens sidor utan att det är meningen. För den som är van att följa ridsport är bilderna förmodligen inte särskilt uppseendeväckande. 
– För oss är det självklart att man inte skall tillåtas ha en metallpigg på hälen i en så fartfylld gren som fälttävlan. Risken är alldeles för stor att man kommer åt hästen med sporren av misstag. 
– Vi tycker också att våra bilder visar att det sker ett omfattande missbruk av skarpa bett och majoriteten av alla hästar i terrängen rids med aachenrem eller pullarnosgrimma. Man kan tycka att det är en säkerhetsgrej att försäkra sig om att man ska få stopp på hästen. Men vi tycker inte att det är ett tillräckligt gott skäl för att utöva den sortens våld på hästens känsliga mun. 
– Vi skulle helst se att alla metallbett försvann, men som ett första steg skulle vi vilja att hävstångsbett inte tillåts i kombination med sådana nosgrimmor som helt stänger hästens mun.

Vad är ert syfte med kampanjen Stoppa våldet mot hästarna?
– Väcka debatt kring det accepterade våld vi kan se inom ridsporten. Varför är det så accepterat att träna hästar med smärta som metod? Varför talar vi inte högt om hur en sporre fungerar, eller vilka skador ett metallbett gör i munnen på hästen?
– Berättelserna har börjat strömma in till oss. Vi ser attdet också utövas grovt våld mot hästar både på träning och tävling med tillhyggen, sparkar och slag. Denna typ av våld sker mer i det fördolda, för det är inte lika accepterat. Vi vill få ett stopp på både det grova övervåld som sker i ridhuset när ingen ser och det accepterade våld som ger i form av metallbett och sporrar.
Vilken praktiskt kunskap har ni själva av ridning?
– Vår grupp består av ett antal olika personer med olika bakgrund. Några av oss är eller har varit professionella inom den näring vi kritiserar. Vi har en samlad erfarenhet av de flesta av ridsportens grenar, både som ryttare och som tävlingsgroomer, från ridskoleverksamhet, från skolstall, från uppfödning och från kapplöpningsstall. Några av oss rider fortfarande, medan några av oss har slutat att rida av etiska skäl. Vi tror att vår kritik alltid kommer sticka sportens utövare i ögonen oavsett hur stor vår sakkunskap är. 

Djurens Rätts hästgrupp har också skickat en skrivelse till Svenska Ridsportförbundet med anledning av sin kampanj Stoppa våldet mot hästarna. Den kan du läsa här.

Se de bilder som Djurens Rätt Hästgrupp tog under SM på Flyinge här.

Ridsport publicerade fyra sidor i ämnet i nummer 13/2014. Där kan du bland annat läsa vad hoppningens förbundskapten Sylve Söderstrand, hoppryttaren Lisen Bratt Fredricson och Svenska Ridsportförbundets sportchef tycker samt hur dressyren arbetar med etik. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden