Nyheter
23 oktober 2020 11:33
Ridsportplus

Stor foderskandal – toppryttare stryker sig från tävling

DopningsriskFlera stora foderföretag har bekräftat att deras produkter innehåller det förbjudna ämnet zilpaterol. Ett av företagen, med flera toppryttare i sitt stall, säljer sitt foder i Sverige. En av ryttarna tvingas ställa in tävlingar i helgen.

Stor foderskandal – toppryttare stryker sig från tävling
En toppryttare ställer in helgens tävlingar på grund av risken för positivt dopningstest. Arkivbild: Hyzop/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Melass som använts i tillverkningsprocessen i flera foderföretag har innehållit zilpaterol, ett ämne som är förbjudet enligt dopningslistan.
    Zilpaterol är tillåtet i USA, där det främst används för att få nötdjur att gå upp i vikt, men i Europa är ämnet förbjudet.
    Beta, en organisation som arbetar för att foder ska vara fritt från förbjudna ämnen, meddelar att de foderföretag som berörs är Saracen, Allen & Page, Baileys, Hilight, Honeychop Horse Feeds, Spillers, Winergy och Pegasus.

    Finns inte i pellets

    Saracen finns i Sverige, men distributören Pia Prahl vill lugna kunderna.
    – Enligt den information jag har är man 150 procent säker på att ämnet inte finns i pelletsvarianten, man har testat och melassen har inte använts på det tillverkningsställe där pelletsen produceras, säger Pia Prahl.
    När det gäller müsli är det helt säkert att det parti som har bäst-före-datum den 10 april inte innehåller zilpaterol, enligt Pia Prahl. När det gäller övriga partier müsli är läget oklart.
    – Men även om ämnet fanns i fodret var det så lite att det var på gränsen till vad man kan analysera fram, och inom racingvärlden har vinnare som fått fodret testats utan att visa positivt, säger Pia Prahl.
    Den som vill byta ut sin müsli ska få göra det.
    – Men det viktigaste är att man inte ska känna någon oro, det skadar inte hästen, det är viktigt att säga, så att man inte skrämmer upp folk mer än nödvändigt, även om vi inte ser mellan fingrarna. Sådant här ska inte kunna hända, säger Pia Prahl.
    Lizzie Drury, Senior Nutronist på Saracen i England, säger så här i en skriftlig kommentar:
    – Sannolikheten att testa positivt är absolut jätteliten och högst osannolik, speciellt om man utfodrar med mindre än fyra kilo per dag och dessutom lägger till någon form av hackelse typ Dengies.

    Johanna Due-Boje ställer in tävlingar

    Bland ryttare som är ambassadörer för Saracen märks Johanna Due-Boje och Patrik Kittel.
    Johanna Due-Boje får reda på riskerna för dopning först när Ridsport ringer. Hon ber att få ringa tillbaka, och efter att ha talat med Saracen säger hon så här:
    – Jag skulle ha tävlat i helgen men det kommer jag inte att göra när jag vet det här. Har man vetskap om att man gett hästar en otillåten substans ska man inte tävla. Det är synd, Saracen säger att det går ur kroppen på fyra dagar så hade jag fått veta i måndags hade jag kunnat byta foder och åka och tävla.
    Patrik Kittel skriver i ett sms till Ridsport att han kommer att byta ut fodret mot nytt och följa utvecklingen noga.
    – Jag har nära kontakt med Saracen och de har lovat att göra allt för att fodret ska säkras. Jag tycker nu som innan att Saracen är ett fantastiskt foder, mina hästar har aldrig sett så bra ut, skriver Patrik Kittel.

    Kan ge darrningar

    Vad är då zilpaterol? Jo, ett tillväxtbefrämjande medel som ges till nötkreatur i framför allt USA för att öka muskelmängden och minska fettmängden i kött.
    – Det är helt främmande för oss i Europa att använda och helt förbjudet, säger Peter Kallings, förbundsveterinär och dopningsexpert.
    Även WADA, som listar dopning för människor, har det på sin förbudslista på grund av att medlet har anabol effekt, berättar Peter Kallings.
    En hög dos till häst skulle öka hjärtfrekvens och ge svettningar och muskeldarrningar. Om de mycket låga doserna som kan ha kommit med foder påverkar är oklart.
    – Man vet inte heller hur lång tid det tar för ämnet att gå ur kroppen. Jag var under förra veckan på ett möte med chefsveterinärer och analyskemister inom trav och galopp, och vi diskuterade huruvida det tar fyra dagar eller sju. Därför görs tester nu, säger Peter Kallings, , som också är ordförande i den gemensamma europeiska dopingkommittén inom galopp och travsport, EHSLC.

    Gör rent skopor och krubbor

    Det franska laboratorium som upptäckte zilpaterol hos galopphästar i början av oktober har haft en högre känslighet på sina analyser än andra laboratorier.
    – Nu har vi enats i Europa så att alla testar på den samma nivå. Därför varnar vi och även FEI för att använda dessa foderbatcher, men också för risken för kontaminerade krubbor, hinkar och foderskopor, vilka noggrant bör rengöras innan användning, säger Peter Kallings.

     

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden