Nyheter
20 december 2019 10:26
Ridsportplus

Stor nylansering för Tullstorp

ExklusivtNu lanserar Jan Brink Tullstorps nya satsning internationellt med en ny logga och hemsida. Han samarbetar med tre anläggningar och målet är att utbilda hästar, ryttare och att sälja hästar över (nästan) hela världen. Läs vår exklusiva intervju med Jan Brink.

Stor nylansering för Tullstorp
Jan Brink hemma på Tullstorp. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Förra året berättade Jan Brink att han skulle lägga ner hingststationen och börja ett samarbete med andra anläggningar. Sedan dess har verksamheten på Tullstorp rullat på med utbildning av hästar och ryttare. Men nu sker den stora lanseringen av den nya inriktningen internationellt. Det är ett samarbete med Hanell Dressage, Särö Stable och Bregnerødgård i Danmark.
    – Jag är helt övertygad om att det ska satsas ännu mer på utbildning och förädling av hästar. Det världen skriker efter är utbildade hästar. Och både uppfödare och ryttare skriker efter utbildare, säger Jan Brink.
    Han vill inte att Tullstorp ska bli större, och därmed blir samarbetspartners ett sätt att växa.
    – Sammanlagt har vi runt 40 anställda och över 100 hästar i träning. Men det bygger på frihet, var och en sköter sin egen ekonomi. Jag sköter träningen och är på varje ställe fyra dagar i veckan, och är med på tävling, säger Jan Brink.
    En fördel blir att de olika anläggningarna ligger inom två mils radie, vilket gör att man kan visa hästar på flera ställen vid ett kundbesök.
    – På Tullstorp satsar vi allt på education och att ta hand om kunder. Två amerikaner har legat här i sex månader och tävlat här. Vi driver också Knytkalaset och ena halvan av Plantskolan här.

    Hemsidan visar poolen

    Den nya hemsidan som lanseras i dag visar faciliteter som en 20-meters inomhuspool, gym och spa.
    – Om man bor här och har två hästar kan man göra annat också. Vi har även hotellrum, berättar Jan Brink.
    I dag lanseras även en ny logga.
    – Man ser Tullstorp, och så mitt namn som alla känner igen, och så Sweden som är en av de bästa nationerna inom både dressyr, hoppning och fälttävlan. Då fattar man ”det är det som är Tullstorp”, säger Jan Brink.
    Han beskriver sig själv som en projektmänniska.
    – Jag tycker att det är jättekul. Jag slutade tävla när jag tagit åtta medaljer internationellt och ingen trodde att jag skulle sluta. Hingstarna gick bra men jag sade ”nu slutar vi”.
    Pengarna från dagens satsning kommer huvudsakligen från hästförsäljning.
    – Jag tjänar på träning men grundstommen, för att det ska dra runt anläggningar som kostar massor att driva, är sales, att sälja hästarna – och det måste vi göra för hela den svenska aveln och allt.
    Exakt hur ekonomin kommer att se ut är svårt att säga.
    – Men det finns kapacitet för alla fyra att omsätta närmare 80-100 miljoner om året. Tullstorp har legat på runt 30 miljoner i omsättning och Hannell har varit uppe i 40.
    I konceptet vill Jan Brink bidra med sin erfarenhet.
    – Det är ett bra team och man behöver egentligen bara kopiera för Tullstorp går med vinst.

    Tullstorp 2018-10-09Foto: Lotta Brundin Gyllensten/lottapictures
    Jan Brink vet exakt hur han vill ha det på sitt livsverk Tullstorp. Foto: Lottapictures

    Säljer Grand Prix-hästar

    Hästarna som köps in är mellan 2,5 och 7 år gamla. De säljs mellan det att de är fem år och det att de är utbildade Grand Prix-hästar.
    – Det ska vara en riktig utbildning, det tar tid att utbilda en häst.
    Varje anläggning har sin egen förstaryttare.
    – Huvudgrejen är att anläggningen ska ta fram hästar för sporten och att deras ryttare ska komma fram, säger Jan Brink.
    Kunderna kommer just nu ofta från USA och Japan.
    – Även Kina och Arabvärlden efterfrågar hästar. Men för min del tar jag det lite försiktigt med de marknaderna för de behöver mer education än vad de behöver världsklasshästar. Det är väldigt positivt för hela marknaden, livsstilen ridsport ökar. Jag kan inte se någonstans att det minskar.
    Vilket är roligast, att träna hästar eller ryttare?
    – När jag tävlade som mest hade jag inget intresse av att träna ryttare, jag blev bara stressad. Nu rider jag tre-fyra hästar om dan och utbildar dem, sedan är det fantastiskt kul med unga ryttartalanger. Det är kreativitet och jag gillar att bygga upp något. Sedan får man tävlingsbiten, det är lika roligt när de vinner som när jag gjorde det.
    Till sist; hur är det med Tullstorps minsta medarbetare, barnen – rider de?
    – Ja, det gör de. Angelina vann en klass på Elmia, hon är nio år och tävlar för fullt. Oliver är åtta och han rider lite grand men mer på skoj. Men vi pressar dem inte, de spelar tennis och fotboll också – de får göra vad de vill. Men det är såklart jätteroligt att de gillar hästar.

    Familjen Brink-1347
    Catharina och Jan Brink med dottern Angelina på ponnyn Chardonnay 23 och lillebror Oliver. Foto: Pernilla Hägg

    Här kan du kolla in Tullstorps nya hemsida. Den är helt på engelska, något Jan Brink tycker funkar eftersom ”alla under 60 kan engelska”. Men det går att få den översatt, påpekar Jan Brink.

    Läs också: Tullstorp stänger hingststationen och satsar framåt

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden