Krönika
16 oktober 2021 16:58

Stor sport – det är vad vi bjudits på

SportkrönikaEfter OS i Tokyo samt såväl dressyrens som hoppningens EM summerar Ridsports sportkrönikör att vi bjudits på stor sport - och ridsporten växte stort medialt. "Nu får vi hoppas att alla intryck sprider sig ner i leden, önska oss att alla vill rida som Cathrine Dufour, Charlotte Dujardin, Steve Guerdat och Peder Fredricson", säger Christel Behrmann.

Stor sport – det är vad vi bjudits på
Ridsports krönikör Christel Behrmann. Foto: Roland Thunholm

Det gick alldeles utmärkt att rida OS och EM samma år. Skönt att FEI inte fick som de ville, att ställa in EM när det visade sig att OS måste flytta fram ett år. Ryttarna protesterade, menade att det visst gick att rida de två stora tävlingarna – och de fick rätt. Stor sport, det är vad vi bjudits på.

Och vill man så kan man, inte minst när man heter Ludger Beerbaum. Ett år fick han på sig för att förbereda hoppningens mästerskap och han fick ihop det, på ett alldeles tyskt effektivt sätt. Samma sak med dressyrens EM i Hagen veckan efter.

Ett år fick han på sig för att förbereda hoppningens mästerskap och han fick ihop det.

På tal om dressyr, drottningen Isabell Werth var bara fyra på EM, missade alltså medalj, och dagarna efter deklarerade hon att efter OS i Paris 2024 lägger hon av. Dressyren kommer att mista en profil – men å andra sidan, med sju OS-guld, elva VM-guld och 21 EM-guld på meritlistan kan man förstå att man kan bli mätt.

Dessutom ser också 51-åriga Werth att den unga generationen börjar ta alltmer plats. Werth är alltid en njutning att se men de unga accentuerar ett nytt, modernt sätt att utföra dressyrridning på. Det är mjukt, det är följsamt, det är glada hästar – en dans med hästar.

Hopphästarna dansar också. Tittar man tillbaka kan man väl säga att under det senaste årtiondet har det vuxit fram en tilltalande, mjukare, attityd mot hästarna. Ryttarna pratar om hästarnas personligheter, om deras egenheter, hur de själva anpassar sig efter varje individ.

Under tiden har hästmaterialet utvecklats enormt och det kräver ju individanpassning. Som en följd av det har ridskickligheten blivit allt större. Den ridning vi fick se, både vid OS och EM, var av ypperlig klass. Och det gäller inte enbart inne på tävlingsbanan, det gäller också förberedelserna på framridningen.

Ridsporten växte medialt under mästerskapen, nu får vi hoppas att alla intryck sprider sig ner i leden, önska oss att alla vill rida som Cathrine Dufour, Charlotte Dujardin, Steve Guerdat och Peder Fredricson.

För tredje gången i rad hittades inga spår av förbjudna substanser i proven.

Bra hästhantering och ridning handlar som alla vet om horsemanship, och om att ta väl hand om hästen. Då gläds man enormt efter att ha läst FEI:s rapport från dopningsprovtagningen vid OS och Paralympics. För tredje gången i rad hittades inga spår av förbjudna substanser i proven. 38 prov togs vid vardera tävling. Borta är attityden att butta bara är som ett oskyldigt huvudvärkspulver för hästar, som vi fick höra i en hätsk debatt i början av 90-talet.

Jag är inte naiv nog att tro att det inte finns fuskare där ute. Men det är betydligt fler friska, sunda individer, väl omhändertagna av ett stort team, som tävlar numera.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Jag vill lyfta Maria Gretzer för hennes fina jobb som expertkommentator på Sveriges Radio.

 

Tummenned
Diss

Hösten
Snart höst på riktigt och slut på utesäsongen.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden