Sverige
29 maj 2020 18:38
Ridsportplus

Stora variationer i vallskörden

SkördetidNär lantbrukare runt om i Sverige ska bedöma hur stor skörden av vallfoder blir skiljer sig svaren åt. Men på flera håll i landet talas det om små skördar.

Stora variationer i vallskörden
Det så viktiga grovfodret har börjat skördas på sina håll i Sverige. Foto: Martin Niklasson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hushållningssällskapet har kommit med en rapport kring läget när det gäller odling på vall runt om i Sverige just nu.

    Man väntar lite med skörden, för att kunna skörda större kvantiteter och man inväntar även varmare dagar. Ur Hushållningssällskapets rapport.

    Frågor om hur nuläget är gick ut till olika delar av landet den 25-26 maj. Rapporten visar att det skiljer sig stort åt när det gäller mängden foder som bönderna räknar med.

    Längst i norr är det svårt att se hur vintern påverkat vallarna eftersom de inte börjat grönska än.
    – Men eftersom det varit mycket is på vallarna räknar man med att många måste så om i utvintrade områden. Dock är det svårt att uttala sig om omfattningen av detta, säger Kristina Sigfridsson från Hushållningssällskapet Norrbotten/Västerbotten i rapporten.

    Längre söderut, i Jämtland, har gräset precis börjat växa.
    –  Jag räknar med att vallskörden kommer igång vid normal tidpunkt. Dock behöver vallarna både regn och värme för att ge en god skörd, säger Anna Dencker i rapporten.

    Väntar med skörden

    I trakterna kring Bollnäs blir skörden senare än normalt, eftersom det varit kallt. Där bör vallskörden komma igång om 10 till 14 dagar. Även i Uppsala spås skörden bli senare än normalt på grund av kylan.

    På Gotland väntar lantbrukarna med skörden.
    – Energin ligger på 12 MJ, vilket är bra, och proteinet börjar öka på. Man väntar lite med skörden, för att kunna skörda större kvantiteter och man inväntar även varmare dagar med 15 till 18 grader, säger Stefan Uddin i rapporten.

    65 procent av normalskörd

    I Östergötland har vallarna börjat växa till.
    – Det har varit lite trögt. Några enstaka har börjat skörda, men vi tycker att det är lite tidigt. I början av nästa vecka är förmodligen fler igång. Prognoserna från förra veckan visade normala värden, säger Christian Danielsson i Östergötland till rapportmakarna.

    I Jönköpingstrakterna har vallarna drabbats av frostskador.
    – När jag var ute hos en kund i förra veckan, nådde gräset inte ens över skorna. En annan kund räknar med en totalskörd på 65 procent jämfört med normalskörden och många är bekymrade över situationen. Vi får helt enkelt hoppas på det bästa, säger Andreas Svensson på Hushållningssällskapet Jönköping i rapporten.

    Från Karlstad rapporteras att utvecklingen tagit fart i och med värmen.
    – Prognosen visar fortfarande höga energivärden, strax under 13 MJ, berättar Pia Björsell.

    Varierar från granne till granne

    I området kring Kungälv är läget mycket mer varierat än det brukar vara.
    – Det kan skilja mellan områden men även mellan grannars vall som kan vara olika utvecklade. Kylan har gjort att skillnaderna är större än vanligt. Det handlar också om gödslat och ogödslat, säger Hanna Johansson till Ridsport.

    Även i Skåne syns stora variationer.
    – I gynnsamma områden ser det bra ut, medan andra områden kan vara lite torkstressade. Jag tror att det blir en normal skörd, regnen de senaste helgerna har gjort gott, säger Mats Håkansson i rapporten.

    Lågt proteininnehåll

    Therese Tarler på Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge berättar i rapporten att de första lantbrukare som slagit räknar med en skörd på 60 till 70 procent av normalskörd.
    – Prognosen visar bra energiinnehåll och ett förhållandevis lågt proteininnehåll, där det sistnämnda kan bero på att det varit svårt för grödan att ta upp kvävet i det kalla och torra klimatet, säger Therese Tarler.

    I Halland är skörden i gång för många.
    – Analysmässigt ser energi och protein bra ut. Fiberhalten är låg, men det är ännu tidigt på säsongen. Skördemängden är helt beroende av om man vattnat vallarna eller inte. De som vattnat sina vallar har fått en god effekt av det, säger Louise Zetterholm på Hushållningssällskapet i Halland, i rapporten.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden