BruksprovetSWB:s bruksprov är mindre än en månad bort och i år är det en dag längre än vanligt. Se vad SWB säger om skälet till det stora anmälningstrycket och förväntningarna på provet.
Stort tryck på SWB:s bruksprov

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
SWB:s bruksprov äger rum den 26 mars till 1 april och programmet på Strömsholm är fullspäckat från första stund. I dagsläget är 60 hingstar anmälda, varav 15 är gångartshingstar och resten är hopphingstar.
Varför har provet utökats med en dag?
– Helt enkelt på grund av det höga antalet anmälda hingstar och för att vi ska hinna med på dygnets 24 timmar. Vi kände att vi måste lägga till en dag för att det ska bli rimligt för alla – både domare och testryttare och alla som är delaktiga. Det måste finnas några vilotimmar också, säger Ulrica Holst på SWB till Ridsport.
Anmälningstrycket har varit större än SWB hade kunnat drömma om, berättar hon.
– Med tanke på hur det ser ut i omvärlden och ekonomin hade vi aldrig kunnat tro att det skulle vara så här många. Det är trots allt ganska kostsamt att ta fram och ha en godkänd hingst i avel.
– Det är såklart ett angenämt problem, men om vi hade trott att det skulle bli så många hade vi kunnat ta höjd för det ännu mer. Nu har vi redan lagt till en dag, men vi hade kunnat se om det fanns en annan lösning för att alla ska få plats.
Gräns för rättvis bedömning
Cirka tio hingstar står just nu på reservlistan, och än finns det chans att komma med. Maxtaket på 60 går dock inte att rubba på utan att dygnsschemat blir ohållbart, förklarar Ulrica Holst.
– Som det ser ut nu är det en ut och en in, vi har verkligen maxat det efter dygnets alla timmar. Men det rör på sig hela tiden.
– Vi har satt en övre gräns på hur många hingstar som kan bedömas, men det är några veckor kvar till bruksprovet och av erfarenhet så vet vi att det brukar hända grejer på anmälningsfronten så än finns det goda chanser för reserver att komma med. Dygnet har bara 24 timmar, och testryttarna kan inte rida – och göra en rättvis bedömning – på hur många hästar som helst, säger Helén Uddefors, vd för SWB, i ett pressmeddelande.
Kostnaden för den extra dagen drabbar inte dem som kommer med hingstarna, utan går på SWB:s konto.
– Det gör ingen skillnad för dem, det är samma peng för provet. Det är bara roligt att det är så många, säger Ulrica Holst vidare.
Förändring med accepterad nivå
Vad förväntar du dig av årets bruksprov?
– Långa dagar, det får man nog vara beredd på.
– Som alltid är det förstås också väldigt spännande att se nya, lovande unga hingstar. Testridningen är alltid intressant och ett publikdragande moment.
Blir det någon ceremoni när bruksprovsvinnarna koras?
– Vi plockade ju bort det för ett par år sedan när vi införde det här med accepterad och premierad. Förr var det så att fler hingstar trillade bort i fas 2, vilket det inte gör nu. Mängden hingstar är nästan konstant i både fas 1 och fas 2, eftersom möjligheten finns till både accepterad och premierad. Söndagen är uppsamlingsdag och då ska domarna sätta sig ner och diskutera och besluta, och då har de flesta åkt hem. Sedan har vi skickat ut gehäng och täcken och så har vinnarna fått ta bilder på hemmaplan.
Hade det inte varit roligt att uppmärksamma det lite mer?
– Absolut, även om vi inte har hört så mycket om det som det ser ut nu. Det är klart att det alltid är kul att uppmärksamma hingstarna när det är folk på läktarna och mycket folk runtomkring. Men då hade vi behövt ändra på upplägget, säger Ulrica Holst.
Det stora intresset tror SWB i efterhand kan bero just på den nya regeln där fler hingstar än tidigare blir godkända för avel. Hingstarna godkänns och klassificeras sedan som accepterade eller premierade. Högt uppsatta krav för prestation, exteriör och hälsa gäller för att få kallas ”premierad”.
– Vi är väldigt glada och tacksamma för det stora intresset och kommer ta höjd för det när vi planerar nästa års bruksprov, säger Helén Uddefors.
Bruksprovet – preliminärt dagsprogram 2023
Söndag 26/3
Veterinär- och exteriörbedömning 4- och 5-åriga hingstar samt prestationshingstar
Måndag 27/3
Veterinär- och exteriörbedömning 3-åriga hingstar
Uppsutten hoppning 5-åriga hingstar samt prestationshingstar
Tisdag 28/3
Löshoppning 3-åringar (alla) + 4- och 5-åriga dressyrhingstar
Uppsutten hoppning 4-åriga hingstar
Onsdag 29/3
Gångarter 3-, 4- och 5-åriga hingstar samt prestationshingstar (med dressyrinriktning)
Torsdag 30/3
Kvartsamtal
Veterinär- och exteriörbedömning kvalificerade hingstar
Testryttare hoppning 4-åriga hingstar
Fredag 31/3
Testryttare hoppning, 5-åriga hingstar samt prestationshingstar (med hoppinriktning)
Testryttare dressyr 4- och 5-åriga hingstar samt prestationshingstar (med dressyrinriktning)
Lördag 1/4
Löshoppning 3-åriga hopphingstar
Uppsutten hoppning 4- och 5-åriga hingstar samt prestationshingstar (med hoppinriktning)
Gångarter 3-åriga dressyrhingstar
Gångarter 4- och 5-åriga dressyrhingstar samt prestationshingstar (med dressyrinriktning)
Mer info om bruksprovet – länk till SWB
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på