Krönika
31 juli 2021 17:30

Stressa inte med den unga hästen

GästkrönikaLåt utbildningen ta tid. Repetera tills hästen vet vad övningarna går ut på och tills den hittat sin balans. Glöm inte att hästen fortfarande växer - hoppryttaren Erika Lickhammer van Helmond uppmanar att inte stressa fram med den unga hästen.

Stressa inte med den unga hästen
Erika Lickhammer van Helmond är toppryttare i hoppning och Årets hästföretagare i Nederländerna 2017. Foto: Lavaletto

En fråga som jag ofta får av svenskar är ”men hästen är sex år, varför har den bara gått 1,20?”. Ålder avgör väl inte vilken klass hästen ska hoppa? Att hoppa ett stort hinder på vilken häst som helst är ganska lätt, men att få den unga hästen trygg och i balans, från hinder nummer ett till tolv, är betydligt svårare och kräver sin tid.

En 6-åring i vårt stall kan vara allt från en häst som precis gjort sin första start i 90 cm, till en mer rutinerad som vinner en internationell 6-årsklass. Vilken klass de går är helt individuellt och har ingenting att göra med vilken häst som har mest kvalitet eller vilken som blir bäst i slutändan. Den unga hästen får den tid den behöver på den nivå som den är utbildad för.

Att utbilda en häst är oftast ett rent nöje, men det krävs tid och tålamod. Att däremot reparera en häst är det absolut svåraste jobbet jag har och är något som tyvärr många gånger inte går.

Men ska alla tävla när hästarna är fem bara för att hindren är lägre?

Jag förstår att det är kul att rida alla sorters unghästchampionat, men är det verkligen det bästa för hästen? Det finns självklart hästar som är välutbildade och klara för att tävla i till exempel Falsterbo. Men det finns en anledning till att antalet 7-åringar som tävlar där är betydligt färre än den stora gruppen 5-åringar. Ja, det är färre ryttare som kan tävla på höjden för 7-åringarna. Men ska alla tävla när hästarna är fem bara för att hindren är lägre?

Jag har själv ridit många hästar på full höjd för sin ålder, men jag gör det mindre och mindre. En stor anledning är avelns utveckling.

Dagens hästar står högt i blod och de är försiktiga. Det räcker med några rundor där de får ta i för mycket eller blir nervösa, så får du börja om igen. Det tar tid att börja om och det är inte alls säkert att du hittar tillbaka till den häst du en gång hade.

Du kan aldrig ångra en klass du inte ridit, men du kan ångra den för svåra klassen du red, som kanske var just en klass för mycket för hästen.

Låt utbildningen ta tid. Repetera tills hästen vet vad övningarna går ut på och tills den hittat sin balans.

Att gå upp i klasserna när hästen är redo för det är lätt och oftast kan man göra det relativt fort, men stressa inte med den unga hästen innan den är klar.

Repetera tills hästen vet vad övningarna går ut på och tills den hittat sin balans.

Glöm inte att den fortfarande växer, kroppen ska vara redo, och den måste också vara mentalt klar för uppgiften.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Jag vill hylla Antonia Ax:son Johnson för att hon startat Lövsta Future Challenge som ger unga hästar och ryttare chansen att tävla på stora fina internationella arenor. Otrolig chans för alla och även väldigt inspirerande.

Tummenned
Diss

Utnyttjandet av makt
Tränare runt om i hela världen som utnyttjar unga tjejer. De sätter sig i en maktposition som gör att många tjejer inte vågar säga ifrån.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden