Sverige
1 augusti 2017 18:10
Ridsportplus

Stressade hästar bytesrättens baksida

Många hästhandlare erbjuder bytesrätt för den som inte är nöjd med hästköpet. Men det som är bra för kunden kan vara förödande för hästen. Köpare kan få lägga månader eller år på att få sina hästar trygga och harmoniska.

Stressade hästar bytesrättens baksida
Många ägarbyten kan göra hästar stressade och otrygga. Häst och människa på bilden har inget med artikeln att göra.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det finns hästar som blir vandringspokaler. De säljs via en hästhandlare, men lämnas tillbaka när köparen av någon anledning inte är nöjd. Strax därefter är de till salu igen, och får kanske snart flytta till ännu ett nytt stall. Och så kan det fortsätta, gång på gång.

Skapar stressade hästar
Ständiga miljöombyten kan skapa stressade och rädda hästar, som slutar att lita på människor.

Våren 2016 köpte Ida Strömbergsson ett engelskt fullblod. Han var då fem år och Ida upptäckte så småningom att hon blev hästens åttonde registrerade ägare.
– Jag köpte av en hästhandlare som inte var så intresserad av att berätta var hästen kom ifrån. När jag fick honom var han extremt mager och dessutom avstängd, som en zombie.

Ida hade två veckors bytesrätt, men hade inte hjärta att skicka tillbaka hästen, eftersom den var i så dåligt skick.

Hade taggarna utåt
Hon var väldigt brydd över hans beteende, som inte var vad hon väntat sig av ett fullblod.
– Det kunde komma en plastpåse flygande mot honom och han reagerade inte. En dag flera månader senare tvärvände det och han började bli väldigt extrovert, med taggarna utåt.
Nu, ett drygt år senare, har han börjat slappna av och reagerar som en normal häst. Under tiden har Ida kartlagt hans historik och konstaterat att det finns uppgifter om sju tidigare ägare, men att de troligen är fler än vad som står i pappren.
– När jag fick reda på hur mycket han farit runt, förstod jag att han aldrig fått landa. Jag har fått arbeta extremt långsamt med honom. Hade jag vetat allt detta som jag vet nu, hade jag nog funderat innan jag köpte den här hästen. Men nu i efterhand är jag ändå glad att jag köpte honom, för det är en fantastisk häst, säger Ida Strömbergsson.

Misslyckat quick fix
Victoria Månsson Norlin köpte en ponny som var tolv år och ändå bara nätt och jämnt inriden. De två åren innan hon köpte ponnyn hade han bytt hem tolv gånger.
– Jag tror att människor hade sett en chans till en quick fix, att rida in honom och sedan sälja, men inte fått det att fungera.

Hon har försökt forska i ponnyns historik, men inte fått så många svar.
– Han var bakskygg och spänd när vi köpte honom, och väldigt otrygg. Han blev enormt stressad när vi haft honom ett tag och bytte till sommarhage, och då fick vi börja om från början igen. Jag har periodvis fått lägga ner ridningen och träna frihetsdressyr i stället.

Inte fått en chans
Emelie Mattsson fick höra att ponnyn hon köpt kunde vara lite spänd när hon satt upp. Första uppsittningen slutade med sjukhusbesök för hjärnskakning.
– Han bockade och stegrade tills jag åkte av. Under sex månader efter det fick jag ha ledare när jag skulle rida.

Emelie fick fram att hästen hade bytt ägare en gång i halvåret de senaste åren, och den hon köpte ponnyn av stod inte ens registrerad som ägare i passet.
– Det tog ett år innan han kände tillit, men nu har vi starka band. Jag hade tänkt åka ut och tävla honom, men nu är jag för gammal för att tävla ponny.

Planen var att sälja honom efter ponnytiden, men Emelie har tänkt om där.
– Han ska få ha kvar sin trygga punkt och slippa någon mer flytt.

Snabba ägarbyten
Pernilla W Ödlund skulle ha en ponny till sin tioåriga dotter, och hittade en 8-årig welshponny. De provred honom och bestämde sig för att köpa. Väl hemma insåg de att ponnyn var väldigt osäker och dessutom sur i boxen, även om han aldrig gjorde något.
– Vi visste inget om hans förhistoria. När vi fick hans pass visade det sig att han bytt ägare fem gånger på de senaste åtta månaderna. Det tog kanske ett år innan hans beteende tonades ner och han kände sig mer hemma.

”Det är bedrövligt”
Pernilla fick inte veta så mycket om ponnyns förhistoria när hon köpte honom.
– Nu blev det bra för både ponnyn och min dotter till slut, men det är bedrövligt att en häst ska behöva utstå så många flyttar. Det krävs också att man är rätt kunnig för att kunna ”rädda” en häst som vi gjorde.
Pernilla W Ödlund är själv uppfödare och vill gärna följa hästarna hon säljer.
– För mig handlar det inte bara om pengarna när jag säljer en häst, utan också om att hitta en bra matchning mellan häst och ryttare.

Etologen ger råd
Etologen Malin Axel-Nilsson poängterar att hästar kan reagera olika på förändringar, men att de flesta hästar mår bra av fasta rutiner för att känna sig trygga. Hon tycker inte att det här med bytesrätt i sig är något problem.
– Risken med en tidsbegränsad bytesrätt är att du testar olika saker för snabbt. Det är osannolikt att allt känns bra efter ett par veckor, säger hon. 

Hennes råd är att redan hos säljaren testrida hästen flera gånger i olika miljöer, kolla upp hästens historik och inte vara rädd för att ta hjälp.
– Och ge hästen tid att komma till ro. Det kan ta upp till sex månader för en häst i bra psykiskt skick att landa i en ny miljö, och längre tid för den med dåliga erfarenheter.

Det här är ett sammandrag av artiklar i ämnet som publicerades i Ridsport nr 14/2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden