Avelsnyheter
1 april 11:52
Ridsportplus

Strömsholm planerar för stuteri igen

AvelDet finns planer på att åter starta en avelsverksamhet på Strömsholm, mer än 150 år efter att stuteriet där lades ner. Syftet är bland annat att föda upp egna skolhästar.

Strömsholm planerar för stuteri igen
Skolhästarna på Strömsholm kan få sällskap av avelsston, som ska producera nya skolhästar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridsportens riksanläggningar har ett uppdrag att vara center för kunskap och utveckling. Det är ett skäl till planerna på att starta en avelsverksamhet på Ridskolan Strömsholm. En annan orsak är svårigheten att köpa in lämpliga hästar, säger Karin Morgan, chef för forskning och utveckling på Strömsholm och Flyinge, som har utrett frågan om att starta stuteri.

    – Vi har svårt att hitta bra skolhästar, och våra samarbetspartners Beridna Högvakten, Polisrytteriet och Hovstallet har svårt att hitta hästar som kan verka i stadsmiljö.

    Flyinge ett alternativ

    Karin Morgan har utrett förutsättningarna för en avelsverksamhet på riksanläggningarna, på uppdrag av bland annat Beridna Högvakten och Hovstallet. Platsen för aveln är ännu inte helt avgjord.

    – Beridna Högvakten ser gärna Strömsholm som platsen, genom kopplingen till slottet, men Flyinge kan absolut också vara ett alternativ.

    Karin Morgan Km Simon 1 (004)
    Karin Morgan, chef för forskning och utveckling på Strömsholm och Flyinge. Foto: Carl-Magnus Olofsson

    Riksanläggningarna och deras samarbetspartners har ett behov av 35–40 nya hästar varje år, så där ligger målbilden för stuteriet. Men dit är det långt.

    – Vi får räkna med att uppbyggnadsskedet tar mellan sju och tio år.  Först måste vi ha en finansiering, och sedan göra en miljökonsekvensbeskrivning och föra en dialog med Fastighetsverket, Kungliga Hovstaterna, länsstyrelsen och andra inblandade. Bara det kommer att ta minst ett år. Därefter handlar det om att bygga det som krävs.

    Det blir troligen inte billigare att föda upp egna hästar än att köpa in hästar.

    – Men vi måste kanske ändå göra det, för att ha en stabil nyrekrytering. Dessutom ligger det ett stort värde i att visa att vi kan föda upp ceremoniella hästar på ett sunt och hållbart sätt, och om dessa hästar håller i kanske 18 år så är det en riktig satsning.

    Möjlig forskning

    Fakta

    Aveln på riksanläggningarna

    Strömsholm:

    • Avelsarbetet finns dokumenterat sedan Gustav Vasas tid. Stuteriet och framför allt hingststationen var viktiga skäl till att Strömsholm utsågs till arméridskola och hingstarna användes som skolhästar. 
    • Stuteriet lades ner 1871 och hingststationen lades ner 1956.
    Hingstar På Strömsholm 1915-16
    Hingstar på Strömsholm 1915. Foto från Armémuseums arkiv

    Flyinge:

    • Avelsverksamheten på Flyinge kungsgård har anor sedan 1100-talet och drevs av svenska staten från 1600-talet fram till 1983, då en stiftelse tog över driften.
    • 2011 togs beslut om avveckling av ekonomiska skäl och därefter drevs hingststationen under tio år i ett samarbete med Paul Schockemöhle.
    Expandera

    En avelsverksamhet skulle också ge riksanläggningarna nya möjligheter till forskning.

    – Jag ser en stor potential i ett samarbete med forskare vid SLU, på samma sätt som det bedrivs forskning kring vår lösdrift. Dessutom kan hovslagarutbildningen använda fölen och unghästarna i sin utbildning, liksom alla våra andra utbildningar där utbildning av den unga hästen ingår.

    Hur känns det att vara med om att starta om en avelsverksamhet på Strömsholm efter mer än 150 år?

    – Det känns fantastiskt. Det har varit en stor ära att få göra den här utredningen, och jag ser en möjlighet att genom den här satsningen ge något tillbaka till hästnäringen, säger Karin Morgan, som hoppas att ett inledande pilotprojekt inte ska vara alltför långt borta.

    – Vi tänker att vi ska skynda långsamt och bara ha några ston till en början.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 5/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden