Hästägartips
11 maj 2023 15:50
Ridsportplus

Studie jämför hopphästar med och utan skor

Med hoven i centrumI samband med Gothenburg Horse Show i slutet av februari presenterades en populärvetenskaplig slutrapport från den svenska studie som kommit att kallas ”barfotastudien”.

Studie jämför hopphästar med och utan skor
I det aktuella forskningsprojekt som kallas ”barfotastudien” var hovarna och leder i benen försedda med närmare 40 markörer. Foto: Agria

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I studien användes avancerad teknisk utrustning för att undersöka vad som händer i hoven när hästar blir ridna i alla gångarter på både böjt och rakt spår och hoppar ett antal hinder – barfota respektive skodda med 8 mm järnsko. Underlaget var fibersand motsvarande tävlingsunderlag på hög nivå.

    Åtta hopphästar användes. Hovarna och olika leder i hästarnas ben var försedda med närmare 40 markörer, vilka filmades av 30 höghastighetskameror som tog 400 bilder per sekund när hästarna var i rörelse. Sammantaget gav detta så mycket data att allt inte är bearbetat ännu och det är bara vissa fakta som har offentliggjorts, resten ska användas för vetenskapliga artiklar.

    Bland de slutsatser som har kunnat dras finns att trakternas vidgning ökade hos hästarna som var barfota, liksom en ökad sammandragning under överrullningen. Detta anses bero på att en styv järnsko och dess söm förhindrar rörligheten.

    Solid bas för fortsatta studier

    Professor Lars Roepstorff, SLU, sammanfattar studien som en solid bas för fortsatta studier.
    – Tack vare den tekniska utrustningen kan vi göra noggranna mätningar på ett sätt som inte tidigare skett. Framöver skulle det bland annat vara intressant att se hur stötdämpningen påverkas av barfotagång versus skodd hov. Hur belastningsmönstret i leder, senor och ligament ser ut.
    – Andra områden vi vill undersöka är eventuella positiva hälsoeffekter av barfotagång, även om det är en utmaning med tanke på att det finns många faktorer som kan inverka där.

    Övriga i teamet bakom studien har varit hoppryttaren Peder Fredricson och veterinär Staffan Lidbeck.

    När det gäller framtida studier betonade Peder Fredricson att det kan vara av intresse att utveckla skor som tillåter att hovfunktionen fungerar på samma sätt som barfota gör.

    Nya upptäckter gjordes

    Men även några nya upptäckter gjordes, som att hoven är mycket rörlig och drog ihop sig i luften över hindret för att åter vidgas inför landning.
    – Vad detta innebär vet vi inte än, säger Lars Roepstorff.

    Han betonar även att det är underlaget och hästens arbetsuppgifter som avgör om hovarna behöver skor eller ej.
    – Att ridas barfota är inget som passar alla hästar.

    Fakta

    Annan hovform på barfotahästar inom trav

    I en studie från SLU av travhästar framkom att barfotahästarna hade brantare hovväggar än de som inte kunnat tävla barfota mycket. Dessutom fann studien att hög kopparhalt i verkbitar kan vara en indikation på hovar som inte lämpar sig för barfotakörning.

    Olika sätt att mäta hovkvalitet undersöktes och det mest lovande var att undersöka sulan med infraröd kamera.

    Studien heter: No hoof no horse? – A study on quality of hooves, performance and health of Standardbred trotters. Anna Jansson et al, 2022.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden