Dressyr
27 mars 18:55

Studie visade: GP-hästar som reds bakom lod fick högre poäng

DressyrbedömningI en studie där ett forskarlag observerade ekipage på GP-nivå vid tävlingar i Tyskland, blev resultatet att flera av hästarna hade nosen bakom lodplan vid både uppvärmning och tävlingsmoment. Dessa ekipage var också de som fick högre poäng. Forskarna menar att resultaten tyder på att domare och stewards behöver vara uppmärksamma på detta för att kunna reagera och skapa förändring.

Studie visade: GP-hästar som reds bakom lod fick högre poäng
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Det är tidningen The Horse som rapporterar om resultaten i en studie som publicerades nyligen, som visade att domare vid dressyrtävlingar på hög nivå hade en tendens att ge högre poäng till de hästar som hade huvudpositionen något bakom lod. Denna trend, även om den visade sig vara mild till måttlig, motsätter sig tävlingsreglementet, menar den tyska forskaren Kathrin Kienapfel, som ledde projektet vid Swiss National Stud Farm’s Equine Research Group som står bakom studien.

I FEI:s regler, såväl som i det svenska tävlingsreglementet, står det att hästens huvud bör befinna sig i en stadig position med nosen något framför lodplanet med en eftergiven nacke som högsta punkt utan att visa motstånd mot ryttarens inverkan. I tidigare studier har forskare föreslagit att för hästens hälsa och välbefinnande bör en hästs nos inte tippa för nära bringan, eftersom detta kan förhindra andning och syn, försämra den fysiologiska muskelfunktionen och verkar göra hästar obekväma i övrigt, enligt Kienapfel.

Förvånande samband

– Ärligt talat så blev jag överraskad över resultaten. Jag blev väldigt förvånad när vi tittade på korrelationen, sambandet, mellan poängen och huvudets samt nackens position. Min hypotes var att vi inte skulle hitta något samband mellan de båda, eller i bästa fall att hästarna skulle få lägre poäng om de gick bakom lodplan, som reglementet säger. Men vi fann istället motsatsen, säger hon till tidningen.

Studien visade även att de hästar som reds bakom lodplan visade tecken på att vara besvärade i större utsträckning än övriga hästar. Man kunde även se att flera internationella dressyrryttare som var högt rankade red hästarna något bakom lod i samband med tävling och att då vissa orala beteenden uppstod hos hästarna, såsom tuggrörelser med öppen mun samt synlighet av tänder och tunga.
Redan i tidigare studier har man kunnat visa att hästar som rids med huvudet bakom lod visar fler obehagsbeteenden såsom att slå med svansen eller utföra överdrivna munrörelser. Detta jämfört med hästar som rids med nosen framför eller vid lodplan.

Observerade GP-ekipage i Aachen

För att få en bättre förståelse för hästars huvud- och nackposition i samband med tävling, närvarade forskarlaget i samband med femstjärniga tävlingar i tyska Aachen där de observerade ritter under Grand Prix Special både 2018 och 2019. 49 ekipage filmades i samband med både uppvärmning och tävlingsmoment. Nästan alla de deltagande ryttarna var rankade inom topp 100 på dressyrens världsrankning vid tillfället.

Efter analys av det filmade materialet kunde forskarna komma fram till ett medelvärde för hästarnas huvud- och nosposition. Forskarna fann att den genomsnittliga vinkeln för alla de hästar som studerats var 11 grader bakom lodplan under uppvärmning och fem grader bakom lodplan under tävling, enligt Kienapfel.

Tecken på obehag såsom tuggrörelser med öppen mun eller synlighet av tänder och tunga, förekom oftare i samband med uppvärmning än vid själva tävlingsmomentet och dessa beteenden ökade när hästens nos befann sig bakom lodplan.

”Domarna har makt att förändra systemet”

– Det vi kunde se var att för många hästar reds med en noslinje bakom lodplan. En slutsats blir då att domare bör vara mer uppmärksamma på den huvud- och nackposition som syns och även ta hänsyn till konfliktbeteende, säger Kienapfel.

– Resultaten tyder på att domare och stewards kan behöva mer utbildning och hjälp för att känna igen eller upptäcka positionen bakom lodplan, för att kunna agera mer proaktivt. Det är verkligen viktigt, annars kommer ingenting att förändras. Domarna har makt att förändra systemet.

Läs studien här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden