Avel
11 juni 2019 14:20
Ridsportplus

Stuterichefen: ”De tappade livsglädjen efter att ha spolats på embryon”

Uppmärksammat inläggGerald Martinez såg hur hans pigga och livliga ston förändrades efter att de spolats på embryon. Han beslöt då att upphöra med embryotransfer.
– Det räcker med en portion sunt förnuft för att inse att det är onaturligt och att det inte går att genomföra utan att det uppstår följdverkningar, säger stuterichefen.

Stuterichefen: ”De tappade livsglädjen efter att ha spolats på embryon”
Gerald Martinez, Bordeaux, slutade med embryotransfer när han såg att givarstona blev deprimerade. Foto: Cedric Vlemmings

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Gerald Martinez driver ett dressyrstuteri i sydvästra Frankrike, Haras du Malleret. Den 25 mars skrev han ett uppmärksammat inlägg som har fått internationell spridning i sociala medier. Efter att tidigare ha bedrivit embryotransfer meddelade stuteriets chef beslutet att helt upphöra med tekniken och hädanefter låta stona bära fram sina egna föl. Bakgrunden är att givarstona uppvisat tydliga symtom efter ingreppet och blivit nedstämda.

    ”Kommersiellt sett är det ett tufft beslut, men av respekt för mina hästar kan jag inte låtsas som om allt är som det ska”, skrev han.

    Vilka reaktioner mötte du efter beslutet?
    – Till 99 procent var de uppmuntrande och positiva. En del var totalt överraskade och andra sa att de aldrig har märkt det minsta bekymmer hos sina givarston.

    Hur förstod ni att givarstona blev deprimerade?
    – Till att börja med vill jag inte kasta sten mot någon, det är inte avsikten, men kanske att en del är mer observanta än andra på sina hästar. För mina medarbetare och mig var det tydligt. Vi har bara haft fem olika givarston, vilket är lite, men alla har reagerat på ingreppen, mer eller mindre. Symtomen som vi såg: de stod i ett hörn av boxen, med tom och sorgsen blick, hängande huvud. Två av dem började krubbita. Skillnaden var så tydlig för oss på de här unga stona, mellan fyra och fem år. De var pigga och livliga, men efter att de spolats på embryon tappade de livsglädjen.

    Fakta

    Så går embryotransfer till

    •  Synkronisering av brunst hos givaroch mottagarsto.

    • Dag 7–8 efter inseminering/betäckning spolas embryot ut ur givarstoet och samlas upp i ett filter. Det hittas via mikroskop, sugs upp och görs rent (i fosfatbuffrad saltlösning med tillsats av kalvserum), läggs i särskild lösning och placeras i ett tunt rör.

    • Embryot förs in i mottagarstoet. Första dräktighetskontroll av mottagarstoet görs på dygn 12–17.

    Källa: Hästsverige.

    I meddelandet som delades på sociala medier beskrev du hur ni har försökt hjälpa stona att återhämta sig. Vilka är dina slutsatser kring det?
    – Vi har försökt hjälpa dem på de sätt vi kan. De har fått vara ute i hagarna så mycket som möjligt och har fått behandlingar av vår skickliga osteopat, de har fått massage, akupunktur, vattenterapi, med mera. Men trots alla våra insatser verkar det svårt att få dem att komma över obehaget.
    – Jag ångrar att jag lät göra ingreppen. Det verkade som en bra lösning för att slippa göra ett uppehåll i de här fina stonas utbildning. Men enligt min åsikt försöker vi vara trollkarlar lite för mycket på olika områden och det brukar sluta i bakslag. Som regel tillhandahåller naturen de bästa lösningarna i slutänden.

    Vad har era beridare märkt?
    – Det är naturligtvis subjektiva bedömningar, men stona visade rätt snabbt att de var obekväma i relationen med sina ryttare, genom att gå emot skänkeln, lägga öronen bakåt och så vidare. Någon kommer att invända att det berodde på ryttaren eller att stoet kanske hade ont i äggledarna. Men vi kan jämföra med hur de brukade bete sig och ser skillnaden.

    Som regel tillhandahåller naturen de bästa lösningarna i slutänden.

    Ett argument för embryotransfer är ett snabbare avelsframsteg. Vilka konsekvenser får ditt beslut?
    – Nu har vi inlett ett partnerskap med Ekke Thaden (tyskt dressyrstuteri, uppfödare till Dancier, reds anm) men oavsett det hade jag fattat beslutet att avstå ET. Jag ville prova tekniken för att bilda mig en egen uppfattning, men jag satte mig inte in i detaljerna innan. Men det räcker med en portion sunt förnuft för att inse att det är onaturligt och att det inte går att genomföra utan att det uppstår följdverkningar.
    – Har ni frågat en kvinna som har fått missfall hur hon mådde efteråt? Jag tänker att det är samma sak, frånsett att människor har möjlighet att bearbeta sina upplevelser. Den turen har inte djur.

    Haras du Malleret

    • Grundat: 1860.
    • Ligger i: Le Pian Médoc, -Bordeaux.
    • Antal hästar: Cirka 50. 10 föl per år.
    • Avelshingstar: Danciano de Malleret (e Dancier–Rotspon) Flinstone de Malleret (e Fidertanz–Abanos).
    • Målsättning: Unghäst-VM i Ermelo.

    Hur tänker ni kring ET?

    Paulinda Friberg1 150225 Rt
    Paulinda Friberg, GP-ryttare i dressyr ”Jag har bestämt mig för att inte göra ET på Di Lapponia T. Jag känner flera tveksamheter: För mitt sto, för hur mottagarstoet påverkar fölet mentalt och för att vi vet för lite ännu om konsekvenserna.” Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    Lisen Bratt -Fredricson, ägare Grevlunda.
    ”Vi låter våra ston som vi tar embryon ifrån vila under den period det pågår. Steffi (Holmén, reds anm) är nere i Belgien nu och hon berättade att där kan de skölja stona på morgonen när de ska tävla samma dag.”
    Har du märkt någon förändring på stona?
    ”Inget alls faktiskt. Hade vi gjort det hade vi inte fortsatt.” Foto: Roland Thunholm
    Dressyr
    Per-Arne Persson, uppfödare.
    ”Vi har gjort ET på Dorina. Allt gick väldigt smidigt och jag planerar att göra en ny spolning i år.”
    Har du märkt någon förändring efter ET?
    ”Nej, vi har inte märkt något alls.” Foto: Roland Thunholm

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden