Avelsnyheter
27 augusti 2020 15:36
Ridsportplus

Storbråk i ASRP – gamla styrelsen utbytt på extrastämma

KonfliktDet har stormat länge i ASRP, Avelsföreningen Svensk Ridponny, och i våras hoppade AVN av efter en schism med avelsrådet. Nu har stormen nått sin kulmen – i helgen valdes en ny styrelse med flera tunga namn över huvudet på den gamla styrelsen. "Det går inte kalla det för något annat än en kupp", säger den "gamla" ordföranden Fredrik Svahn.

Storbråk i ASRP – gamla styrelsen utbytt på extrastämma
Landslagsledaren för ponnydressyr, Pytt Hamberg, är en av flera namnkunniga i den nya styrelsen för ASRP. Foto: Jenny Schweiler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Avelsföreningen Svensk Ridponny, ASRP, har länge dragits med samarbetssvårigheter i föreningens främre led, något som i början av året nästan föranledde att föreningen blev fråntagen rätten att utfärda pass. Detta på grund av att viktigt pappersarbete inte blev gjort i tid för att lämnas in till Jordbruksverket.

    Senare under våren ledde dessutom en schism mellan avelsrådet och AVN, avelsvärderingsnämnden, till att AVN hoppade av. Och efter att årsmötet i april flyttades fram till efter sommaren på grund av coronapandemin, har nu de interna stridigheterna fått tydliga konsekvenser.

    Två ordföranden

    I helgen hölls en extrastämma i Skåne där en ny styrelse valdes – samtidigt som den gamla styrelsen sitter kvar med ett digitalt årsmöte spikat till den 13 september.

    Fredrik-svahn-och-valdo2
    Fredrik Svahn, här med egna ridponnyhingsten Valdo. Foto: Eva Jangö

    – Hela den här historien är bara bedrövlig. Vi är vuxna människor som tycker om att hålla på med ponnyer, och det är viktigt att ha kul tillsammans. Det var mina första ord när jag blev ordförande, och vi har också haft det väldigt bra. Men efter vissa förändringar i styrelsen blev det inte sig likt mer, säger Fredrik Svahn, som enligt hemsidan är föreningens ordförande.

    Samtidigt presenterar sig GP-ryttaren och uppfödaren Elise Fredriksson, som tidigare ingick i avelsrådet, som ny ordförande i ASRP på den nya Facebooksidan ASRP Open. ”Jag ser fram emot att jobba med den nya styrelsen för en ännu bättre framtid för den svenska ridponnyn”, skriver hon.

    Tvist om stadgarna

    Huruvida extrastämman är stadgeenligt utlyst och om det enligt stadgarna går att välja en ny styrelse på en extrastämma, eller om det krävs ett ordinarie årsmöte för detta, är de praktiska tvistefrågorna i sammanhanget. Den nya styrelsen anser sig vara rättmätigt vald och delar av den gamla anser att det hela liknar en fars. Oavsett vad som är rätt, så står ASRP just nu med två styrelser.

    – Man kunde verkligen önska att det här hade gått till på ett annat sätt, men vi var flera som kände att det inte hände något i föreningen – och då var det några som tog tag i det själva. Jag blev tillfrågad av valberedningen om jag ville sitta i styrelsen och mitt engagemang började på extrastämman, säger Pytt Hamberg, landslagsledare i ponnydressyr, som valts in som första vice ordförande i den nya styrelsen tillsammans med ridsportprofilen Sigrid Bergåkra som andra vice ordförande.

    Enligt deras sätt att se det råder det inga tvivel om att den nya styrelsen har fullständigt mandat. Den nya styrelsen har också gått ut med ett förtydligande gällande just detta på ASRP Open.

    Samtidigt har Fredrik Svahn varit i kontakt med ett flertal föreningsproffs angående just tolkningen av stadgarna och han har en annan bild.
    – Här har man använt stadgarna ”som fan tolkar Bibeln”. Det handlar om ett par medlemmar, plus somliga helt nya, som har gjort detta för att kunna välja de man vill. Ungefär samma personer har legat bakom bråk i föreningen tidigare, säger han.

    – Hela deras agerande i detta håller för låg nivå och är inte för medlemmarnas bästa.

    Stora visioner

    Det digitala årsmötet som är utlyst sedan början av augusti ska fortfarande hållas som det är sagt, menar Fredrik Svahn. Något som också får stöd av föreningens revisor Anna Simula, som skrivit ett rådgivande brev som publicerats på föreningens hemsida.
    – Nu måste vi reda ut det här och jag har talat med en tung instans som har tillgång till erfarna jurister. Vi får se vad som kommer ut av det, hur som helst är detta en allvarlig situation för föreningen som jag hoppas får ett slut inom kort, oavsett åt vilket håll juristerna lutar.

    – Jag ber ASRP:s medlemmar om tålamod i denna situation och hoppas vi blir många som kommer till det digitala ordinarie årsmötet som vi kallat till den 13 september.

    Pytt Hamberg hoppas å sin sida att knuten kommer att lösas upp, hon hoppas kunna medla och komma fram till en lösning som gynnar föreningen i sin helhet. Allra helst vill hon bara se framåt.
    – Efter att vi hade valt styrelse hade vi ett fantastiskt möte. Det kändes otroligt positivt med många bra förslag om vad vi vill göra i framtiden, och det var många som vill engagera sig, säger hon.

    Hannah Regosa Inspired Justice Rp 185-8202
    Ridponnyhingsten Inspi(red) Justice Rp185 ägs av Malin Myrman och rids just nu av Hannah Regosa. Foto: Pernilla Hägg

    Ridponnymästerskap kan bli verklighet

    Alla aktiviteter ska pågå i projektform med en eller flera personer som driver frågan, berättar Pytt Hamberg vidare. Att införa ett ridponnymästerskap, likt det som finns för connemara och new forest, att engagera unga ryttare som också vill bli uppfödare, likt Ung SWB, och att bli mer aktiva på sociala medier med ett modernare flöde är några av förslagen.
    – Vi pratade mycket om vad vi har saknat, vad vi vill se och vad vill vi göra i framtiden. Bland annat pratade vi mycket om stona och hur vi kan lyfta och synliggöra stoprestationer, säger Pytt Hamberg.

    – Vi vill hitta på sätt att lansera den svenska ridponnyn på ett sådant sätt att den blir mer konkurrenskraftig. Vi vill att svenska barn ska rida på svenskfödda ponnyer och inte på importerade.

    Om nya styrelsen skulle förbli sittande, finns det en del ”surdegar” att ta tag i, inte minst det faktum att föreningen saknar en avelsvärderingsnämnd. Och att anledningen till detta, det vill säga avelsrådets synpunkter på hur avelsvärdesbokstäver har delats ut, har lett till att flera medlemmar har lämnat in motioner om att detta ska utredas.

    – När vi har bringat klarhet i det här med styrelserna, då får vi även ta tag i det där, och se vad som finns och inte finns, säger Pytt Hamberg.

    Nya styrelsen

    Elise Fredriksson är alltså vald som ordförande för ASRP på ett år. Pytt Hamberg, Ingela Johansson, Helen Johansson och Sigrid Bergåkra är valda som styrelseledamöter på två år. Gustaf Johansson (omval) och Linnea Svensson är valda som styrelseledamöter på ett år. Malin Myrman och Karolina Hafdell har ett år kvar på sin mandattid och är inte föremål för omval.

    Jennie Liljeblad, Anna-Malin Lydén och Théres Nilsson är valda som styrelsesuppleanter på ett år. Kjell-Åke Pettersson, KP Revision Borås, är vald som revisor och Marianne Lundin som revisorssuppleant. Karin Levin Angergård (omval), Eva Gustafsson, Cecilia Vonasek är valda som valberedning på ett år, där Karin Levin Angergård är sammankallande. Detta enligt Pytt Hamberg och information på Facebooksidan ASRP Open.

    Avelsföreningen Svensk Ridponny – hemsida.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden