Sverige
11 december 2015 10:42

SVA ska kartlägga nya sjukdomar

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ska, genom ett anslag på cirka 500 000 kronor, ta fram ett system där man kan kartlägga nya sjukdomar hos sällskapsdjur och hästar.

Nya sjukdomar kommer in i Sverige genom djur som reser mellan olika länder, bland annat hästar. Många djur förs också in illegalt, från länder som ofta har en sämre sjukdomssituation.
– En systematisk och fortlöpande insamling av hälsodata är nödvändig för att snabbt upptäcka och kunna agera på en förändring i sjukdomsläget. Idén bygger på att djurkliniker frivilligt delar med sig av anonyma data, efter djurägarens samtycke, och i gengäld får tillbaka värdefull återkoppling, säger epidemiolog Mia Holmberg i ett pressmeddelande från SVA.

De uppgifter man får in ska sedan användas för att öka kunskapen om sjukdomarna och vara till nytta för djurägare, djursjukvård, folkhälsa och nationell sjukdomsövervakning.

Läs mer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden