Avelsnyheter
14 september 2023 17:30
Ridsportplus

Svalt avelsintresse för accepterade hingstar

AnalysHur de senaste tre årens hingstar från bruksproven förärver sig vet ingen. Än. Men på sportsidan är det drag - i Falsterbo vann den accepterade Coventry Moon 7-årsfinalen efter några dagar med ny ryttare och såldes kort därefter till Bertram Allens Ballywalter Stables. 4-åringen Ontario ES, som sänktes till accepterad i år, blev tvåa i 4-årsfinalen.

Svalt avelsintresse för accepterade hingstar
Coventry Moon och Rolf- Göran Bengtsson vann 7-årsklassen i Falsterbo. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sverige har ett system för avelsvärdering av hingstar som är unikt för de tongivande hästnationerna, men som har liknande upplägg som i Norge och i Finland. Ett av skälen till att ett nytt reglemente infördes var att enligt EU:s regelverk går det inte att hindra användning av hingstar i avel med mindre än att de har skadliga defekter.

    Bruksprovet 2020 hade det lägsta antalet anmälda hingstar på mer än tjugo år. För att kunna genomföra bruksprov utan att det kostar mer än det ger, krävs ett ganska stort antal anmälda hingstar. Det nya reglementet och delvis kanske en ny placering på Strömsholm gav effekt direkt 2021.

    Ökat antal

    Provet gick från 26 anmälda hingstar året innan till 64. Samtidigt innebar förändringen att från ett genomsnitt på 45 procent godkända 2010-2020 (när direktkvalificerade hingstar välkomnades) jämfört med cirka 30 procent godkända 2003-09, så gick det till cirka 82 procent med tillåtelse att betäcka mellan 2021-2023. Numera är det alltså väldigt få som inte klarar exteriöra respektive disciplinkrav. 

    Magnus-osterlund-ontario-2-230715-rt
    Ontario ES kom tvåa i Falsterbos 4-årsklass, riden av Magnus Österlund. Foto: Roland Thunholm

    Svagt internationellt intresse för provet

    Att intresset för svenskt bruksprov är stort är dock en sanning med modifikation. Flera stora aktörer som Schockemöhle-gruppen och Helgstrand Dressage väljer bort att skicka hingstar hit för fysiskt prov. I sig ingen ändring, men systemförändringen har inte ökat attraktionen för professionella aktörer, däremot ökat förhoppningarna hos uppfödare och hingstägare.

    Förändringen innebär ingen ändring av provets värde sett till andra förbund, ett godkännande i SWB ger ingen biljett vidare ut i Europa i en allt mer global hingstmarknad. Trots detta har provets attraktivitet hos hingstägare ökat, i år med över 70 hingstar och reservlista.

    Det är en fråga i sig, hur kan det inte finnas plats åt alla? 

    Sedan 2021 har det varit 187 anmälda på tre år och hela 26 har visats två gånger. På tre år har 134 hingstar med tillstånd att betäcka tillförts svensk avel. Av dem är 22 i kategorin direktkvalificerade och har gjort långt prov i annat förbund, flera har fått status accepterad av olika skäl. Nettosumman efter tre år med nytt hingstsystem är alltså 112 nya hingstar där tre fallit för tvåårsgränsen som ges till 3-åriga hingstar. Ytterligare elva hingstar måste visas 2024 då deras tillstånd gäller året ut. 

    Svårt att ”slå igenom”

    I år finns endast 53 av dessa på språngrulla.se – indikationen på att en hingst är tillgänglig för avel. Under betäckningssäsongen 2021 fick unga hingstar godkända på svenskt bruksprov totalt sett endast 14 procent av alla betäckningar. Accepterade hingstar fick färre än tre procent.

    Förra året, 2022, var andelen ännu lägre med 11,5 procent av årets betäckningar till nygodkända hingstar och under två procent till accepterade hingstar. Att det är svårt för en nygodkänd hingst med accepterad status att slå igenom är en underdrift. För hingstar godkända utomlands som ”drabbats” av accepterad status finns ingen sådan koppling. 

    Zezar-hastak-2-221008-rt
    Zezar Hästak under testridningen av Henrik von Eckermann. Foto: Roland Thunholm

    Utvärdering viktig

    SWB:s olika företrädare har många gånger upprepat mantrat att accepterade hingstar inte rekommenderas, men avkommorna ges tillträde till alla evenemang och till stamboken utan inskränkning.

    En sak framgår ganska tydligt vid vår totala genomgång, med stämpeln premierad väljer färre hingstägare att visa upp sin hingst i sporten. 

    Så hur utvärdera en ung hingst utan avkommor? I BWP och KWPN är det snudd på obligatoriskt för unga hingstar att tävlas som 4-, 5- och 6-åringar för att deras förmåga i sin disciplin ska utvärderas över tid. Detta görs trots att de testridits och i KWPN:s fall genomgått flerdagarsprov.

    I Tyskland är kort- och sportproven jämförbara. DWB inför nu ett liknande system. Hingstarna testas under flera år i tävling eller vid tävlingslika förhållanden för att hitta de bästa sportförärvarna.

    Färre premierade i sporten

    Hur har de många – hela 67 – godkända hopphingstarna klarat sig i sporten? Hela 45 har tävlingslicens och har startat, 28 av dem har skaffat sig för sin ålder bra eller mycket bra meriter. I avdelningen mycket bra meriter finns fler accepterade hingstar än premierade, av de riktigt unga var det redan en kvartett som kvalificerade sig till Falsterbos 4-årsklass i år, och två från första årets kull har hunnit delta i unghäst-VM för SWB. Bland de 35 godkända dressyrhingstarna, där reglementet fungerar bättre, är det i stort sett bara premierade hingstar som meriterat sig och då bara 15 med nationella resultat.

    En sak framgår ganska tydligt vid vår totala genomgång: med stämpeln premierad väljer färre hingstägare att visa upp sin hingst i sporten. 

    ”Märkligt poängsystem i Sverige”

    En åsikt om det svenska bruksprovet kommer från Andreas Helgstrand, Helgstrand Dressage, vars hingstar varje år betäcker mycket i Sverige men inte deltar i svenskt bruksprov. 

    – Jag tycker att poängsystemet är helt märkligt. Det är mer viktigt att en hingst får rätt betyg på extremiteterna än att den kan röra sig. Att de ska ha ett genomsnitt på de här poängen, det är ju helheten av hästen du måste titta på, säger Andreas Helgstrand och ger ett exempel:

    – Hur kan du använda den här hästen, har den en highlight i sin galopp till exempel? Vi behöver massor av hästar med galopp in i vår avel. Men till slut så blir det bara hästar kvar som får sju hela vägen, det är de som ”överlever” men det är inte det som flyttar fram vår avel. 

    Han fortsätter resonemanget:

    – Vi måste ha en som får en 10:a på en egenskap och kanske en 5:a på en annan och så ska vi bara veta vad hingsten ska användas till. Okej, så ta den som får 10-mässig galopp. Målet är att förflytta positionerna. Men ert system, det verkar för mig, utan jag vet till 100 procent hur det är utformat, att det är mer viktigt att komma över en viss sammanlagd poäng. 

    Anderas Helgstrand menar att det är viktigare än att gå till yttergränserna med egenskaperna.

    – När du har ditt sto så tittar du ändå på vad svagheten är. Okej, det är galoppen. Då måste jag hitta en hingst som galopperar. Men om du har hingstar som fått 7,5 poäng hela vägen så är det svårt att förbättra det, säger Helgstrand och konstaterar att upplägget är lite detsamma för Danmark och Tyskland.

    – Alla har sitt eget poängsystem och så gör de bara för att hålla på med sitt inom sitt eget förbund. I stället för att vi skulle kunna vara överens om vad som gäller och jobba framåt, säger han.

    Fakta

    Meriterade hopp- och dressyrhingstar

    För hopphästar fanns det 2021 och 2022 fem evenemang där deltagande, finalplats och placering i final kan anses vara meriterande för ålderskategorierna 4, 5, 6 och 7 år. För 3-åriga dressyrhästar är även SWB Equestrian Weeks av intresse då hästarna visas ridna där. 

    Evenemangen som kartlagts är kval till FHS för 2023 för 4-åriga hingstar, resultat från FHS, Champion of the youngsters, Unghäst-VM, SWB Equestrian Weeks och Jönköping Horse Show.

    Mest meriterade hopphingstar, ej rangordning

    PR = Premierad. AC = Accepterad.

    PR Bruksprovsvinnare Zezar Hästak 1436 SWB f -17 e Casanova Hästak u Utopia Hästak e Cabachon-Cortus, uppfödare/ägare Hästak AB. 

    PR Montevideo VDL 1433 KWPN f -17 e Cornet Obolensky u Ezella e Indoctro-Lux Z, uppfödare J van Gestel, ägare VDL Stud.

    PR (ej i landet sedan 2021) Chacoolou PS 1442 OLDf -16 e e Chaccon Blue u Balancelle e Balou du Rouet, uppfödare Gestüt Lewitz, ägare Paul Schockemöhle Pferdehaltung GmbH. 

    PR Calestro 1463 SWB f -16 e Casallco u Ballerina e Ballumé-A-Dur,  uppf Åke Nyberg, ägare Mattias Andersson.

    AC Gameboy 9513 SWB f -18 e Gamelus R u Debussy (F.2) e Etrusco-Cortez, uppfödare/ägare Johanna Wall. 

    AC Hotlix 9522 SWB f -17 e Heartbeat u Toffifee (40) e Tornesch-Elmshorn, uppfödare/ägare Maria Eriksson Lindén/Ale Ridsport.

    AC Coventry Moon 9530 SWB f -16 e Coventry u Sally Moon e Quite Easy-Lucky Light, uppfödare CJ Equestrian AB, ägare Caroline Johansson. 

    Något meriterade hopphingstar, ej rangordning

    PR Bruksprovsvinnare Zino 1461 OLD f -18 e Zinedream u Bali e Acobat II-Turban Rose, uppfödare Sabine Toll, ägare Peter Falk och Björn Svensson.

    PR Rimaro van de Looise Heide 1432 BWP f -17 e Diarado u Lavita van de Looise Heide e Kashmir van’t Schuttershof-Flamenco de Semilly, uppfödare Eykens-Stessens B.V.B.A. 

    PR Tinder 1435 SWB f -17 e Nintender u Vegas e Orlando-Glennridge, uppfödare Lotta Pettersson, ägare Equiglaris AB. 

    PR Sorrento HQS 1406 HANN f -17 e Skyliner u Perugia HQS e Perigueaux-Contendro I. Uppfödare/ägare Lena Henriques Ahlström. 

    AC Rhianna’s Diamond K 9523 SWB f -17 e Bravour u Rhianna K e Lux Z-Everest, uppfödare/ägare Karin Larsson. 

    AC Elevatore MR 9619 SWB f -18 e Hip Hop u Erulja (40) e Cheers Cassini-Gigolo, uppfödare/ägare Maia Nordquist. 

    AC Cogito GB 9559 WESTF f -18 e Conthargos u Madonna e Monsieur x-Weinberg. Uppfödare Claudia Prior, ägare Nya Äppelvikens ridskola. 

    AC New Diamond J 9712 KWPN f -18 e Diamant de Semilly u Anora II C e Goodtimes-Voltaire. Uppfödare K Jansen, ägare Bonnarps KJ stuteri, A L Kroeskop. 

    AC Rollcat 9524 SWB f -17 e Copycat u Caro’ll (58) e Troll-Jasper, uppf Nils-Erik Söderström, ägare Alf Jord & Skog, Albin Alf .

    PR Caribbean Blue 1427 HANN f -18 e Chacoon Blue u Carissima B e Calido I-Camposanto. Uppfödare Sarah och Jan Glaubitt, ägare Stall Niklas Arvidsson AB.

    PR York Hästak 1440 SWB f -16 e Dirco Hästak u Thelma Hästak e Heartbeat-Comes van de Heffinck, uppfödare/ägare Hästak AB. 

    AC Highteq 9532 SWB f -16 e Hip Hop u High Five e Etrusco-Robin Z, uppfödare/ägare Anna-Lena Skaar & Kent Widegren. 

    AC Cooper 9711 SWB f -18 e Copycat Z u Hargita e Heartbeat-Dutch Capitol. Uppfödare Stall Rambron AB, ägare Stall Rambron AB & Malin Baryard AB. 

    Kvalade till årets FHS 4-års klass eller till SWB Equestrian Weeks

    AC året ut 2023 Blue Devil 9609 SWB f -19 e Chess Cor u Zell am See e Cellestial-Last Liberty, uppf Hannetorp Gård AB, ägare Olof och Sofi Hellberg, HSO Stables AB. 

    AC BWs Like Up 9707 SWB f -19 e Ike u Leva Up (51) e Levantos II-Roderik. Uppfödare/ägare Björn Wilén..

    AC Galero Asp 9612 SWB f -19 e Gamelus R u Tolero e Heartbreaker-Concorde. Uppfödare/ägare Carolina Hayenhjelm. 

    AC Nixvinio MB Z 9713 ZANG f -19 e Nixon van’t Muelenhof u Sylvinia e Grosso Z-Abgar xx. Uppfödare Highland Genetics, ägare Equorum. 

    AC Ontario ES 1452 KWPN f -19 e Kashmir van’t Schuttershof u Hosanne ES e Kannan-Lancer II. Uppfödare E Schep, ägare VDL Stud. 

    AC, nu kastrerad, Dominique 9611 f -19 e Diarado e Nektina CC e Nekton-Contender, uppfödare CC Holsteiner Breeding och Nygårdens Stuteri o Vet, ägare Nygårdens Stuteri o Veterinär AB.

    AC Cortez de Merignat 9610 SWB f -19 e Comthago VDL u Candy de Merignat e Crelido-Diarado. Uppfödare/ägare Torero Holding ApS. 

    Mest meriterade dressyrhingstar, ej rangordning

    PR Bruksprovsvinnare, nu kastrerad, Glasgow 1438 SWB f -17 e Grand Galaxy Win u Barcelona (76) e Figaro R-Bernstein, uppfödare/ägare Gränsbo Stuteri.

    PR Bruksprovsvinnare Serious 1457 HANN f -18 e Secret u Fleur d’Amour e Fürst Romancier-Weltmeyer, uppf Heike och Hermann Bonhorst, ägare Lövsta stuteri AB. 

    PR Oneofakind OM 1430 SWB f -18 e Total Hope u Zarella (50) e Blue Hors Zack-Ravallo. Uppfödare/Ägare Oneinamillion Horses AB.

    PR Dantes Vincero GJ 1462  SWB f -15 e Dante Weltino OLD u Queen of the Meadows (23) e Chapman-Ganesco, uppfödare/ägare Gustaf Johansson. 

    Något meriterade dressyrhingstar, ej rangordning

    PR Salvatore Ferragamo 1456 DSP f -18 e Secret u Madeira e Millennium-Fidertanz, uppf Volkmar och Heike Schadock, ägare Mads Hendeliowitz AB, Maria Westerberg. 

    PR Valley 1431 OS f -18 e Vitalis u Elfenbraut e San Amour I-His Highness, uppf Albert Röber, ägare Lövsta stuteri AB.

    AC SHL’s Tobias 9705 SWB f -19 e Totilas u Ballerina (12) e Fürstenball-JJ RayBan. Uppfödare Leif och Berit Bodestig, Stall Hagelyckan, ägare Linda Jansson. 

    PR Bruksprovsvinnare Knockando VH 1475 SWB f -19 e Franklin u De la Reinne VH (31) e De Niro-Rohdiamant. Uppfödare/ägare Västra Hoby Stuteri AB. 

    AC Americano Junior GJ 9703 SWB f -19 e Americano GJ u Fürst Kiss e Fürst Heinrich-Welton. Uppfödare Gustaf Johansson, ägare Emma Lindqvist och Raymond Doppelbauer. 

    Kvalade till årets FHS 4-års klass

    AC året ut 2023 Gammelenggårds Shakiri 9605 DWB f -19 e Görklintgårds Shaolin DWB u ammelenggårds Romina e Blue Hors Don Romantic-Akinos. Uppfödare Nanna Voss Jönsson, ägare Gunnarlunda, Bjarke Laustsen.

    PR Severucci Ht 1477 SWB f -19 e Secret u Riviera e Rubinrot-Larino. Uppfödare/ägare Gabriella Grewin Bramberg (Absolut Dental). 

    PR Sudooro 1478 SWB f -19 e Suarez u Delta (70) e Deodoro-Bellagio. Uppfödare/ägare Per Grönkvist & Johan Svensson. 

    Expandera

    SWB ser få svagheter i hingstsystemet

    Att SWB själva funderar på hur det nya systemet fungerar blev tydligt i ett av de senare avsnitten av SWB-podden. I avsnitt 69 diskuterar Elisabeth Ernblad, som numera arbetar med avelsledning efter att tidigare ha haft marknadsföringsfrågor på sitt ansvarsområde, och styrelsemedlemmen Gustaf Johansson hingstreglementet. Från deras sida är de lite förvånade över diskussionen kring det som de själva refererar till som det nya hingstsystemet.

    Gustaf Johansson, uppfödare, tränare, tidigare dressyrryttare och numera domare inom både avel och dressyr, var en av de mest tongivande bakom det kraftigt reviderade hingstreglementet som sjösattes till bruksprovet 2021.

    Zino_bpf_kcl7509
    Zino blev först accepterad, sedan premierad och bruks- provsvinnare 2022. Här med testryttaren Emma Emanuelsson. Foto: Kim C Lundin

    – Nu är det tredje året som vi har kört detta. Jag har varit en jätteförespråkare för det från början. Jag tycker att man från SWB:s sida har försökt vara jätteinformativ vad det är som gäller. De premierade hingstarna är de avelsvärderingsnämnden tror kan föra aveln framåt. De accepterade får lov att användas om man tror inte de kan skada populationen i stort med någon defekt eller felaktig benställning. Men kvalitetsmässigt håller de inte måttet som det ser ut nu. Då pratar vi om de som har gått det svenska bruksprovet, säger Gustaf Johansson. 

    – Jag har full respekt för de som väljer en accepterad hingst som ett aktivt, medvetet val av någon orsak för sitt avelsmål. Men jag tycker det är jättesynd om de som väljer en hingst och kommer på det i efterhand. 

    ”Viktigt att vara påläst”

    – Det jag tycker är den största svagheten i detta system som vi har det gäller hingstar som kan ha haft fullgoda tävlingsresultat och gjort jättebra bruksprov utomlands och står stationerade utomlands. Jag tycker inte vi har någon svaghet med det svenska bruksprovet. Om en hingsthållare inte skickar in fysiska röntgenplåtar utan endast ett intyg hamnar dessa hingstar också i kategorin accepterad. Det är någonting jag personligen tycker man ska försöka ändra på i framtiden. Detta placerar en hingst som har gått bruksprovet och precis klarat målsögat med 7 på gångarterna och 5 i hoppning i samma kategori som om vi säger en Conthargos[1] eller någon Schockemöhle-hingst eller vad det nu kan vara. De har ju alla meriter i världen och har lämnat jättemånga avkommor.

    Elisabeth Ernblad menar att man som stoägare också har ett ansvar att vara påläst. Mycket av informationen kring varför hingsten är accepterad och inte premierad finns att tillgå på både blup.se och på Språngrulla. 

    – Samtidigt finns det definitivt utvecklingspotential att kunna lägga med informationen om varför det är så att hingsten är accepterad, säger hon och berättar att detta är någonting som är under utveckling.

    – Det är synd att blanda ihop de där hingstarna, när det kanske beror på att de inte har några fysiska röntgenplåtar utan bara ett intyg och det är en riktigt bra hingst. Ändå blandar man ihop den med andra som kanske inte var så bra på bruksprovet men som ändå blev accepterade. Men som sagt informationen finns. Är man minsta lilla osäker så är det ju bara att kontakta oss på SWB så hjälper vi gärna till och berättar hur det ligger till, säger Elisabeth Ernblad.


    [1] Conthargos är godkänd enligt det gamla systemet. Exempel i kategorin är flera av Blue Hors och Helgstrand Dressages hingstar som till exempel UVM-vinnaren Hesselhøj Down Town och Be Sure. Bland hopphingstar finns Rolf-Göran Bengtssons hoppstjärna Zuccero

    Fakta

    Accepterad – Premierad

    Fyra hingstar har gått från accepterad till premierad:

    • Zino 1461 OLD f -18 e Zinedream u Bali e Acobat II-Turban Rose, uppfödare Sabine Toll, ägare Peter Falk och Björn Svensson. Bruksprovsvinnare.
    • Sorrento HQS 1406 HANN f -17 e Skyliner u Perugia HQS e Perigueaux-Contendro I. Uppfödare/ägare Lena Henriques Ahlström. 
    • Janeiro de Bieville 9613 SF f -19 e Balou du Rouet e Andalie de Bieville e Kannan-Le Tot de Semilly. Uppfödare Alexandra Klouytten, ägare Loviseholm Stables AB. 
    • Naestro SC 9516 SWB f-18 e Emmerton u Katie’s Collcetion e Ludwigs Champion-Alpen Fürst. Uppfödare/ägare Louise Croon och Robin Östlund. 
    S.j.-royal-chacoon-1-210302-rt
    S.J. Royal Chacoon har gått från premierad till accepterad. Foto: Roland Thunholm

    Två hingstar har gått från premierad till accepterad:

    • S.J. Royal Chacoon 1429 DWB f -18 e Chacoon Blue u Cara I Z e Check In-Calato. Uppfödare Knut-Erik Halvorsen och Hanne Benrud, ägare Stall Rambron AB. 
    • Ontario ES 1452 KWPN f -19 e Kashmir van’t Schuttershof u Hosanne ES e Kannan-Lancer II. Uppfödare E Schep, ägare VDL Stud. 

    Mest använda accepterade hingstar 2021:

    • Faithful 9526 HANN f -17 e For Romance I u Daytona e De Niro-Mondriaan, uppfödare Jens Kvist, ägare Brolöten AB. 
    • Diamond Spring 9512 SI-UNIRE f -18 e Diamant de Semilly u Quidame Spring R.S. e Quidam de Revel-Cassini I. Uppfödare Az. Agr. Cinque Vie di Boninsegni Giuseppe, ägare Håkan Karlsson. 
    • Gameboy 9513 SWB f -18 e Gamelus R u Debussy (F.2) e Etrusco-Cortez, uppfödare/ägare Johanna Wall.
    • Coventry Moon 9530 SWB f -16 e Coventry u Sally Moon e Quite Easy-Lucky Light, uppfödare CJ Equestrian AB, ägare Caroline Johansson. 

    2022:

    • Special One 9620 BWP f -18 e Kafka vd Heffinck  u Linarette e Lamm de Fetan-Tresor, uppf Johan Lannoo, ägare Lena Zeiloth (Eklunda Stuteri).
    • Diamond Spring 9512 SI-UNIRE skm f -18 e Diamant de Semilly u Quidame Spring R.S. e Quidam de Revel-Cassini I. Uppfödare Az. Agr. Cinque Vie di Boninsegni Giuseppe, ägare Håkan Karlsson. 
    • Gameboy 9513 SWB f-18 e Gamelus R u Debussy (F.2) e Etrusco-Cortez, uppfödare/ägare Johanna Wall.

    Mest använda premierade hingstar 2021:

    • Oneofakind OM 1430 SWB f -18 e Total Hope u Zarella (50) e Blue Hors Zack-Ravallo. Uppfödare/ägare Oneinamillion Horses AB. 
    • S.J. Royal Chacoon 1429 DWB f -18 e Chacoon Blue u Cara I Z e Check In-Calato. Uppfödare Knut-Erik Halvorsen och Hanne Benrud, ägare Stall Rambron AB. 
    • Glasgow 1438 SWB f -17 e Grand Galaxy Win u Barcelona (76) e Figaro R-Bernstein, uppfödare/ägare Gränsbo Stuteri.
    • Lloyd 1428 SWB f -18 e London u Chavatina e Chacco Blue-Robin Z, uppfödare/ägare Fredrik & Martin Linell. 
    • Zezar Hästak1 1436 SWB f -17 e Casanova Hästak u Utopia Hästak e Cabachon-Cortus, uppfödare/ägare Hästak AB. 

    2022:

    • Try Me-K van Kattenheye 1453 BWP f -19 e Prestige van het Kluzebos u Guess des Hus e Vigo d’Arsouilles-Vivaldi du Seigneur. Uppfödare Annemarie Strobbe och Tony Raman, ägare Torbjörn Bredenlöw. 
    • Serious 1457 HANN f -18 e Secret u Fleur d’Amour e Fürst Romancier-Weltmeyer, uppfödare Heike och Hermann Bonhorst, ägare Lövsta stuteri AB.
    • Zino 1461 OLD f -18 e Zinedream u Bali e Acobat II-Turban Rose, uppfödare Sabine Toll, ägare Peter Falk och Björn Svensson.
    • Unique Ice T 1454 SWB f -19 e Crusader Ice u Corporal’s Chanell T e Corporal VDL-Opius. Uppfödare Camilla Edberg, ägare Loviseholm Stables AB. 
    Expandera

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden