Sverige
25 februari 2015 13:29

Svårt hitta lönsamhet i hästjobb

Hästföretagare har stor framtidstro och anser att deras jobb är meningsfulla. Men att få lönsamhet i företaget är en utmaning. Det visar två undersökningar gjorda av LRF Häst och Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Under 2014 har LRF Häst genomfört en enkätundersökning till hästföretagare om deras syn på lönsamhet och framtidsutsikter. HNS har också gjort en analys kring hästnäringens arbetsmarknad.
– Undersökningen om arbetsmarkanden visar att det finns ett antal positiva värden som vi bör förstärka ytterligare, såsom intressanta och meningsfulla jobb, möjlighet att ta eget ansvar samt bra arbetsklimat med samarbete och laganda, säger Sara Westholm, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på HNS, i ett pressmeddelande.

De delar som får lägre resultat i undersökningarna handlar om lönsamhet för företagarna samt lön, arbetstider och anställningstrygghet. För att komma till rätta med detta erbjuder LRF Häst och HNS utbildningsdagar i vår och via Hästföretagarcentrum ska man kunna erbjuda kurser och digitala verktyg till hästföretagare i hela landet.

– Undersökningen visar hur företagarnas omsättningsnivå har ökat med 44% jämfört med 2011 och att 40 procent vill utveckla sin verksamhet, bland annat inom marknadsföring och diversifiering, vilket tyder på framtidstro. Men företagarna har svårt att avsätta tid för kompetensutveckling och därför erbjuder vi nu olika webbaserade kurser som är helt kostnadsfria. Dessutom kommer Hästföretagarcentrum erbjuda fysiska utbildningar som genomförs av LRF Konsult och Flyinge, säger Erica Lindberg, chef för LRF Häst.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden