Sport
12 juli 2014 20:41
Ridsportplus

Svensk dressyr levererade

Dagens CDI3*-kür var formbesked för flera ryttare, lite av en testklass för många. Patrik Kittel var glad och lättad, Paulinda lätt euforisk och flera ryttare nöjda med att ha höjt sin lägstanivå trots dyra misstag. Läs hur de uppfattade sina ritter idag.

Svensk dressyr levererade
Emilie Nyreröd på Miata. Lotta Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Segrande Patrik Kittel var trött efter en intensiv dag och en spännande ritt, han hade haft flera träningar under dagen kombinerat med autografskrivning. En promenad genom Falsterbos tävlingsområde med Patrik innebär flera stopp. Fansen vill ha autografer, bli fotograferade tillsammans och Patrik är med på allt som en riktig idol. Dagens kür gav honom en påminnelse om Scandics yngre dagar.
– Idag var han riktigt het, nästan som när vi var här för första gången för flera år sedan, fin men het. Efter GrandPrix-klassen var han så otroligt lugn och fin. Ljudet var inte alls bra och det störde för det ökade hettan hos min häst som blev skrämd. Problemet var att ljudet var väldigt högt och sprakande på långsidorna, nästan tyst på kortsidorna. Det är svårt att rida till sin musik då.
– Det positiva var att han känns så bra och på gång, det var mycket som var riktigt bra idag som piaff, piruetter och passage. För mig är det så viktigt att han känns så arbetsvillig, glad och positiv till jobbet inne på banan. Scandic verkar säga till mig: Häng med nu husse, det här är kul. Den känslan är värd hur mycket som helst.
– Det är bra för honom att få gå lite lättare klasser, lite mer kravlöst och utan egentliga krav på prestation. Nu kan vi åka hem och träna, lägga om till att rida ett pass på morgonen under tävlingsdagar och finslipa, nu kan vi börja leka igen.

Emilie Nyreröd fick lite skrämselhicka av Miata när han snubblade rejält upprepade gånger i en ökning. Det blev trots allt en sjätte plats.
– Miata snubblade till i en ökning, sen en gång till, det kändes lite läskigt men sen efter några steg kom han tillbaka och då kändes det ok. Jag satt och kände efter om allt var ok med honom, redo att gå ut direkt om något inte var som det skulle. Men det kändes ok, det satt kvar i mitt huvud lite grann, jag kunde i alla fall göra om ökningen. Sen var det ju långt ifrån perfekt känsla, jag är otroligt glad att jag fick så pass bra poäng ändå. Jag tycker det är skönt att få genomföra kür här som senior i Falsterbo för första gången. Det här var jag inte särskilt nervös för, det var mer press med min 5-åring U.Bolt. Miata här i küren kändes som en ren bonus att få visa upp. Klart jag hade velat visa vårt allra bästa men ändå, det känns bra att jag kunde fullfölja.

Flera av Anna Svanbergs team såg hennes kür för första gången såsom Hermes uppfödare Ann och Torsten Pehrsson. De hade inte möjlighet att se den i Kristiansand när det gav NM-guld.
– Det är fantastiskt att få se den i verkligheten och dessutom här i Falsterbo, det känns stort, menade Ann Pehrsson.
Anna Svanberg fick ett omslag till galopp och någon liten miss i en bytesserie men annars var det ett fint program till ett Madonna-medley.

Malin Hamilton var nöjd men kände sig lite ringrostig.
– Det kändes jättebra på träning så jag blev lite tagen av att vi faktiskt var lite rostiga i tävlingsmomentet. Men vi behöver båda två ett antal tävlingar på oss för att komma igång igen. Det är otroligt roligt att vara tillbaka och dessutom vara här. Jag är så himla glad för att han är frisk och med oss, det känns otroligt kul och jag är helnöjd med dagens kür.

Paulinda Friberg red sin första tävlingstart efter olyckan på säkerhet, i küren ville hon satsa mer – om det kändes ok för henne i kroppen.
– Jag vill direkt tacka bästa tränaren Kerstin André och idag växlade jag upp. Om jag red på femman av tio växlar i GP:en så la jag minst i sjuan idag. Di Lapponia var nästan för taggad men det var bra ändå. Jag fick inte riktigt ner henne i treans växel till skritten men jag är glad och nöjd ändå för idag hade jag inte ont i kroppen.
– Känslan av att ha din häst helt och hållet framför dig är fantastisk, bara lägga till och lätta så lyder hon min minsta vink. Det är bara några gånger sedan vi tränade och jag inte kunde sitta ner i mellantraven för det gjorde så vansinnigt ont. I GP:en var jag så försiktig, jag ville så gärna ge Di Lapponia en bra runda, kanske var jag lite återhållen själv också.
– Idag var det helt annorlunda, idag körde jag ända in i kaklet.

Bo Jenå, förbundskapten, var riktigt glad efter Paulindas ritt innan han ens fått konstaterat att det var nytt PB, personbästa för henne.
– Fantastiskt bra ritt, hon går in och visar direkt en hög svårighetsgrad med piaff och övergångar, helt enkelt visar det bästa hästen har. Mer än ok, det var definitivt en av de bästa ritterna idag.

Resultat

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden