Världen
7 januari 2020 15:20
Ridsportplus

Svensk krishantering på tävling i Australien

Extrem situationIgår berättade svenska Catarina Queckfeldt Luczak för Ridsport om hur det är att leva med brandröken utanför stalldörren. Hon sa också att de kommande världscuptävlingarna på Boneo Park är ett välkommet inslag i brandkatastrofens vardag. Om mindre än en vecka flyger Jaana Alvesparr hit för att vara chief steward på plats. Med sig har hon svenska krismanualer.

Svensk krishantering på tävling i Australien
Jaana Alvesparr förfäras liksom många andra över bilderna från Australien där människor tar skydd med sina hästar ute i havet. Foto: Lotta Pictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Jaana Alvesparr är ett bekant ansikte i stora tävlingssammanhang. Både i rollen som huvuddomare och FEI-steward med OS-erfarenhet. Nästa vecka flyger hon till brandhärjade Australien för att arbeta som chief steward på världscuptävlingarna på Boneo Park – och trots att det är fjärde gången hon åker är det första gången hon inte vet vad hon kommer att möta.

    – Vi måste vara förberedda på allt, säger Jaana Alvesparr som främst tänker på tävlingsryttarnas mentala skick.

    Tävlingarna på Boneo Park hör till landets främsta och hit reser ryttare från hela Australien samt även australier som är baserade i Europa.
    – Vi vet inte hur resan till Boneo Park har varit, om alla ens lyckas ta sig dit. Vi vet inte vad de lämnar bakom sig och vad som kan hända hemma medan de är borta på tävling – och då tänker vi att vi måste ha en plan för hur vi hanterar det, säger Jaana Alvesparr som har stor vana från att jobba i olika krissituationer med ungdomar samt sorgbearbetning.

    Krismanualer från Falsterbo

    Hon har även lång erfarenhet från krishantering i tävlingssammanhang, bland annat från att ha arbetat med Malmö City Horse Show och Falsterbo Horse Show i många år. Men den här typen av trauma är nytt territorium.
    – Jag kommer att ha med mig jättefina krismanualer hemifrån – egentligen är det planen som från början kommer från fälttävlan, säger Jaana Alvesparr.

    Boneoarena
    Ridsportanläggningen Boneo Park i samband med australiska mästerskapen i hoppning i november 2019. Foto: Equestrian Australia

    Främst handlar det om vilken typ av beredskap som behövs och vilka människor man knyter till sig. Förutom chief steward kommer den särskilda krishanteringsgruppen även att bestå av huvuddomaren, tävlingsledaren på plats, australiska ridsportförbundets representant samt en kurator och en präst.

    Jaana Alvesparr håller daglig kontakt med sina stewardkollegor på plats inför resan. Även vissa av dem kommer från brandhärjade områden. Dessutom kommer det två stewarder som ska tränas upp inför OS. Skillnaden på Boneo Park och andra tävlingsplatser är att man som FEI-funktionär är med och bygger upp tävlingen från start, vilket också underlättar i en mycket extrem situation.

    – Det viktiga är att vi är där från början och kan skapa en strategi både för hur vi tänker kring hästar och ryttare. Även om det är ryttare som kommer från än så länge trygga områden, kanske de är oroliga över hur det är med deras nära och kära.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym