Fälttävlan
18 maj 09:41
Ridsportplus

Svensk teknik räddar liv

SäkerhetMed egna medel och mot hårt motstånd har han drivit utvecklingen av säkerheten i fälttävlan i 15 år. ”Det går inte att vara artig om man ska ha bort dödsfall”, säger Mats Björnetun, som numera kan luta sig mot data i sitt utvecklingsarbete.

Svensk teknik räddar liv
Rivningsbara hinder i fälttävlan blev verklighet tack vare Mats Björnetun. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den samlade datan från alla olyckor i fälttävlans terrängprov sedan 2016 visar att 70-åringen från Frändefors i Dalsland haft rätt hela tiden: rivningsbara hinder räddar liv. Det handlar framför allt om att rivningsbara hinder har hjälpt till att minska de fruktade rotationsfallen, där hästen slår runt och inte sällan landar på ryttaren som flyger före hästen över hindret. 

    Jag har varit med och förändrat sporten i grunden.

    När Mats Björnetun började utveckla MIM-hindren 2010 var långt ifrån alla i omgivningen helt övertygade om det lyckade i att terränghinder skulle kunna rivas om de slogs i med en viss kraft och i en viss vinkel.

    Fakta

    Nya internationella regler för ökad säkerhet 2024

    • Bandesignern ska lämna en rapport om terrängen till FEI senast tio dagar efter tävlingen. 
    • Att göra en ny anridning efter olydnad på ett rivningsbart hinder i terrängen kommer att leda till uteslutning. 
    • Efter ett fall i terrängen rekommenderas att ryttaren intervjuas av någon ur Ground Jury och eller TD:n gällande omständigheterna kring fallet. Detta för att samla kunskap om fall och hur de kan förebyggas ännu mer. 
    • Hinder som orsakar flera fall ska i ännu större utsträckning tas bort ur tävlingen under pågående klass. 

    Källa: FEI

    Expandera

    – Jag har aldrig bett någon om lov att göra detta. Det går inte att vara artig om man ska ha bort dödsfall, det är bara att köra över folk om det behövs, säger han.

    MIM-tekniken är numera obligatorisk på vissa hindertyper, som till exempel rättuppstående varianter. All data som kommit har ökat Mats Björetuns motivation att utveckla MIM så att tekniken fungerar på alla hindertyper. 

    – Det ska gå att göra MIM-hinder av alla hindertyper, säger han bestämt. 

    Raketforskaren Dave Voss, USA, hittade en lösning för MIM när det gäller sneda språng, alltså när hästen hoppar riktigt snett över hinder. Detta efter att ha varit på kurs för Björetun för några år sedan. Systemet med pinnar används också på en del håll. Men något egentligt utvecklingsarbete för säkerheten i terrängen pågår för övrigt inte utanför Dalsland. 

    Mats Björnetun Årets Hederspris Mim-hinder
    Mats Björnetun fick Årets hederspris vid Ryttargalan 2023. Foto: Kim C Lundin

    – Det är mitt sätt att betala tillbaka till sporten, säger Mats Björnetun, som belönades med Ryttargalans hederspris för sitt utvecklingsarbete i november 2023. 

    – Det var häftigt, klart att jag är stolt över priset.  Jag har faktiskt varit med och förändrat sporten i grunden. Och det har gått snabbt, säger Mats Björnetun.

    Fakta

    Statistik om fall i terrängen

    • De fruktade rotationsfallen i terrängen har minskat från två rotationsfall på 506 starter till ett rotationsfall på 851 starter från 2014 till 2023, med en ständigt fallande kurva under de nio åren. 
    • Av totalt 1 615 hästfall vid terränghinder under åren 2016-2023 skedde 200 vid ett rivningsbart hinder. Totalt skedde 1 827 fall i terrängen, alltså 212 fall utan att något hinder var inblandat. 
    • 56 fall ledde till allvarliga skador hos hästen.
    • 48 av de allvarliga skadorna var i samband med att terränghinder hoppades, fem av dessa 48 hinder var rivningsbara. Övriga åtta fall som ledde till allvarliga skador skedde utan att hinder hoppades. 
    • Icke rivningsbara hinder av oxer-karaktär, till exempel bord, och lådor med rundade överkanter, tillhör de hindertyper som orsakar flest fall. 
    • Att ha ordentligt med ris högst upp på hindret har länge ansetts vara ett sätt att göra terränghinder säkrare. Men den samlade datan sedan 2016 visar tvärtom att den hindertypen är ett av dem som orsakar flest fall. 
    • Det finns stöd för att om det går att applicera MIM-tekniken på de fyra hindertyper som orsakar flest fall, kan antalet fall totalt minska med 50 procent.

    Källa: Equiratings har tagit fram statistiken på uppdrag av FEI.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 7/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym