Avelsnyheter
30 maj 2014 13:25

Medlemmar utsatta för diskriminering av avelsförening

För två år sedan anmäldes Svenska Connemarasällskapet av några medlemmar som kände sig diskriminerade. Nu har Svenska Connemarasällskapet fått ett föreläggande av länsstyrelsen.

Hingstar vars avelsvärdesbokstav inte höjdes upp trots att de var berättigade till det, hingstar som var tvungna att prövas om i Sverige för att registreras trots godkänt resultat i annat land. Problem att byta avdelning i stamboken när en hingst blivit kastrerad. Det är några av de punkter som Svenska Connemarasällskapet anmälts för av några medlemmar i föreningen.

Anmälan skickades till länsstyrelsen i Halland i mars 2012 och först nu, två år senare, har beslut fattats. En av anmälarna bedriver ett connemarastuteri.
– Vi har två hingstar, varav en vann ungponnychampionatet som 5-åring och ungponny-SM som 6-åring, vilket ordföranden sa att han inte visste om och därför inte blev omnämnd i årsberättelsen. Men ändå fick inte han en höjd avelsvärderingsbokstav. Ordföranden har också åkt hem till en uppfödare för att avelsvärdera den hingsten gratis, trots att vi andra måste åka till tester och betala, säger han och fortsätter:

– De har skrämt andra till tystnad. Vi har blivit trakasserade nu i två år sedan vi anmälde. Det här är inte riktigt.

– Här finns två felaktiga påståenden. Den hingst som nämns fanns med i vår verksamhetsberättelse. Jag har inte varit hemma och avelsvärderat en hingst hemma hos uppfödaren. Hingsten blev värderad i samband med en avelsvärdering och det var inte gratis, säger föreningens ordförande Anders Gustafson.

Svenska Connemarasällskapet måste nu enligt länsstyrelsens beslut se till att följa Jordbruksverkets godkända plan och riktlinjer samt se över stamboksregistret så att alla hästar i stamboken finns registrerade på rätt plats. Dessutom ska de återkomma med en lista till länsstyrelsen över ändringar som gjorts samt en åtgärdsplan för att undvika framtida diskriminering och registreringsbrister.

Svenska Connemarasällskapet har i beslutet svarat på anmälningarna, där de bland annat sagt att de inte uppfattat att de utsatt någon för diskriminering.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden