InternationelltEtt helt gäng svenskar gav förbundskapten Fredrik Bergendroff raka besked när det gäller var de står inför OS-uttagningen, vid helgens observationstävling i tyska Marbach. Förbundskapten är bland annat nöjd med det jämnare och tidsbesparande flytet i terrängen som kunde ses hos flera av svenskarna. "Det är bara att fortsätta fila på den tekniken," säger han.
Svenska ekipage visade OS-klassen i Marbach: ”Vänder och vrider på allt”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I den nästan 50 ekipage stora korta fyrstjärniga klassen höll Louise Romeike och superbegåvningen Caspian (ZfDP val f -14 e LB Crumble-Heraldik xx, uppf Hans Beil, äg H, M och L Romeike) ihop det hela vägen efter att endast lagt till 0,8 straff för tiden på sitt dressyrstraff 31,7 och sluta fyra.
Det här med tiden i terrängen är ett område där vi har identifierat att vi har tappat mer än vad vi tror att vi behöver.
Fredrik Bergendorff.
Skimmelvalacken, som verkar ha stor kapacitet som helst, fick lördagens fyrstjärniga terräng att se ut som småpotatis och studsade enkelt genom söndagens avslutande hoppning felfritt.
– Ekipaget stärkte verkligen sina aktier inför Paris. Caspian är en väldigt speciell häst och vart man än kommer i fälttävlansvärlden pratas det om honom. Frågan är bara om det kanske är för tidigt för honom med OS i sommar. Vi får vara kloka med honom men där finns det nog ingen bättre än hans ryttare att göra en plan, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.
Framför sig i prislistan hade den Tysklandsbaserade svenskan idel fransmän med Astier Nicolas och 13-årige Babylon de Gamma som vinnare på sitt dressyrstraff, 28,0.
Fler felfria
Louise Romeike var inte den enda svensken som hoppade felfritt i CCI4*S på söndagen. Frida Andersén och Box Leo, som har gått både VM och EM, slog till med en nolla som lyfte ekipaget från en 16:e plats efter dressyr och terräng till en elfteplacering. Även EM-ekipaget Amanda Staam och Corpoubet At satte nollan vilket gav dem en skjuts uppåt från 20:e till 14:e plats medan Amanda Andersson och Double Carat fick med sig 0,4 straff för tiden och slutade tia. Aria Ramkali och Flanders slutade på plats 14.
– Corpoubet är en fantastisk hoppare och det visade han igen. Han stärkte sina aktier inför OS. När det gäller Double Carat så tycker jag den blir bättre för varje gång jag ser den, men där är det lite tidigt för ett OS nu, säger Fredrik Bergendorff.
– Box Leo är stadig och stabil på nivån med en fantastisk ryttare i sadeln, fortsätter Bergendorff om SWB-valacken som förmodligen är den mest givna i svenska OS-laget om han får vara frisk.
Mindre av tidskrävande bromsande
Generellt såg de svenska ekipagen ut att ta sig an terrängen med ett annat flyt – mindre av tidskrävande bromsande och gasande i anridningar men ändå på ett sätt som såg säkert ut. Fredrik Bergendroff berättade i augusti att landslagsekipagen har börjat använda ett digitalt verktyg för att ha koll på exakt vilket tempo de håller i terrängen.
– Det ser ut som det börjar ge resultat nu. Vi vrider och vänder på allt och det här med tiden i terrängen är ett område där vi har identifierat att vi har tappat mer än vad vi tror att vi behöver, säger förbundskaptenen.
– Det ser ut som att det börjar komma naturligt för alla, och de hjälper också varandra vidare i detta. Det är bara att fortsätta fila på den tekniken.
För VM- och EM-ekipaget Sofia Sjöborg och Bryjamolga van het Marienshof Z blev det ett ordentlig kliv uppåt i resultatlistan efter den 39:e plats ekipaget hade efter dressyren och det blev en 18:e plats till slut.
I den långa fyrstjärniga klassen avslutade Frida Andersén och Stonehavens Baby Blue (ISH sto f -14 e Bonmahon Master Blue-Carrick Diamond Lad, uppf Daniel Irish, äg Andreas Johansson) med en snygg runda som dock gav ett lite snopet nedslag i söndagens hoppning efter att kommit något nära på en oxer.
”Växte under terrängen”
Men ekipaget, som gjorde klassens snabbaste terräng på lördagen, höll sig kvar på sin tredje plats.
– Hästen växte verkligen under terrängen i går och det ska bli spännande hur den utvecklas. Jag ifrågasatte om den var bra nog för några år sedan, men det har verkligen fått äta upp nu. Hon kan vara en tänkbar reservhäst för Frida till OS, men det beror ju mycket på vad som händer med andra ekipage och så, säger Fredrik Bergendorff.
Australiens veteran Andrew Hoy och Vassily de Lassos vann klassen som hade nio startande.
Denna tävling var den andra av tre viktiga observationstävling för de svenska ekipagen som vill till OS. Nästa är i tyska Luhmühlen 12–16 juni. De långa listorna inför OS är redan inlämnade, men inte offentliga till skillnad mot i EM och VM. Endast ekipage som är med på långa listan kan anmälas till Paris.
Fakta
Kapten Bergendorffs väg till Paris
Tre tävlingar har valts ut för den svenska fälttävlansryttare som vill till Paris:
- 24–28 april. Saumur, Frankrike.
”Saumur finns med för att det är en tävling där alla kan lära sig mycket. Det gäller både dem som ska till OS och de som inte kommer att åka till Paris. Det är en klassisk bana som ger mycket kunskap, en väldigt naturlig bana.” - 9–12 maj. Marbach, Tyskland.
”Marbach har vi valt för att där brukar det vara bra banor och en chans att mäta sig med de bästa tyskarna som säkert kommer att vara där. Tävlingen ligger också bra till i tiden.” - 12–16 juni. Luhmühlen, Tyskland.
”Luhmühlen ligger också bra i tid som den sista tävlingen innan OS. Det brukar alltid vara bra banor och underlag där oavsett väder.”
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på