Dressyr
19 augusti 2019 20:52
Ridsportplus

Svenska EM-laget om sina mästerskapshästar

EM i RotterdamEn har en lugnande inverkan på andra hästar, en annan blev inte inriden förrän han var sju år, en tredje lär sig allt plättlätt och den fjärde är väldigt känslig. Det svenska laget i paradressyr på EM i Rotterdam berättar om sina hästar och sina medaljchanser inför mästerskapet som börjar med hästbesiktning på onsdag.

Svenska EM-laget om sina mästerskapshästar
Lena Malmström, förbundskapten Agneta Aronsson, Anita Johnsson, Felicia Grimmenhag och Louise Etzner Jakobsson är redo för EM-äventyret. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är ett lite slitet gäng dressyrryttare som tar emot pressen intill arenan där EM i paradressyr ska avgöras den här veckan.

    Resan till Rotterdam i Holland har varit lång och känns av så här nära efter att de kom fram.
    – Min häst var lite arg när han gick av lastbilen. Han tyckte nog att det räckte. Men när han hade fått ett gå pass var han hur lugn som helst, säger Felicia Grimmenhag.

    Sveriges förbundskapten Agneta Aronsson har tagit ut samma ryttare som red EM i paradressyr i Göteborg för några år sedan. Det är Anita Johnsson i grad 1, Felicia Grimmenhag i grad 3, Louise Etzner Jakobsson i grad 4 och Lena Malmström i grad 5.

    EM-arenan ligger i en stor park och vinden letar sig in mellan de träden och stigarna som ringlar sig runt området.
    – Det känns stort och roligt och spännande att vara här, säger Lena Malmström.

    När kvartetten börjar prata om sina hästar är dock reströttheten som bortblåst.

    Ridsport
    Louise Etzner Jakobsson och Zernard på Ryttar-VM i Tryon förra året innan valacken fick fång. Nu är ekipaget en av guldfavoriterna på EM i Rotterdam. Foto: Roland Thunholm

    Louise Etzner Jacobsson tog både brons och silver 2017 och är en av medaljfavoriterna tillsammans med Zernard (SWB val f 2003 e New Balance-Lester, uppf Ann-Christine Larsson & Bengt Ohlsson, äg Katarina Qvarnström). De har också tagit medaljer på paralympics och är ankare i det svenska laget.

    Han tycker om allt och alla i sin omgivning, även andra djur. Louise Etzner Jakobsson om Zernard.

    Zernard är den snälla killen i bland hästarna i det svenska laget.
    – Han är en otroligt vänlig individ. Han tycker om allt och alla i sin omgivning, även andra djur, säger Louise Etzner Jakobsson.
    – Alla hästar som kommer hem till oss blir lugna i hans närvaro.
    – Men han gillar att busa också men det får han bara göra när jag linar honom. Han vet så väl att han inte får busa när jag sitter på.

    Felica Grimmenhag och Tarot E tog personbästa och en femte plats i küren.
    Felica Grimmenhag och Tarot E. Arkivbild: Jenny Schwieler Staaf

    Louise Etzner Jakobsson har inget problem med att vara en av guldfavoriterna:
    – Nej. Det är realistiskt. Holländskan som är favorit har jag slagit flera gånger, men hon tog tre guld i Tryon och har fördelen av hemmaplan. Men jag ska göra ett försök.

    Började med Tarot

    Felicia Grimmenhag började sin internationella karriär med Tarot (SWB val f född 2003 e Rubinrot-Allegretto, uppf Kicki Månsson, äg Jan-Olof Wannius, Ulrika Hedin, Jan Fristedt, Charlotte Haid-Bondegaard och Patrik Kittel) som är med i Rotterdam. Hon har massa NM-medaljer och både hon och valacken är sugna på att sätta i gång tävlandet.

    Och så är han väldig lättlärd. Det kan bli lite negativt ibland för när han lärt sig något så gör han det innan jag vill att han ska göra det. Felicia Grimmenhag om Tarot.

    – Han är verkligen på gång, säger Felicia Grimmenhag om sin häst.

    – Han är en väldigt rolig och känslig häst. Och så är han väldig lättlärd. Det kan bli lite negativt ibland för när han lärt sig något så gör han det innan jag vill att han ska göra det. Jag måste försöka förekomma honom. Och så kan ha ha problem med sitt fokus och behöver aktiveras hela tiden.

    – Nu vill jag njuta inne på banan av att visa upp den här fina hästen.

    180316_internationellarsdebutmedseger_jennyschwielerstaaf
    Anita Johnsson och Dear Friend. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Anita Johnsson har också rutin och erfarenheter från en lång rad mästerskap, två paralympics, ett VM och tre EM med ett EM-brons från 2011 på meritlistan. Med Dear Friend (HANN val f 2008 e Don Henrico-Wolkenstein II, uppf Hans-Hermann Hinch, äg Anita Johnsson och Helena Ager) har hon deltagit i paralympics, EM och flera NM.

    Han har en sån utstrålning och så är han väldigt känslig. Anita Johnsson om Dear Friend.

    Han var sju år när Anita Johnsson hittade honom via en annons i Vadstena och då var han inte inriden.
    – Jag fick börja från början att bygga upp hästen, hade hjälp av fysioterapeut. Det har tagit lite tid och jag har skyndat långsamt.

    Föll för utstrålningen

    – Det jag föll för är hela hans utstrålning. Han har en sån utstrålning och så är han väldigt känslig, jag fastnar alltid för känsliga hästar.
    – Mitt mål här är att ta mig till kürfinalen.

    Lena Malmström kommer med en ny mästerskapshäst, Fabulous Fidelie (SWB sto f 2012 e Floricello OLD-Don Romatic, uppf/äg Lena Malmström), som var med och tog ett lagbrons på senaste NM i Norge.

    Hon kan busa till det ganska ordentligt. Lena Malmström om Fabulous Fidelie.

    – Det är en 7-åring som har fått föl så jag förväntar mig inte att hon ska prestera på topp, säger Lena Malmström som har tagit hjälp av Stefan Jansson med utbildning av sin uppfödning.
    – Hon är jättefin med alla kvaliteter och så är hon. väldigt vacker.
    – Men hon kan busa till det ganska ordentligt och det kostar ju poäng. Och så är det ju inte så roligt att komma till ett EM och hästen hoppar runt. Men tävlingsmässigt har hon varit ganska cool med miljön bland annat på Strömsholm.

    EM i Paradressyr startar på onsdag med individuella klasser i två dagar. Lagtävlingen rids fredag och lördag, och de åtta bästa ryttarna i varje grad rider om kürmedaljer på söndag.

    Arrangörens hemsida

    Start- och resultatlistor

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden