StoraffärTvå välkända svenska hästkliniker ingår numera i den tyska Altanogruppen, en sammanslutning av hästkliniker. "Vi får det bästa av två världar", säger Axel Wallman, veterinär och delägare i Mälaren Hästklinik.
Svenska hästkliniker blir tyskägda
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Redan för ett år sedan gick den första svenska hästkliniken in i den tyska ägargruppen. Det var Hästklinik Florian L med verksamhet i Landvetter och Kungsbacka.
− Det är så lätt att tro att vi pratar riskkapitalbolag, men det är det icke, säger Florian Lackner, veterinär som driver klinikerna.
Altanogruppen
Kliniker i flera länder
Altano Gruppe GmbH startade 1961 i tyska Appelhüsen. 2017 gick den schweiziska investmentgruppen Ufenau Capital Partners in som majoritetsägare och sedan dess har Altanogruppen vuxit kraftigt. I dag har koncernen 29 kliniker med tillsammans 250 veterinärer som medlemmar. Då är senaste medlemmen Mälaren Hästklinik inte medräknad.
Klinikerna finns främst i Tyskland, men även i Nederländerna, Danmark samt sedan ett år tillbaka i Sverige, genom Hästklinik Florian L.
Bland medlemmarna finns SMDC, Sporthorse Diagnostic Medical Centre, i Nederländerna. Där är veterinären Erik Bergman verksam. Han har varit FEI-veterinär vid såväl VM som OS.
− Den schweiziska fonden som är huvudägare ska så klart placera sina pengar väl, men de kräver inte maximal vinst, utan grunden är ett intellektuellt samarbete. Dessutom är vi hästkliniker inte bara inköpta av Altanogruppen, utan vi har också återinvesterat en del av det kapitalet i Altanogruppen, så att vi är delägare där.
Tvekade om att ingå i en koncern
Florian Lackner säger att han först var tveksam till att bli en del av en större koncern.
− Men efter ett år är jag lyrisk. Jag ser bara fördelar. Vi kan ha ett utbyte av både kunskap och specialister mellan klinikerna.
Mälaren Hästklinik har nyligen blivit en del av den tyska koncernen, och det är inte första gången kliniken blivit uppvaktad av utländska intressenter, säger veterinären och delägaren Axel Wallman.
− Tidigare har det inte varit intressant, men det här upplägget innebär att vi fortfarande är delägare, men en nivå upp, så att säga. För oss är det otroligt viktigt att ingen lägger sig i hur vi jobbar, och vi har garantier för att så inte kommer att ske i den här konstellationen.
Kritikern ser fördelar med nätverk
Axel Wallman har tidigare i olika sammanhang förespråkat vikten av självständiga hästkliniker.
− Med Altanogruppen får vi det bästa av två världar. Vi har kvar 100 procent av vårt självbestämmande över kliniker, behandlingar och prissättning, och styrelsen är densamma. Samtidigt får vi tillgång till den kompetens som finns i nätverket och kan vara med och driva den medicinska utvecklingen.
− Syftet med Altanogruppen är inte att mjölka pengar eller driva resultat, utan att arbeta långsiktigt. Vi har länge arbetet med att utöka vårt nätverk utanför Sverige för samarbeten och utbyte av information om till exempel nya behandlingsmetoder, ny utrustning men också utbildning och utbyten för personalen, så detta är vad vi har sökt för att utvecklas.
Syftet med Altanogruppen är inte att mjölka pengar eller driva resultat, utan att arbeta långsiktigt
Axel Wallman
Floran Lackner har under sitt första år med Altanogruppen märkt skillnad på flera sätt.
− Vi genomför utbildningar online, vi har en plattform för att diskutera röntgenbilder, och vi kan låna personal mellan de olika klinikerna.
− För ett tag sedan hade jag en häst med svamp i näsan, som inte gick att få bort trots upprepade behandlingar. Jag lade ut en fråga på gruppens intranät och fick 22 svar av specialister. Det räddade den hästens liv.
Kan utbilda egna specialister
Altanogruppen samlade till en början hästkliniker i Tyskland, men har nu även kliniker i Nederländerna, Danmark och Sverige. Inom Altanogruppen finns i dag 29 kliniker med 250 veterinärer, däribland några av Europas främsta specialister.
− Den franske luftvägskirurgen Fabrice Rossignol som kommer till oss en gång i månaden och opererar, är nu en del av vårt nätverk, säger Axel Wallman.
− Erik Bergman från SMDC Holland som är OS-veterinär för FEI kommer ofta till oss. Han ingår också i gruppen och det ser vi som en stor tillgång. Vi bygger också våra egna utbildningssystem, tar in veterinärstudenter på praktik och kan erbjuda residencies för dem som vill bli specialister, säger Florian Lackner.
Flera av klinikerna i Altanogruppen är tydliga i sin marknadsföring med att de ingår i gruppen, men de svenska klinikerna har inte valt den vägen.
− Jag ville invänta Mälaren Hästklinik, och nu kan vi visa att vi är en stark grupp på marknaden. Sedan är det också så att kunderna inte kommer att märka så mycket av detta. Vi sköter våra kliniker själva och är inte styrda uppifrån. Vi är inte uppköpta, utan delägare i en större grupp, säger Florian Lackner.
Vi ser inte detta som någon stor sak gentemot kunderna
Axel Wallman
− Vi ser inte detta som någon stor sak gentemot kunderna, men har fått en del frågor, och då berättar vi. Det kommer säkert att märkas som ytterligare en energiinjektion i vårt arbete men i övrigt ändras inget i vår verksamhet. Skillnaden är att vi ingår i en grupp med mer muskler för att investera i ny teknik, och vår spelplan är inte bara Mälaren Hästklinik utan Europa, säger Axel Wallman.
− Samtidigt som vi delar med oss av vår erfarenhet och kunskaper får vi tillgång till den kompetens som finns i nätverket och kan vara med och driva den medicinska utvecklingen i Europa, fortsätter Wallman.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på