Hoppning
6 september 2021 19:30
Ridsportplus

Svenska hopprofilerna om nya OS-formatet: ”Något annat”

OS i TokyoDet nya OS-formatet i hoppning har varit ett hett diskussionsämne den senaste tiden. "Jag tycker inte att det alltid behöver vara som det har varit," säger nyblivne EM-medaljören Peder Fredricson.

Svenska hopprofilerna om nya OS-formatet: ”Något annat”
Sveriges guldlag vid OS i Tokyo med Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det nya OS-formatet med tre ekipage i varje lag och att allas resultat räknas samt att den individuella tävlingen avgörs före lagtävlingen har diskuterats länge nu.

  EM-formatet kanske selekterar den ryttare som i slutänden har presterat bäst i många rundor. Men det finns för- och nackdelar med båda formaten. Peder Fredricson.

  Det har främst handlats om hästarnas bästa, och kritikerna menar att det nya OS-formatet gör att ryttare kan känna sig tvingade att pressa sina hästar till att genomföra tävlingen.

  Steve Guerdat, Schweiz, som ingick i guldlaget på EM i tyska Riesenbeck, tog tillfället i akt att lyfta fram sin åsikt om detta i samband med presskonferensen efter prisutdelningen på lagtävlingen vid EM.

  Vill ha det klassiska formatet

  Han förespråkade det klassiska mästerskapsformatet med fyra ekipage i varje lag där de tre bästa resultaten räknas samt att lagtävlingen avgörs före den individuella tävlingen. Det var detta format som det nyss avslutade Europamästerskapet reds i.
  – EM-formatet kanske selekterar den ryttare som i slutänden har presterat bäst i många rundor. Men det finns för- och nackdelar med båda formaten, säger svenske hoppryttaren Peder Fredricson som har tagit individuella medaljer på båda mästerskapen.

  51363547789_f6b3e5d899_k
  Peder Fredricson och All In i OS-finalen i Tokyo där de visade prov på sin snabbhet. Foto: FEI/EFE/Kai Försterling

  När det gäller fördelar med det nya OS-formatet lyfter han att det är enklare att förstå.
  – Jag har hört att många tyckte OS var lätt att följa och lätt att förstå. EM-formatet är inte så enkelt. Det är viktigt för oss att tänka på hur ska få vår sport intressant och locka en ny publik, nya sponsorer och på sikt nya hästägare, fortsätter han.

  Börjar från noll

  OS-formatet innebär också att ekipagen börjar om från noll i finalen, i det traditionella formatet följer felen med hela vägen.
  – Man kan ju säga att det blir lite mer chansartat, säger Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona.
  – Det är ju två helt olika format, OS är något annorlunda än det traditionella. Och det kan det kanske få vara.

  Peder Fredricson är inne på samma linje:
  – Jag tycker inte att det alltid behöver vara som det har varit.

  Förbundskapten tror inte att de olika formaten kommer att påverka hur han tar ut sina lag till de olika mästerskapen.
  – Nej, jag vill åka med bästa möjliga lag oavsett, säger han.

  Snabbhet i OS

  Snabbheten har också blivit viktigare i OS nu.
  – Nu avgjordes OS med omhoppningar, så var det ju inte på EM, även om det börjar med en tidshoppning. Men egentligen gör det inte så stor skillnad för oss ryttare. Man ska gå in och göra sin felfria runda inom maxtiden och sedan när det är tidshoppning får man sätta upp galoppen lite, säger Peder Fredricson.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden