EM i paradressyr− Ibland kan jag se ryttare och tänka att du är för bra för den här graden. Men sedan när de går av hästen, ser man hur svaga de är.
Paradomaren Eva Andersson ingår i domarteamet på EM i paradressyr och hon imponeras av ryttarna varje dag.
Svenska paradomaren imponerad över ritterna

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
I bakgrunden pågår prisutdelning och medaljregn över Belgien, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Nederländerna, men det blir även en bronsmedalj i grad II till Norges Ann Cathrin Lübbe och La Costa Majlund.
Eva Andersson, dressyrdomare och paradressyrdomare, följer prisutdelningen från åskådarplats efter fem varma dagar i domarkuren.
− Att döma paradressyr är egentligen inget annorlunda mot att döma vanlig dressyr. Du dömer hur hästen går och hur den rids, och det är allt, säger Eva som imponeras av pararyttarna.
− De har fantastiskt fina hästar och de rider så bra.


Delas in i fem olika grader
Pararyttarna sorteras in i olika grader utifrån deras fysiska förutsättningar.
− En del grader är bredare, men alla ryttare är noggrant medicinskt klassificerade av proffs. Det som skiljer är att en del har lång erfarenhet av att rida, medan andra kanske inte har ridit så mycket innan och har börjat senare med sporten.
− Ibland kan jag se ryttare och tänka att du är för bra för den här graden, men det är inte mitt beslut. Och sedan, när man ser dem gå av hästen, ser man hur svaga de är. De har en fantastisk balans och känsla.
Är det roligare att döma para än vanlig dressyr?
− Ja, det är fantastiskt roligt. Alla är tävlingsinriktade men också väldigt hjälpsamma och hejar på varandra. Sen när det väl gäller är det strid på kniven
Vad säger du om de svenska pararyttarna?
− Deras utveckling är på väg uppåt. De har en hel del mer att komma med.
Lena Malmström hade en del funderingar på sin nya kür där hon ökat svårighetsgraden. Hur ska ryttarna tänka kring sådant?
− Överlag är mitt råd: Lyft det du är bra på. Gör inte svårare saker bara för att höja svårighetsgraden utan gå in på arenan och säg ”Wow” till domaren. Ingår svårighetsgraden inte på din nivå och du inte kan känna Wow, då kan det bli dumt. Då är det lätt att man missar lite och då åker poängen ner. I kuren är det viktigt att visa dina positiva sidor.
Är ryttarnas ansiktsuttryck viktigt?
− Det är absolut en fördel om de ser glada och tillfreds ut, men ett bistert uttryck är inget vi dömer upp eller ner på. En del ser alltid glada ut även om det går käpprätt åt skogen.
Första stora mästerskapet
För Eva Andersson är EM i paradressyr det första stora mästerskap hon dömer och hon har bara lovord att säga om tävlingsplatsen i Riesenbeck och om deltagarna.
− Alla älskar sina hästar och att vara här, och det är en fantastisk tävlingsplats.
− Nu fokuserar allt på Paralympics, men jag är inte kvalificerad att döma där. Däremot dömde jag Global Games, som är den största tävlingen inom Special Olympics eller Virtus som det också heter.
Special Olympics innehåller klasser för ryttare med psykiska funktionsvariationer.
Ridsports samlade rapportering om EM i dressyr och paradressyr
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på