Hoppning, Ponny
26 april 2021 11:33
Ridsportplus

Svenska ponnyryttare toppade i Belgien – siktar på EM

PonnyframgångarEtt helt gäng svenska ponnyryttare har visat framfötterna i belgiska Lier i helgen. Bästa GP-svensk blev Thea Gånehed som red in på en andraplats. Även Selma Staffare lyckades väl och placerade sig dubbelt i topp. "Det är klart att EM är med i målbilden", säger mamma Mia Staffare. Dessutom red Fanny Fridén hem segern på häst i ungdomstouren.

Svenska ponnyryttare toppade i Belgien – siktar på EM
Svenskarna som placerade sig i helgens GP i Lier med Liam Nilsson t v följt av tränaren Åsa Hellström på marken med Hot Lady Carthago, Selma Staffare på Munsboro Meg och Thea Gånehed. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var idel blågult i toppen när helgens ponny-GP över 1,25 avgjordes i belgiska Lier. Inte mindre än fyra svenskar lyckades placera sig bland de sex topplacerade i det 46 starter starka startfältet.

    Bästa svensk blev Thea Gånehed som red in på andra plats med MSH First Choice, dubbelt felfritt med tiden 37,99 sekunder i omhoppningen. Trea blev guldmedaljören från SM, Selma Staffare, med sin Hot Lady Carthago på tiden 37,99 sekunder. Med guldponnyn från SM, Munsboro Meg, red Selma Staffare i mål på klassens snabbaste tid, 34,04 sekunder. Ett förargligt nedslag placerade ekipaget på sjätteplatsen. Fyra blev Liam Nilsson med Cullintra Royal på tiden 38,02 sekunder.

    Vann klassen gjorde hemmaryttaren Laure TijskensNavayo med tiden 34,90 sekunder. Femma blev holländska Ava Eden van Grunsven med Fantasia på tiden 40,55 sekunder.

    Fannyfriden
    Fanny Fridén och Icole vann ungdomstouren efter en dramatisk omhoppning. Foto: Privat

    Dessutom drämde Fanny Fridén, landslagsryttare på ponny, till med seger i ungdomstouren över 1,30 med hästen Icole. Ekipaget gick i mål dubbelt felfritt med en marginal på fyra hundradelar till tvåan Rik Nauta från Belgien. Ungdomsklassen innehöll 51 startande.

    Under måndagen är det vilopaus och provtagning för EHV-1 innan flera av svenskarna nu fortsätter vidare till helgens tävlingar i österrikiska Lamprechtshausen, berättar Selmas mamma Mia Staffare för Ridsport.
    – Det blir lätt joggning för hästarna för att bli av med lite slaggprodukter efter helgens starter. Det känns skönt att kunna åka vidare direkt till Österrike sedan, istället för att behöva åka hem till Sverige igen innan nästa tävling, säger hon.

    Smittskyddet har varit på topp

    För många av ryttarna är det här första gången de tävlar sedan SM på Grevagården i vecka 44 – och stämningen är mycket god i det svenska teamet, berättar Mia.
    – Ungdomarna är väldigt glada i varandra. De springer och tittar och hejar på varandra. Vi är ett bra gäng här.

    Bland annat nämner hon Liam Nilssons felfria debut på häst i 1,40, som imponerade på hela svenskgänget.
    – Det var helt fantastiskt.

    Smittskyddsåtgärderna för hästarna har känts trygga, fortsätter hon. Alla har fått tempa och fylla i tempkurvor som sitter på boxdörrarna.
    – Vi har rest flera andra svenskar tillsammans och både på uppstallningsplatserna på vägen ner och i Lier har det fungerat väldigt bra. Allt är välarrangerat, boxarna har sett rena och fräscha ut, funktionärerna har varit väldigt tillmötesgående och allt har känts enkelt.

    – Vi har även haft med egen Virkon och desinficerat boxarna innan vi stoppat in hästarna. Vi har varit stått tillsammans med tre andra svenskar och längre ner i stallet har det varit ryttare från andra länder. Det har också varit funktionärer som har kontrollerat stallarna hela tiden, fortsätter Mia.

    För människornas del var det PCR-test som gällde på vägen ner, vilket nu får tas på nytt för att få komma in i Österrike. Krav på munskydd har gällt hela tiden, förutom på hästryggen.

    Equestrian Sport
    Selma Staffare red hem SM-silvret med Munsboro Meg i Falsterbo. Inomhus blev det guld. Foto: Roland Thunholm

    ”Klart att EM ligger med i målbilden”

    Banorna har varit välbyggda och ”mycket trevliga”, och som oftast när man kommer utanför Sveriges gränser stora för sin höjd. Med i Belgien finns tränaren Åsa Hellström som coachar flera av ekipagen på plats. Selma har även fått support av sin andra tränare, Gabrielle Young Shing Pettersson, som funnits med per telefon hela vägen, berättar Mia Staffare.

    Att bägge ponnyerna levererat på topp redan i säsongsdebuten känns väldigt bra.
    – Vi har bara haft Lady sedan i höstas och det här var första gången utomhus med henne. Med Tessie sa vi att Selma fick rida mot klockan, eftersom de känner varandra väl. Hade det inte varit för den där bommen ner hade det räckt till seger, men Selma var väldigt glad ändå. ”Nu vet vi i alla fall att vi kan vara snabba”, sa hon när hon kom ut från banan, berättar mamma Mia.

    – Ponnyerna är ganska olika, men bägge två passar Selma bra fast de är olika. Hon är väldigt lugn som ryttare, vilket jag tror passar Lady bra. Tessie ser väldigt lugn ut men hon har ett rejält pannben. Hon gillar bara vissa och visar klart och tydligt vem hon tycker om och inte. Men hon har ett hjärta av guld.

    Hot Lady Carthago kom som ung och grön med mycket bestämda åsikter till Wilma Hallberg, som gjorde en otrolig resa med den storhoppande skimmeln.  Dessvärre missade Wilma sin EM-chans på grund av åldersstrecket och pandemin.

    Även Team Staffare har haft sina små duster med det viljestarka stoet, men det är också det som gör att vissa ponnyer ”känns lite mer i hjärtat”. Det berättar Mia som till vardags jobbar med Lady från marken i stort sett varje dag.

    – Lady är som en lillasyster som hela tiden söker gränser. Hon är som den där väninnan som alltid ser till att det händer något kul. Tessie vet man var man har när det blåser. De har verkligen sina egna personligheter.

    Efter Lamprechtshausen är förhoppningen att komma med till tävlingarna i holländska Wierden. Team Staffare har anmält intresse för att bli uttagna.

    Både Selma Staffare och Thea Gånehed ingår i årets B-trupp på ponny. Än så länge finns det ingen A-trupp uttagen, men förhoppningen är att EM kanske kan hägra när det väl blir dags i slutet på sommaren. EM är absolut det stora målet för året, men det måste ske i rätt takt, menar Mia.
    – Det är klart att det ligger med i målbilden, men för Selmas del finns det ett EM nästa år också. Viktigast är att vi följer vår plan, att hästarna mår bra och att Selma kan utvecklas. Hur det blir med EM vet man inte förrän det är klart, men jag känner mig lugn och trygg i det vi gör.

    Hela resultatlistan i GP-klassen.

    Hela resultatlistan ungdomsklassen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden