Sport
30 juli 2012 20:35

Sara i delad ledning – Sverige trea!

Vilken fantastisk dag för Sveriges del! Sara Algotsson Ostholt i delad ledning och Sverige trea i lagtävlingen!

Sara i delad ledning – Sverige trea!
Sara Algotsson Ostholt och Wega leder OS i fälttävlan efter måndagens rafflande terrängmoment.

Texten nedan uppdaterades löpande under måndagen, med aktuella händelser, resultat och citat från ryttarna.

Läs mer om Saras fantastiska utgångsläge HÄR.

19.25 – Sara Algotsson Ostholt ligger i delad ledning inför morgonsdagens hoppning, tillsammans med Tysklands Ingrid Klimke, efter att Mark Todd dragit på sig ett ynka tidsfel på 0,4 straff. I lagtävlingen liggger Sverige på tredje plats, efter Tyskland och Storbritannien. Ludwig Svennerstål ligger sjua, Niklas Lindbäck som nummer 13.

Se klipp från Saras ritt här.

Det är en fantastisk bedrift att få hela laget i mål, dessutom med tre OS-debutanter – sammanlagt drog de som i nuläget ingår i laget (Sara, Ludwig och Niklas) på sig endast 3,2 straff för tiden. Otroligt!

Resultat

19.15 – Malin Petersen gav sig ut på Sofarsogood och fick till en finfin runda endast två sekunder över tiden.

19.05 – Ledaren efter dressyren, japanen Yoshiaki Oiwa, har en fantastisk häst i Noonday de Conde, men hästen kunde inte hjälpa sin ryttare att hålla sig kvar i sadeln på nerhoppet, hinder 20. Där fick Oiwa tugga gräs och därmed återstår bara en ryttare som kan putta ner Sara Algotsson Ostholt från toppen – siste startande Mark Todd.

18.55 – Niklas Lindbäck var stolt över sin häst Mister Pooh.
– Han fick jobba hårt i slutet, jag gav iväg för mycket tid i början och låg en halv minut efter. Vissa svängar låg jag ner, jag har aldrig ridit så fort. Han är tapper och fantastisk!

18.50 – Tyske Michael Jung visade hur en världs- och Europamästare rider en OS-bana – lugnt, rytmiskt och ”lagom” snabbt. Med en dubbelt felfri runda klättrade han till en tredjeplats i nuläget, men tog sitt lag upp till förstaplatsen. Sverige ligger nu på tredje plats i lagtävlingen, Sara Algotsson Ostholt är kvar i delad ledning, Ludwig är sexa, Niklas tolva.   

18.30 – Niklas Lindbäck startade lugnt men satte sedan upp tempot på Mister Pooh under banans gång, för att öka ordenligt mot sista hindret när han insåg att optimaltiden var nära – då var ekipaget farligt nära att gå omkull. Men Mister visade vilken klasshäst han är och höll koll på alla fyra benen hela vägen in i mål. 2,8 straff för tiden gör att Sverige nu klättrade i lagtävlingen – för tillfället ligger vi tvåa. Men det är väldigt tajt i toppen och det är en hel del ryttare kvar, och det är de tre bästa resultaten i varje lag som räknas. Niklas lär även förbättra sin individuella placering.

18.10 – Tävlingen stoppades ännu en gång då irländskan Camilla Speirs fått problem. De ligger nu drygt en timme efter ordinarie tidsschema.

17.30 – Sara Algotsson Ostholt stod för en riktig hjälteritt.
– Jag var väldigt nervös. Jag tappade en framsko redan efter hinder 5, och fick klara mig utan brodd så hon halkade ordentligt några gånger. När jag kom i mål hade hon tappat den andra framskon också.

17.10 – Att se Sara Algotsson Ostholt och hennes helt fantastiska svenska häst Wega leka sig runt banan gav gåshud – Wega är verkligen en världshäst! Trots att hon inte är en av de lättare hästarna i typen galopperade hon runt banan utan några problem, och korsade mållinjen precis på optimaltiden. Inställningen hos stoet är glasklar – hinder är till för att övervinnas! Sara går upp i delad ledning med Ingrid Klimke, Ludwig är fyra.

16.45 – Tyska Ingrid Klimke, som har en mycket säker terränghäst i Butts Abraxxas, susade i mål inom tiden och tog därmed över ledningen på dressyrpoängen 39,3. Den 15-årige valacken är dock inte en lika säker banhoppningshäst. Ludwig ligger trea i nuläget.

16.20 – Ludwig Svennerstål var strålande glad efter målgång.
– Det gick snabbt, men det var ju tanken. Hästen är fantastisk! Hindren var inte så svåra men det blir ändå svårt när det ska gå fort. Jag hade en jättebra känsla, det här är det bästa hästen har gjort.

Se Ludwigs ritt här.

16.05 – Vilken kyla han visar, OS-debutanten Ludwig Svennerstål som blir 22 år i år – om vi har kung Roffe i hoppningen har vi fått en prins Ludwig i fälttävlan! Efter att ha fått en betydligt längre uppvärmning än planerat, på grund av alla avbrott i tävlingen, gick han ut och levererade en ritt i absolut världsklass! Bra tempo, i mål endast en sekund över tiden, och mycket bra ridet på alla svårigheter. En andraplats i nuläget, fantastiskt!

15.50 – Så är tävlingarna igång igen, nästan 40 minuter försenade. Det är ännu oklart hur det är med kanadensiskan som gick omkull. Arrangören meddelar att hennes tillstånd är ”stabilt”. Hon är förd till sjukhus med ambulans.

15.15 – Nu är tävlingen stoppad igen, då kanadensiskan Hawley Bennett-Awad gått omkull och fått sin häst Gin & Juice över sig. Hästen satte av utan sin ryttare längs banan och såg ut att ha klarat sig bra. Det är ännu oklart vad som hänt med ryttaren, men ambulansen är ute på banan.

14.40 – Tävlingen stoppades under 15 minuter, men är nu igång igen, efter att vitryskan Alena Tseliapushkina gått omkull med Passat. Ryttaren är okej och hästen står på benen, men verkar ha skadat ena frambenet. Valacken kördes från banan i djurambulans.

14.20 – Linda Algotsson sträckte näven i luften när hon passerade mållinjen med La Fair – felfri på hinder men med 20 straff för tiden. La Fair klarade svårigheterna utmärkt, var försiktig i det stora nedhoppet och lyssnade lydigt när Linda kom ut lite långt på bågen till smalhindret efter. På den smala smala häcken, hinder 24, var stoet spikrakt.
– Vi gav allt, hon bara åt hindren. Vi tappade lite tid i nerförsbackarna, men hon var fantastisk och hoppade allt fint. Hon var grym, sa Linda efter målgång.

Se film från Lindas ritt här. 

13.50 – Amerikanen Boyd Martin var först ut på den 5 728 meter långa terrängbanan, klockan 13.30 svensk tid. Han klarade banan fint, och gick i mål nio sekunder över optimaltiden, som ligger på tio minuter och tre sekunder. Tempot man ska rida för att klara tiden är 570 meter/minut.
– En fantastisk känsla. Min häst hoppade banan jättebra, även om det var lite halt på två ställen, kommenterade Boyd Martin ritten.

Andra ryttaren, Christopher Burton från Australien, höll bra fart hela vägen och klarade tiden med råge, 9,47.

Ryttarna släpps iväg med fyra minuters mellanrum och ska ta sig över 28 hinder – 39 språng blir det sammanlagt. HÄR kan du se flera av hindren på terrängbanan.
 

Fälttävlans terrängritt rids på måndag 30 juli. Första start är 12:30.
 
Terrängbanan är 5728 meter, tempo 570 meter/sekund och optimaltiden 10:03 minuter.
Ryttarna startar med 4 minuters mellanrum.
Banan innehåller 28 hinder med 39 språng och HÄR kan du se hur en del av hindren ser ut och läsa om hur banbyggaren Sue Benson resonerat när hon byggt banan.
 
Starttider terrängritten (lokal tid)
Första start är 12:30
13:06 Linda Algotsson/La Fair
14:06 Ludwig Svennerstål/Shamwari
15:10 Sara Algotsson Ostholt/Wega
16:14 Niklas Lindbäck/Mister Pooh
17:18 Malin Petersen/Sofarsogood
Sista start 17

Start- och resultatlistor

Se det live på SVT Play eller EBU (kanal 3).

Läs mer i de relaterade artiklarna i högerspalten.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar